Tech&ITPCRSS PaginaDeMedia

AMD va introduce suportul pentru DDR5 si PCIe 5.0 pana in anul 2022

Comunitatea hardware a inceput usor-usor sa se agite de cand SK Hynix a anuntat noile memorii DDR5. De aceasta data un raport realizat de MyDrivers cu ajutorul unor surse din industrie, mentioneaza numele unui alt mare jucator. AMD pare ca va introduce suportul pentru DDR5 si PCI Express 5.0 pana in anul 2022. Nu ar trebui insa sa fim prea surprinsi, intrucat ne apropiem incet si sigur catre o noua generatie de memorii.

Standardul DDR4 implineste deja cinci ani de cand este pe piata, asa ca va face loc incetul cu incetul noilor memorii in urmatorii ani. S-ar putea insa ca AMD sa rateze startul, deoarece Intel ar fi primii care suporta noul standard. Asta ar fi posibil datorita procesoarelor Xeon Sapphire Rapids. AMD pe de alta parte, ar introduce suportul pentru noua memorie odata cu generatia Zen 4; o microarhitectura care va fi anuntata abia in 2021 si va fi disponibila in 2022.

AMD nu va introduce doar o noua generatie de memorii

AMD Zen 4 va fi si punctul in care vom vedea tranzitia catre un nou proces de fabricatie, cel mai probabil TSMC 5nm. Acesta va fi insa un pas mare pentru companie din perspectiva I/O-ului, deoarece va marca adoptarea a mai multor tehnologii: DDR5, LPDDR5 si PCI Express 5.0. Pe langa dublarea latimii de banda care vine odata cu noua generatie, standardul PCIe 5.0 ar putea aduce imbunatatiri pentru segmentul enterprise. Din nou, Intel ar putea fi cei care introduc aceste caracteristici primii. AMD insa nu se grabeste, ceea ce ar putea deveni un avantaj.

Stim deja ca generatia AMD Ryzen 4000 va suporta tot socket-ul AM4. In acest punct este cert ca vom primi si placi de baza cu chipset-urile A520 si B550, deci cel putin o generatie ne vom putea bucura fara griji de memoria DDR4. Daca aveti planuri sa va construiti un PC, faceti-o fara teama. Nu cred ca doi ani este o perioada realista pentru adoptarea memoriei DDR5. Aceasta este foarte probabil sa fie scumpa in momentul lansarii si sa fie disponibila pe platforme enthusiast. Asta inseamna ca trecerea mainstream la noul standard se va intampla ceva mai tarziu, astfel cred ca 2023 ar fi anul in care DDR4 nu va mai fi relevant.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button