Tech&ITPCTECH

AMD Ryzen 7000 – Frecvențe de până la 5.85GHz și suport nativ pentru memorie DDR5-5600

Next (f**king) gen!

Prezentarea AMD din cadrul Computex 2022 ne-a dezvăluit câteva informații extrem de interesante referitoare la seria de procesoare Ryzen 7000. Acestea urmează să fie lansate spre finalul anului, alături de noua platformă AM5. Iar cu un socket nou și plăci de bază pline de specificații next-gen, era și normal ca procesoarele să fie pe măsură. Însă nu m-așteptam la ce-am văzut la finalul prezentării, iar demo-ul prezentat de Lisa Su este doar o mică parte dintr-un întreg spectaculos.

Procesorul Ryzen 7000 pe care l-am văzut rulând la o frecvență de 5.5GHz în Ghostwire: Tokio este un prototip cu 16 nuclee care funcționează sub rating-ul maxim de 170W TDP pe care-l suportă noua platformă AM5. Informația vine direct de la Robert Hallock, care a mai lămurit și alte aspecte. Unul dintre acestea este faptul că valoarea TDP nu este egală cu consumul total al procesoarelor.

Socket-ul pentru Ryzen folosește o valoare PPT (puterea maximă suportată de socket) care rezultă dintr-un calcul simplu: TDP x 1.35. Asta înseamnă că noile procesoare pot atinge o valoare maximă de 230W (170W x 1.35). Chestia asta este valabilă și pe platformele actuale, deci un procesor cu TDP de 65W consumă în realitate până la 88W atunci când este utilizat la maxim.

Revenind la Ryzen 7000, prototipul prezentat oferă un consum sub valoarea maximă. Dar de ce este importantă informația asta? Pentru că înseamnă că mai există ceva headroom pentru extra performanță. Iar asta ne duce la următoarea informație referitoare la noile procesoare. Cel mai puternic model al următoarei lansări va avea o frecvență maximă de 5.85GHz, ceea ce-l plasează cu destul de mult peste flagship-ul celor de la Intel, adică 12900KS. Acesta din urmă atinge „numai” 5.5GHz pe două nuclee în modul Boost.

AMD Ryzen 7000 va avea nevoie de memorie rapidă

La fel ca și în cazul actualelor procesoare Ryzen, memoria va juca un rol important și în următoarea lansare. Și chiar dacă informațiile ne indică faptul că seria Intel Raptor Lake va oferi suport nativ pentru memorie DDR5-5200, se pare că AMD va fi un rival greu de învins. Aceștia au inclus un controller de memorie despre care se zvonește că ar suporta nativ module DDR5-5600. Asta se traduce într-un boost de 8% comparativ cu Intel și în funcție de implementarea ambilor producători, acest procent se poate modifica.

Cumva îmi place direcția pe care au ales-o ambele companii, care se concentrează mult pe impactul memoriei RAM. Dacă în trecut oamenii nu țineau atât de mult cont de specificațiile modulelor pe care le alegeau, procesul de selecție a devenit ceva mai complicat acum… în numele performanței, desigur. Cu astea fiind spuse, abia aștept să văd ce vor avea de oferit AMD și Intel spre toamnă-iarnă.

Lupta pe frontul procesoarelor desktop se anunță atât de încinsă (la propriu) și sunt curios să văd cine reușește să găsească formula câștigătoare. Dacă AMD reușește să rămână pe tron odată ce noile generații vor fi lansate, Intel ar putea avea probleme grave. Pe lângă desktop, tabăra roșie pregătește niște procesoare extrem de interesante și pe platformele mobile, amenințând pentru prima dată poziția de lider a celor de la Intel și pe laptopuri.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button