Tech&ITPCTECH

AMD la Computex 2022 – Laptopuri cu avantaje și platforme desktop revoluționare

Computex este unul dintre cele mai importante evenimente din lumea tech, găzduind adesea unele dintre cele mai interesante lansări. AMD s-a numărat mai mereu printre numele mari care a prezentat idei mărețe în cadrul expoziției, iar anul 2022 nu este cu nimic diferit. Chiar în timp ce scriu acest material, Lisa Su ne vorbește pe YouTube despre cele mai interesante noutăți pe care producătorul american ni le-a pregătit pentru acest an.

Dacă s-a schimbat ceva pe timpul pandemiei, a fost cu siguranță cererea din partea clienților. Toată lumea a vrut un PC, fie că acesta a venit sub formă de laptop sau desktop, ceea ce a dus la o popularitate neașteptat de mare pentru această platformă. Conform AMD, vânzările de PC-uri au crecut cu 24% în ultimele 24 de luni, în 2021 au fost vândute nu mai puțin de 349 milioane de calculatoare, iar în ultimii trei ani numărul total de vânzări se apropie de un miliard.

AMD oferă de toate, de la platforme pentru unele dintre cele mai tari laptopuri de pe piață, până la procesoare, plăci video și tehnologii revoluționare care să facă experiența de utilizare a unui PC mai bună. Fix ăsta a fost și subiectul principal de discuție pentru prezentarea din cadrul Computex 2022.

AMD Ryzen 6000 Mobile vrea să schimbe balansul de putere

Când vorbim despre Intel și AMD, lumea tinde să înțeleagă greșit modul în care funcționează piața. Odată ce gigantul albastru a dat-o în bară și procesoarele Ryzen au reușit să urce peste seria Core din perspectiva vânzărilor, oamenii au crezut că războiul este gata și începe o nouă era. Însă echilibrul abia acum începe să apară într-o formă ceva mai pronunțată, pe măsură ce AMD reușește să se bată cot la cot cu Intel și pe piața de laptopuri.

Oricât de mult ne-ar plăcea să credem asta, hardware-ul pentru desktop nu este chiar atât de important. Este într-adevăr locul în care mai toată lumea își flexează mușchii și oferă cea mai mare performanță, dar într-o piață în care pasionații de hardware și putere reprezintă doar câteva procente din totalul clienților, este clar că AMD trebuia să câștige simpatia pieței de laptopuri.

AMD Ryzen 6000 Mobile este fix soluția găsită de producătorul american. O serie de procesoare noi-nouțe care pot să ajungă la frecvențe de peste 5GHz în modul Boost, folosesc procesul de fabricație TSMC pe 6nm și au grafică integrată RDNA 2. Și ca aproape de fiecare dată, lansarea asta a fost „spartă” în trei categorii de produse:

 • Notebook-uri ultrasubțiri;
 • Laptopuri pentru mediul profesional;
 • Laptopuri moderne, potrivite pentru provocări moderne.

Începem cu notebook-urile ultrasubțiri, adică modele precum ASUS Zenbook S13 și Lenovo Yoga Slim 7 PRO X. Acestea sunt modele pentru care o lansare precum Ryzen 6000 introduce o mulțime de noutăți. Avem DDR5, PCIe Gen 4 și USB 4, iar compatibilitatea cu Windows 11 a fost un focus al producătorului. AMD vor să ofere cel mai bun raport preț/performanță și pare că au reușit asta.

AMD Computex 2022 - Ryzen 6000 Mobile, Ryzen 7000, AM5, DDR5, PCIe 5.0, USB 4

Ambele notebook-uri se descurcă foarte bine în sarcini de zi cu zi, dar și în gaming, segment căruia AMD i-a acordat o atenție sporită. În cazul lui Zenbook S13, configurația folosită oferă până la 60FPS în medie în Godfall, într-un format minimalist și o greutate de numai 1kg. Modelul de la Lenovo oferă și el rezultate impresionante, cu medii de peste 120FPS în cazul Counter-Strike: Global Offensive și League of Legends.

Nu toată lumea folosește laptopul pentru gaming, iar AMD s-a gândit și la mediul profesional odată cu lansarea seriei Ryzen 6000 Mobile. Alături de procesoarele dedicate gamerilor și utilizatorilor casnici, platforma mobilă a taberei roșii conține acum și modele PRO. Aceste procesoare oferă cu până la 17% mai multă performanță în zona de productivitate și colaborare (comparativ cu Intel) și cu până la 45 de procente mai multă baterie pentru conferințe. Ultima parte și-a făcut simțită prezența în cazul lui HP Elitebook 865 G9, care a bătut recordul pentru durata de viață a bateriei pe un laptop atunci când a obținut un rezultat de 26 ore în MobileMark 18.

Mendocino” schimbă definiția de laptop ieftin

Am vorbit despre notebook-uri ultrasubțiri și despre seria Ryzen 6000 PRO, însă un segment de piață mai puțin explorat de marii producători este acela dedicat laptopurilor ieftine, cu prețuri sub 500 de euro. Iar aici intervine „Mendocino” de la AMD, o familie de produse care vor vedea lumina zilei în ultimul trimestru al anului 2022.

Aceste APU-uri vor oferi performanță nemaivăzută în acest segment, partea de procesare fiind asigurată de un CPU cu 4 nuclee Zen 2 și cele 8 thread-uri aferente, iar partea de grafică folosește un GPU bazat pe RDNA 2. Aceste APU-uri vor fi echipate pe laptopuri cu prețuri cuprinse între 399$ și 699$ și vor oferi o durată de viață a bateriei de circa 10 ore. În acest fel, AMD a reușit să acopere cu Ryzen 6000 Mobile o plajă foarte largă de clienți și lupta cu Intel se va purta pe toate fronturile.

AMD Computex 2022 - Ryzen 6000 Mobile, Ryzen 7000, AM5, DDR5, PCIe 5.0, USB 4

AMD Advantage te asigură că PC-ul tău poate rula jocuri

Nu este pentru prima dată când aud numele de AMD Advantage. Acest „program” asigură clienții că PC-ul pe care l-au cumpărat, sau pe care urmează să-l cumpere, va fi mereu pregătit pentru jocuri, oferind o experiență cât mai echilibrată. Asta înseamnă că laptopurile AMD Advantage oferă performanță mare, ecrane premium cu rată de refresh de 144Hz sau mai mare și sunt construite special pentru gaming.

Laptopurile care fac parte din această serie se vor bucura de tehnologii precum SmartAccess Memory, SmartShift Max, SmartAccess Graphics și SmartShift Eco. Acestea sunt extra-uri pe care producătorul le-a inclus în produsele sale pentru un maxim de eficiență. Iar adoptarea acestor tehnologii nu se limitează doar la notebook-uri și platforme mobile, întrucât SmartAccess Storage va fi un game-changer pe desktop, acolo unde procesorul, placa video și SSD-ul vor putea comunica direct, fără intervenții din partea altor componente, rezultând în performanță mai bună.

AMD Computex 2022 - Ryzen 6000 Mobile, Ryzen 7000, AM5, DDR5, PCIe 5.0, USB 4

Despre produsele desktop vom vorbi mai mult spre finalul anului însă, iar atenția evenimentului de astăzi se îndreaptă către laptopuri. Și AMD are cu ce se mândri în această categorie, întrucât numele de pe lista AMD Advantage sunt foarte importante:

 • ROG Zephyrus G14 – Cel mai puternic laptop de 14″
 • Alienware M17 R5 – Cel mai puternic laptop de 17″
 • Lenovo Legion Slim 7 – Cel mai subțire laptop Advantage la numai 17mm
 • Lenovo Legion 7 – Un laptop Advantage cu taste WASD Force Sensors
 • Emdoor AG958 – Primul design Advantage pentru integratori de sisteme
 • OMEN 16 – Primul laptop Advantage cu tehnologia SmartShift ECO
 • Corsair Voyager – Primul laptop Corsair din programul Advantage

Cu o lista atât de impresionată de producători și modele ale acestora, AMD a dat lovitura cu programul Advantage. Și vedem din ce în ce mai multe inovații interesante, precum acel model de la Lenovo care oferă taste cu tehnologia Force Sensors, adică un soi de force feedback care le va oferi gamerilor o libertate de mișcare nemaivăzută într-un setup cu mouse și tastatură.

AMD Computex 2022 - Ryzen 6000 Mobile, Ryzen 7000, AM5, DDR5, PCIe 5.0, USB 4

Ryzen 7000 – AMD face trecerea la DDR5 pe desktop

După cinci ani în care socket-ul AM4 a metamorfozat de la stadiul de competitor pentru Intel și a trecut gigantul albastru pe locul doi în piața procesoarelor desktop, este rândul să își ia pauza bine-meritată și să facă loc unei generații noi. Iar în cadrul Computex 2022, am primit informații referitoare la Ryzen 7000 și ce ne pregătește AMD odată cu lansarea din finalul acestui an.

Noua arhitectură AMD Ryzen 7000 folosește nuclee Zen 4, construite pe tehnologia de fabricație de 5nm a celor de la TSMC. Noile procesoare vor folosi noul socket AM5 și pentru prima dată, producătorul face trecerea la un socket LGA. Asta înseamnă că noile procesoare nu vor mai avea pini, aceștia fiind integrați în socket, similar cu sistemul pe care Intel îl folosește de ani buni.

AMD Computex 2022 - Ryzen 6000 Mobile, Ryzen 7000, AM5, DDR5, PCIe 5.0, USB 4

Socket-ul AM5 va oferi suport pentru procesoare cu TDP de până la 170W, suport nativ pentru DDR5 și PCIe 5.0 și în manieră tipică pentru AMD, va oferi backwards compatibility cu platforma precedentă sub forma monturii pentru coolere. Asta înseamnă că un Noctua NH-D14 mai vechi, va putea fi montat fără probleme pe noul tău procesor Ryzen 7950X. Iar dacă tot am început discuția despre ce poate și ce nu, platforma AM5 oferă 24 de linii PCIe 5.0 pentru stocare și grafică, până la 14 porturi USB SuperSpeed, suport pentru Wi-Fi 6E și Bluetooth 5.2, iar pe partea de conexiuni video avem până la 4 porturi HDMI 2.1 și DisplayPort 2.

Prima schimbare care pentru mine nu are atât de mult sens vine însă de la plăcile de bază. În loc de line-up-ul clasic de plăci de baza cu socket A, B și X, prima generație de plăci cu socket AM5 vine în trei variații puțin mai diferite:

 • B650 pentru segmentul mainstream, care va oferi stocare PCIe 5.0 și sloturi PCIe 4.0 pentru placa video;
 • X670 pentru segmentul high-end, care oferă PCIe 5.0 pentru stocare și grafica și oferă mult mai multe setări pentru overclock;
 • X670 Extreme pentru segmentul enthusiast, care oferă PCIe 5.0 de toate formele și culorile, cele mai multe setări de overclock și probabil vor fi cele mai bine-dotate plăci de bază de pe piață.

AMD Computex 2022 - Ryzen 6000 Mobile, Ryzen 7000, AM5, DDR5, PCIe 5.0, USB 4

Finalul prezentării ne-a făcut cunoștință și cu o mână de plăci de bază, printre care ASRock X670E Taichi, ROG Crosshair X670E Extreme și MSI X670E ACE. Într-un final, Dr. Lisa Su a urcat iarăși pe scena evenimentului pentru a ne vorbi puțin despre nivelul de performanță pe care-l putem aștepta de la noile procesoare.

Am văzut un scurt demo din Ghostwire: Tokio în care un procesor Ryzen 7000 atingea frecvențe de până la 5.5GHz, urmat de un test timelapse în Blender, în care Intel Core i9-12900K a fost pus la respect de un procesor AMD. Cu asta pare că tabăra roșie a eliminat odată pentru totdeauna problema frecvențelor, iar Intel pare să piardă ușurel dar sigur și ultimul avantaj pe care-l avea în fața competiției. Iar cu o lansare spre final de 2022, sunt deja nerăbdător să văd ce au de oferit noile procesoare.

AMD Computex 2022 - Ryzen 6000 Mobile, Ryzen 7000, AM5, DDR5, PCIe 5.0, USB 4

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button