ȘtiriTech&IT

AMD pregătește Ryzen 5000XT – noi procesoare mai rapide pentru platforma AM4

Chiar dacă este cu o generație în urmă, platforma AM4 este pe cale să primească Ryzen 5000XT, versiuni „refresh” ale procesoarelor AM4 deja lansate.

Poate că vă amintiți de seria de procesoare Ryzen 3000XT, oferite aproximativ la aceleași prețuri ca versiunile non-XT, dar având frecvențe de funcționare cu 100 MHz mai mari. Deocamdată nu știm exact la ce s-a gândit AMD pentru seria Ryzen 5000XT, dar creșterea ușoară a frecvențelor de funcționare este ca și garantată. Cert este că spre deosebire de anul 2019, AMD nu are de concurat cu o serie echivalentă de procesoare Intel care îi erodează rapid cota de piață. Mai degrabă, e vorba de monetizarea unui grup destul de numeros de utilizatori relativ mulțumiți de actualul PC cu platformă AM4, ce ar putea fi tentați de perspectiva unui upgrade al puterii de procesare pe bani relativ puțini și cu minim de efort în ce privește instalarea noului hardware.

Din păcate AMD nu a oferit detalii tehnice despre noile procesoare XT și nici nu le-a dezvăluit „formal”. Însă fiind vorba de procesoare „refresh”, fără schimbări la partea arhitecturii interne, este de așteptat ca acestea să funcționeze fără probleme cu plăcile de bază actuale, update-ul de bios fiind doar o măsură recomandată pentru identificarea corectă și setarea automată a noilor frecvențe de funcționare.

Merită amintit că zvonurile despre Ryzen 5000XT circulă încă din anul 2021, dar e prima dată când oficiali AMD discută pe acest subiect, sugerând că lansarea nu este prea departe.

Reamintim că AMD a lansat recent și alte procesoare pentru platforma AM4, Ryzen 7 5700X3D și Ryzen 7 5500X3D debutând în luna noiembrie 2023 ca alternative mai accesibile pentru ultra-popularele Ryzen 7 5800X3D și Ryzen 7 5600X3D. Însă de data aceasta vorbim de procesoare mai rapide la același preț, seria Ryzen 5000XT părând adresată mai degrabă consumatorilor care doresc să „stoarcă” cele mai bune performanțe cu putință din actuala platformă AM4. Prin urmare nu ar fi exclus să vedem și versiuni Ryzen 9 5900XT sau Ryzen 9 5950XT, numai bune pentru a „revitaliza” un work-station ușor îmbătrânit.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button