Tech&ITPCTECH

AMD va lansa patru procesoare din seriile Ryzen 5 și 7

În ultimii câțiva ani am văzut un schimb de puteri incredibil în piața procesoarelor. AMD a devenit alegerea cea mai bună pentru segmentul high-end și enthusiast, în timp ce Intel a lansat câteva procesoare mid-range incredibile, precum noul Intel Core i5-12600K. Răspunsul competiției nu a întârziat să apară, astfel ne pregătim de lansarea a trei noi procesoare: Ryzen 5 5500, Ryzen 5 5600 și Ryzen 7 5700X.

Cele trei procesoare vor fi lansare în același timp cu 5800X3D, pe care AMD l-a numit cel mai rapid procesor de gaming din lume. Această lansare vine după ce în 2021, producătorul nu a lansat aproape niciun model entry-level sau mid-range, ci a preferat să se concentreze pe opțiunile high-end. Singurul procesor din generația Ryzen 5000 pe care-l putem considera accesibil este 5600X, însă de la apariția acestuia, Intel a mai scos deja două generații de procesoare.

Ce specificații oferă noile procesoare de la AMD?

Ryzen 7 5700X are o configurație compusă din 8 nuclee și 16 fire de execuție, cu un TDP de 65W. Asta îl va face un competitor bun pentru Intel Core i5-12600K-ul mai sus amintit. Nu știm încă frecvențele la care va funcționa procesorul, însă dacă este să îl comparăm cu 5800X-ul de 105W, o estimare realistă ar fi un base clock de 3.6GHz și frecvență Boost de 4.5GHz.

Și chiar dacă Ryzen 5 5500 va fi un model interesant cu șase nuclee, cel mai important dintre noile modele este Ryzen 5 5600. Adică un competitor direct pentru Core i5-12400, care beneficiază de longevitatea platformei AM4. Și cu suport extins din partea producătorilor de plăci de bază, utilizatorii cu procesoare din prima generație Ryzen vor putea face upgrade la un 5600 fără nici un fel de problemă. Acum rămâne doar să vedem cum se va raporta la 5600X, însă am trăit și într-o piață în care 3600 și 3600X au avut succes în același timp, deci nimic nu este imposibil.

Sunt foarte curios de performanța oferită de Ryzen 7 5800X3D, întrucât în sistemul personal folosesc un 5800X. Varianta cu 3D în coadă este primul procesor de la AMD care folosește cache vertical. Oferă frecvențe puțin mai mici decât modelul standard, dar reușește să păstreze același TDP de 105W. Și cu toate astea, producătorul susține că ar oferi cu vreo 36% mai multă performanță decât 5900X în anumite jocuri, deci este o variantă de upgrade interesantă.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button