PC

AMD Radeon RX Vega 64 Liquid Cooled – Tot Vega, dar mai rece!

Saptamana trecuta am testat cea mai noua placa video high-end de la AMD, modelul RX VEGA 64 racit cu aer, in varianta de referinta.

Dupa cum am mentionat si in acel review, RX Vega vine in varianta Nano, cu racire pe aer si cu racire pe lichid in doua versiuni, Vega 56 si Vega 64. Saptamana aceasta am testat modelul RX VEGA 64 Liquid Cooled. Dupa cum ne spune si numele, acest model vine cu un sistem de racire pe lichid de tip All In One, cu un ventilator de 120mm.In variante asemenatoare a fost si gama Fury, prima generatie de placi video cu memorie HBM, care din pacate era limitata de tehnologia de atunci la o cantitate maxima de 4GB vRAM. Din pacate Fury a avut mult de suferit din aceasta cauza, dar avantajul memoriei HBM era legatura directa cu procesorul video si spatiul ocupat, care era mai mic. Din diverse motive in cazul lui RX Vega, desi beneficieaza de de acelasi tip de memorie, dimensiunile sunt ceva mai mari. Speram ca pe viitor sa vedem si o varianta Nano racita cu lichid. In comparatie cu varianta racita pe aer, aceasta are frecventele de baza si de boost mai mari.

Frecventa de baza este de 1406MHz, adica cu 11% mai mare decat la varianta racita pe aer, iar frecventa de boost este de 1677MHz, cu aproximativ 8% mai mare decat la varianta racita cu aer. Asadar frecvente mai mari datorita racirii mai bune, care de asemenea poate fi imbunatatita daca mai adaugati un ventilator, pentru un sistem push-pull. Dar frecventele mai mari aduc de la sine un consum mai mare de curent per total: daca sistemul cu VEGA 64 pe aer consuma in jocuri un maxim de 560W/h(!!!), la modelul cu racire pe lichid consumul sistemului a sarit lejer la 630W/h la priza, TDP-ul fiind de 345W!

Pentru testare am utilizat o platforma echipata cu AMD Ryzen 7 1700 cu overclock la 4GHz racit cu lichid, 32GB RAM la 2800MHz si un SSD de 512GB pe slot M.2, driverii utilizati fiind aceiasi ca la varianta racita cu aer. Ei se afla inca in varianta BETA, si pentru comparatie am adaugat si un GTX 1080, cu ultimul driver disponibil. Rezultatele din teste le puteti gasi in tabelele de mai jos. Pe langa media generala de FPS-uri avem si 1% Low si 0.1% Low pentru a determina mai bine performantele in jocuri si cat de mult stutter avem in ele. Am utilizat pentru testare urmatoarele jocuri: DOOM, Hitman, Prey, Dirt Rally, GTA 5 si Total War: WARHAMMER.

[table id=22 /] [table id=23 /] [table id=24 /]

Per total cu AMD RADEON RX VEGA 64 avem o medie de 107FPS-uri in toate jocurile testate, in timp ce AMD RADEON RX VEGA 64 Liquid are o medie de 111FPS-uri iar GTX 1080 are o medie de 130FPS-uri. Pentru media de 0.1% Low avem 67FPS-uri pentru RX VEGA 64 racit cu aer, 62FPS-uri pentru varianta racita cu lichid si 70FPS-uri pentru GTX 1080, asadar in toate cazurile experienta este fluida avand peste 60FPS-uri. Inca asteptam versiuni mai bune de drivere, deoarece in OpenGL VEGA 64 nu se descurca prea bine.

[table id=26 /]

Am testat evident si capacitatea de a mina Ethereum, utilizand ETHminer 0.9.41-Genoil 1.1.7, dar viteza de minat nu a depasit 34MH, ca si in cazul lui VEGA 64 racit cu aer. In plus, consumul la priza a fost mai mare pentru varianta cu lichid, acesta fiind in jurul la 500W/h. Asadar nu este o placa recomandata pentru astfel de „pasiuni” si speram ca vanzatorii sa inteleaga acest lucru si sa nu mai speculeze pretul, care in acest moment este dublu fata de cel recomandat, varianta cu racire pe aer costand aproape 4300LEI in loc de 2250LEI. Cea cu racire pe lichid inca nu si-a facut aparitia, dar pretul recomandat este de 3200LEI; avem incluse si doua jocuri, prin urmare in magazine ar putea ajunge la un pret „speculat” de 6400LEI, ceea ce este absurd!

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button