AMD RADEON RX VEGA 64 Review – A revenit AMD pe piata High End?

Dupa multe asteptari si sperante, AMD revine pe piata High End in categoria placi video!
Noua generatie de placi se numeste Vega, iar aceasta include modelele 56 si 64. Fiecare avand disponibile alte sub-variante, o varianta Nano, una cu racire pe lichid si una cu racire pe aer. Pentru testare am primit varful de gama, Radeon RX VEGA 64, cu racire pe aer, in varianta de referinta.
Vega este arhitectura cu cel mai mare impact din ultimii cinci ani, aceasta fiind rapida, flexibila, eficienta si plina de tehnologii noi care vor imbunatati experianta de gaming si nu numai. VEGA 64 ofera o performanta de pana la 13TFLOPS, la frecventele de baza, valoarea fiind mult mai mare daca facem overclock. Procesorul integreaza 64 de unitati Next-Generation Compute Units care ofera o latime de banda dubla cand se utilizeaza date pe 16 biti, aceasta generatie noua ofera avantaj in efecte de iluminare, ray tracing, inteligenta artificiala dar si in procesarea video sau foto, prin urmare poate fi utilizata si pentru zona profesionala, ea avand o putere de calcul de 830GFLOPS pentru Double Precision.
Placa dispune de o memoria RAM de tip HBM2 pe 2048 biti care ne ofera o latime de banda de 483.8GB/s, acest aspect ne garanteaza performante crescute in jocuri la rezolutii mari, unde este nevoie atat de o cantitate mare de memorie dar si de una rapida pentru a incarca texturile in timp real fara a intampina lag.
Procesul de fabricatie este pe 14nm, iar AMD au reusit sa integreze 4096 de procesoare Stream intr-o pastila de siliciu care masoara aproximativ 2cm x 2.7cm, daca numarul de procesoare Stream vi se pare mic, trebuie sa mentionam atunci ca sunt 12.5 miliarde de tranzistori, asadar peste 3 milioane de tranzistori pentru un singur procesor Stream.
De aici rezulta un TDP de 295W pentru varianta cu racire pe aer si 345W pentru varianta racita cu lichid, de asemenea va reamintim ca TDP reprezinta caldura degajata, nu puterea consumata, aceasta fiind ceva mai mica. Oricum AMD s-au gandit si la cei care doresc un consum mai redus si mai putina caldura degajata, asadar pe placa se regaseste un mic switch care comuta pe un al doilea BIOS, care deblocheaza alte profile de consum in driver.
Odata activat BIOS-ul secundar, avem in driveri posibilitatea de a selecta modul Power Saver, care limiteaza consumul de la 165W la maxim 150W in modul Power Saver, de la 220W il limiteaza la 200W in modul Balanced iar pe modul Turbo de la 253W consumul se reduce la 230W, varianta cu racire pe lichid avand alte profile, unde scaderea de consum este mai mare, in modul Turbo avand o reducere de 50W. Noi am testat placa in modul Turbo, urmand ca in alt articol sa studiem si restul de moduri si cat de mult este afectata performanta in jocuri.
Inca o aditie interesanta care va fi pe placul tuturor se numeste Frame Rate Target Control. Acesta functie face mai multe lucruri in acelasi timp si poate fi folosita impreuna cu FreeSync, daca detineti un monitor capabil, odata activata placa nu va randa mai multe cadre decat este necesar, asadar daca aveti un monitor pe 60Hz, puteti limita din soft ca aceasta sa nu randeze mai multe FPS-uri, este ca o alternativa la VSync, dar care nu consuma resurse, din contra aceasta reduce si consumul de curent al placii video.
Ca alternativa la FreeSync, avem acum Enhanced Sync, functie suportata de orice monitor, practic inlocuieste vechiul VSync. Daca cadrele din joc depasesc rata de refresh a monitorului, acesta nu limiteaza performantele jocului, el afisant doar ultimul cadru randat, astfel avem un input lag redus. Daca in joc cadrele sunt sub rata de refresh, functia se va dezactiva automat.
Vega aduce imbunatatiri si pe partea de VR, dar momentan nu dispunem de o casca.
Daca va aduceti aminte de placiile video vechi care aveau putina memorie RAM si trebuia sa alocati mai mult din sistem, ei bine aceasta functie a ravenit sub o noua forma interesanta, si pe placiile video High End, functia se numeste High-Bandwidth Cache Controller. Desi placa video dispune de 8GB RAM HBM2, puteti aloca din memoria RAM a sistemului, care speram sa fie DDR4. Functia lucreaza putin diferit, daca o activati, in RAM-ul din sistem vor fi mutate datele care sunt accesate cel mai rar, astfel eliberand memoria RAM de pe placa video, practic RAM-ul din PC devine un cache pentru texturiile datele tip junk care nu se sterg din RAM-ul placii video.
Cam atat despre tehnologiile cu care vine Vega, este timpul sa trecem la testarea efectiva. Am utilizat pentru testare urmatoarele jocuri: DOOM, Hitman, Prey, Dirt Rally, GTA 5 si Total War: WARHAMMER. Sistemul de test a fost alcatuit dintr-un procesor AMD Ryzen 7 1700 cu overclock la 4GHz racit cu lichid, 32GB RAM la 2800MHz si un SSD de 512GB pe slot M.2, iar driverii utilizati sunt inca in Beta. Pentru masurarea consumului am utilizat o priza inteligenta TP-LINK HS110. Odata cu aceasta placa introducem si noua metoda de masurare de 1% Low si 0.1% Low, pe langa media clasica utilizata pana acum, acest tip de masurare ne ajuta sa deteminam mai bine performanta placiilor video, vom folosi aceasta metoda pentru jocurile care ruleaza in DX11 sau OpenGL.
In DOOM cu preset pe Ultra si rezolutie 1080p am avut o medie de 64FPS, o medie de 54FPS pentru 1% Low si 49FPS pentru 0.1% Low. In Hitman DX11 cu toate setarile pe maxim si rezolutie 1080p media a fost de 113FPS, pentru 1% Low am avut o medie de 77FPS iar pentru 0.1% am avut o medie de 70FPS. In Prey am avut o medie de 139FPS, cu 100FPS pentru 1% Low si  89FPS pentru 0.1% Low, jocul a rulat cu toate setariile pe maxim la 1080p. In Dirt Rally cu preset pe Ultra am avut o medie de 119FPS, 83FPS pentru 1% Low si 75FPS pentru 0.1% Low. In GTA 5 media a fost de 52FPS, 36FPS pentru 1% Low si 35FPS pentru 0.1% Low, jocul a rulat la rezolutie 1080p si cu toate setariile pe maxim si MSAA X8. In Total War: WARHAMMER media a fost de 117FPS, pentru 1% Low a fost de 90FPS iar pentru 0.1% Low a fost de 81FPS.
[table id=19 /] [table id=20 /] [table id=21 /]Evident pentru final am pastrat partea „picanta” a povestii AMD si anume minatul de Ethereum, peste tot se zvonea ca Vega va mina extrem de bine si ca va fi un vis devenit realitate pentru cei care sunt pasionati de asa ceva, insa noi avem o veste buna doar pentru gameri si una foarte proasta pentru „mineri”, VEGA 64 mineaza doar cu 34MH, asadar nu este cea mai buna solutie pentru Ethereum Mining, chiar si cu overclock masiv la RAM si GPU, aceasta nu depaseste viteza unui RX580/RX480, probabil din cauza softului de minat, cel utilizat de noi fiind ETHminer 0.9.41-Genoil 1.1.7. Speram ca aceasta viteza sa fie maximul posibil, dar chiar si asa consumul sistemului in timpul minatului depaseste 400W/h, iar pretul placii este unul destul de ridicat pentru un ROI rapid, asadar nu va merita cumparata oricum pentru minat.
Ca si consum, intregul sistem in idle acesta trage din priza 137W/h, iar in jocuri consumul maxim a fost de 560W/h, in minat consumul sistemului este de maxim 401W/h. In load sintetic doar pe placa video folosind Aida64 am avut un consum maxim de 486W/h. Desi racirea a fost schimbata, aceasta avand acum un vapor chamber, temperaturiile ajung pana la maxim 81 de grade iar ventilatorul sta la 2400RPM, el fiind practic la jumatate din turatia maxima posibila.
Iata si lista de preturi oficiala pentru Romania:
- AMD Radeon RX Vega 64 Black standalone – 2250 Lei TVA inclus
- AMD Radeon RX Vega 64 Black/Silver (2 games Radeon Pack) – 2750 Lei TVA Inclus
- AMD Radeon RX Vega 64 Liquid (2 games Radeon pack) – 3200 lei TVA inclus
„Iata si lista de preturi oficiala pentru Romania:
AMD Radeon RX Vega 64 Black standalone – 2250 Lei TVA inclus”
Cand si unde asa ceva? Incep sa cred ca am asteptat degeaba si era o varianta mai buna 1080-ul.