PCȘtiriTech&IT

Plăcile de bază AMD cu chipset A620 pentru gama Ryzen 7000 vor avea prețuri bune

Plăcile se vor găsi în magazine în scurt timp

În ultima vreme, prețurile plăcilor de bază au luat-o razna, indiferent că vorbim de Intel sau AMD. Îmi aduc aminte că în 2013, când mi-am construit primul meu PC, placa de bază pe care au fost montate toate componentele nu m-a costat mai mult de 300 de lei. Acum, cea mai ieftină placă de bază pe socket AM5 (B650M pentru seria AMD Ryzen 7000) costă în jur 1.000 de lei, ceea ce poate reprezenta un dealbreaker pentru un gamer sau un utilizator obișnuit cu un buget restrâns, dar care vrea totuși să își construiască un PC pe cea mai recentă platformă de la AMD.

Problema e ca nu ai de unde alege. Poate că că vrei un calculator construit cu filosofia „most bang for the buck” și nu ai nevoie de chestii precum Wi-Fi, un port ethernet de 2,5G și așa mai departe. Dar singura variantă alternativă ar fi să optezi pentru ceva din generația trecută, dar așa te limitezi la o platformă cu destul de puține variante de upgrade în viitor.

Dar AMD se pare că culcat urechea și a ascultat doleanțele fanilor, pentru că se pare că avem la orizont un nou chipset, pe nume A620. Bineînțeles că de la o astfel de chipset entry-level nu te poți aștepta la funcții foarte avansate, deci se pare că vom vedea doar PCIe 4.0. în loc de PCIe 5.0. Și pe partea de conectică se vor tăia colțuri destul de semnificative, dar dacă prețul este corect, nu cred că vor exista probleme.

Interesant este că, conform publicației Tom’s Hardware, AMD va lansa două chipset-uri A620. Primul are numele de cod „Promontory 21”, în timp ce al doilea poartă numele de cod „Promontory 22” și la prima vedere, nu sunt diferențe mari între cele două ținând cont că funcțiile implementate par să fie aceleași. Unul dintre motivele pentru care AMD ar alege să lanseze o a doua versiune a chipset-ului ar fi că cea de-a doua variantă este mai ieftină de fabricat, dar nu ar fi gata în timp pentru lansare, însă nu vom știi asta decât după lansarea oficială.

Cert e că nu mai avem mult de așteptat până când ne vom putea cumpăra o placă de bază cu socket AM5 la un preț mai mic. Analiștii se așteaptă ca în decursul lunii acesteia plăcile să apară pe rafturi, iar asta nu poate decât să mă bucure. Mai multe opțiuni sunt tot timpul binevenite, iar o placă de bază pe platforma nouă de la AMD pe la 600-650 de lei nu sună deloc rău.

Tudor Bostan

De la compunerile din clasele primare citite în fața clasei, până la timpul meu petrecut în presă, de mic am avut o pasiune pentru scris. Sunt student la o facultate de inginerie iar la Zona redactez știri din gaming și tech, presărate cu câte o recenzie pe ici-colo. Când nu scriu pentru site, mă prinde soarele dimineții în World of Warcraft sau în orice alt joc bun lansat recent.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button