ReviewsPCTECH

Platforma AM5 arată mai bine ca niciodată cu plăci precum MSI MEG X670E ACE (hands-on)

Pe măsură ce procesoarele au devenit din ce în ce mai puternice, cu atât nevoia unei plăci de bază cu componente mai calitative a crescut destul de mult. Din această cauză duse sunt vremurile în care reușeai să-ți cumperi cu mia de euro un Core i7 și super placă de bază pentru el. În 2023-ul lui Core i9 și Ryzen 9 avem plăci de baza care ajung să coste pe cont propriu cât o configurație de gaming mid-range.

Un exemplu bun este fix placa de bază de pe platforma noastră de teste: MSI MEG X670E ACE. Dacă vreți să aflați ce face, cum face și foarte important, dacă merită banii, rămâneți alături de mine în acest material hands-on în care vă povestesc câte ceva despre fundația pe care am testat întreaga serie de procesoare AMD Ryzen 7000 și pe care o folosesc zilnic încă dinainte de lansare.

MSI MAG, MEG, MPG, JPG, PNG, etc.

Dacă tot mi-am luat-o de la început pe nostalgie, nu pot să uit nici vremurile în care plăcile de bază erau ușor de identificat și deosebit între ele. Doar că cererea a crescut, nevoile la fel, iar astăzi avem producători care și-au dezvoltat sub-branduri dedicate diferitelor domenii de activitate (vezi ASUS cu TUF, ROG și ProArt), ori au abordat scheme complicate de identificare. MSI se încadrează în cea de-a doua categorie, iar MSI MEG X670E ACE face parte din familia de produse MEG, formată din flagship-uri.

Pe scurt, MEG este pentru MSI ce este Republic of Gamers pentru ASUS. O familie de produse dedicate categoriei de “extreme gaming” care nu prea mai are legătură cu jocurile, ci se adresează mai de grabă segmentului enthusiast. Ce sens are? Naiba știe, dar cu siguranță nu sunt singurul indus în eroare aici. În fine, trecem de nume și vreau să aruncăm o privire la specificațiile acestei plăci de bază.

Socket CPU AM5 pentru procesoare AMD Ryzen 7000
Chipset AMD X670
Suport memorie 4x DIMM, Max. 128GB, până la DDR5 6666+

Dual-Channel, suport AMD Extended Profiles for Overclocking (EXPO)

Conexiuni video 1x Type-C cu suport DisplayPort 1.4
Sloturi de expansiune 3x PCIe x16

*suportă configurații x16/x0/x4 sau x8/x8/x4

Stocare 1x slot M.2 PCIe 5.0 x4

3x slot M.2 PCIe 4.0 x4

6x SATA 6Gbps

Internet 1x Marvell AQC113CS-B1-C 10Gbps
Wireless & Bluetooth WiFi 6E

Bluetooth 5.2

USB USB-uri backplate

8x USB 3.2 Gen2 Type A

1x USB 3.2 Gen2 Type C

2x USB 3.2 Gen2x2 Type C

USB-uri frontale

4x USB 2.0

4x USB 3.2 Gen2 Type A

1x USB 3.2 Gen2 Type C

1x USB 3.2 Gen2x2 Type C

Audio Realtek ALC4082 Codec + ESS ES9280AQ Combo DAC/HPA
Porturi I/O backplate 1x Buton Clear CMOS

1x Buton Flash BIOS

8x USB 3.2 Gen2 Type A

1x 10G Super LAN

2x antene WiFi

5x jack-uri audio

1x buton SMART

2x USB 3.2 Gen 2.2 20Gbps Type C

1x USB 3.2 Gen2 10Gbps Type C + DisplayPort

1x Optical S/PDIF-Out

Conectori I/O interni 1x Power Connector (ATX_PWR)

2x Power Connector (CPU_PWR)

1x Front Type-C Quick Charge Connector (PD_PWR1)

1x CPU Fan

2x Pump Fan

5x System Fan

2x Front Panel (JFP)

1x Chassis Intrusion (JCI)

1x Water Flow Connector

1x Slow Mode Booting Jumper (JSLOW)

1x Front Audio (JAUD)

2x Thermal Sensor (T_SEN)

1x Tuning Controller (JDASH)

3x Addressable v2 RGB LED Header (JARGB_V2)

1x RGB LED Header

1x TPM pin header (Support TPM 2.0)

4x USB 2.0

4x USB 3.2 Gen1 Type A

1x USB 3.2 Gen2 Type C

2x USB 3.2 Gen2x2 Type C

1x V-check point

Accesorii 1x M.2 XPANDER-Z GEN5 Dual

1x Antenă WiFi

1x Stick USB (drivere)

1x set șuruburi M.2

4x cabluri SATA

2x cabluri Thermistor

1x extensie 1-to-2 RGB LED

1x extensie Rainbow RGB LED

1x cablu EZ Front Panel

1x pachet stickere

Documentație aferentă

Format E-ATX (305 x 277mm)

Vedem din start că oferta de porturi, conexiuni și dotări este destul de stufoasă; fix cum te-ai aștepta de la o placă de bază flagship precum MSI MEG X670E ACE. Vine dotată cu chipset-ul X670 care este cam the best of the best în momentul de față din perspectiva dotărilor, are un VRM excelent cu o configurație formată din 22+2+1 faze, vine cu sloturi PCIe 5.0 rapide și foarte important, spațiate bine; adică ai putea să faci un setup cu NVLink (fostul SLI) fără să ai probleme cu așezarea componentelor.

MSI MEG X670E ACE AMD Ryzen 7000 Zen 4Dacă ești genul de utilizator care are nevoie de multă stocare poți monta până la trei SSD-uri M.2 NVMe pe placa de bază, iar dacă nu-ți ajung astea mai găsești în pachet și un accesoriu numit MSI M.2 Xpander Card. Ăsta din urmă te lasă să instalezi încă două SSD-uri care se vor bucura și de răcire activă. Aici trebuie însă studiată situația cu liniile PCIe deoarece există și anumite limitări.

MSI MEG X670E ACE AMD Ryzen 7000 Zen 4Pe partea de USB-uri și dispozitive pe care le poți conecta, MSI MEG X670E ACE stă cel puțin la fel de bine ca la stocare. Backplate-ul e foarte bogat, cu un total de 11 porturi USB care variază de la USB 3.2 Type A, până la USB 3.2 Gen2x2 Type C. Și tot aici regăsim și suportul video. Vedeți voi, nu ai niciun HDMI, DisplayPort sau alte conexiuni video; în schimb unul dintre Type-C-urile de pe spate vine și cu suport pentru DisplayPort 1.4 pentru momentele în care vrei să folosești placa video integrată în noile procesoare AMD Ryzen 7000. Identificarea porturilor este simplă și nu vei avea probleme în a înțelege care port este care.

Tot pe spatele plăcii mai regăsim trei butoane: funcția de Flash BIOS, un Clear CMOS pentru reset de BIOS și un buton Smart care poate fi programat să îndeplinească diverse funcții. Pe lângă astea ai jack-urile audio, antenuțele de WiFi și nu în ultimul rând, portul Ethernet de 10Gbps – dotări premium, pentru o placă de bază cel puțin la fel de premium.

MSI MEG X670E ACE este printre cele mai bune plăci de bază pentru Zen 4

Dacă următorul tău build include un AMD Ryzen 9 7950X, alegerile atunci când vorbim despre placa de bază sunt destul de limitate. MSI MEG X670E ACE este însă una dintre acele puține plăci care sunt, într-adevăr, high-end și configurația etajului de alimentare susține această poziționare a plăcii. Avem o configurație 22 (Vcore) +2 (SoC) +1 (VDD_MISC) faze de alimentare. MSI a folosit sistemul denumit “Duet” cu ajutorul căruia un semnal PWM ajunge la două astfel de componente. Fiecare fază de alimentare Vcore din această configurație suportă până la 90 A de curent continu.

Pe partea de alimentare SoC vorbim despre două faze la 70 A, iar pentru a încheia setup-ul VRM mai avem o singură fază de 30 A pentru DisplayPort, USB-uri și alte cele. Cum se traduc toate astea? Păi se traduc în faptul că placa asta de bază nu doar că va suporta cele mai tari procesoare din seria Ryzen 7000, dar sigur va face față și lansărilor viitoare, astfel se poate dovedi o investiție de viitor foarte interesantă pentru cineva care vrea să-și facă un build future-proof.

MSI MEG X670E ACE AMD Ryzen 7000 Zen 4

Dai un ban, dar știi că nu-l mai ai

Oricât de tare mi-ar plăcea placa asta de bază, nu pot spune că prețul este ușor digerabil. Adică vorbim despre o singură componentă care pleacă de pe la 4.365 LEI în magazine. Adică costă binișor mai mult decât un Ryzen 9 7950X și un kit de memorie RAM de 32GB DDR5. Dar hei, când ești și early adopter și te mai duci și în segmentul ăsta de bogați, te poți aștepta la prețuri de genul.

Însă, iar aici este un mare ÎNSĂ, există și câteva chestii care nu îmi plac. Spre exemplu o să condamn puțin lipsa USB 4. Știu, știu, e devreme pentru asta, dar există plăci precum ASUS ProArt X670E-CREATOR WIFI care îl au și costă mai puțin. Pe lângă asta, USB-urile Type-C de pe placă împart liniile PCIe cu cel de-al treilea slot PCI Express. Memoria, deși are o plajă foarte mare de suport cu ultimele versiuni de BIOS, este limitată la 1.430v ceea ce poate reprezenta o piedică în sesiunile de overclock. Și iată cum dintr-o super propunere, parcă dai de limitări pe care nu ai vrea să le vezi la o placă de bază care costă aproape 900 de euro.

Când le aduni, rămâi totuși cu MSI MEG X670E ACE care nu este bine dotată, ci FOARTE bine dotată. Ai un setup de alimentare care te va servi cu ușurință și-n anii următori pe măsură ce AMD va lansa mai multe procesoare și chiar dacă USB 4 este o absență notabilă, nu văd de ce nu ai putea pe viitor să mai adaugi un expansion card special pentru noul standard… dacă chiar îl vrei atât de mult și îți este necesar.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button