Reviews

gamebox 1.0, primul PC vândut de ZONA – un review complet obiectiv (sau?)

Să deții un calculator este o aventură în sine, de la decizia de cumpărare și până la micile nimicuri enervante pe care le vei întâlni aproape la fiecare pas. Denumiri de procesoare, chipset-uri de plăci de bază, frecvențe de memorie și gigabiți de VRAM pe plăcile video, e de înțeles că mulți doritori sunt speriați de zecile de ore pe care trebuie să le investească doar în research; asta fără să mai punem la socoteală timpul necesar achiziției de componente, așteptatul după curieri, asamblarea în sine și optimizările de după.

La fel de bine știu și că unii oameni pur și simplu nu-și permit să investească timpul și așa limitat într-un domeniu atât de complex. Dar asta nu ar trebui să reprezinte o piedică atunci când îți dorești un PC. Pentru astfel de utilizatori, există mai multe variante, fiecare cu avantajele și dezavantajele ei:

  • rogi pe vecinul de la șase sau pe colegul de birou să te ajute, caz în care e ca la loto: poți să ai noroc cu un sistem echilibrat la un preț imbatabil, dar te poți trezi și cu incompatibilități sau montare defectuoasă (care în unele cazuri poate chiar să fie periculoasă). Ca să nu mai vorbesc că componentele pot fi cumpărate de la magazine dubioase, caz în care garanția e bună doar până în momentul în care chiar se defectează ceva.
  • sistemele prebuilt, proiectate și asamblate de companii precum HP, Lenovo, MSI etc. sunt de obicei bine gândite, cu componente de calitate ce sunt perfect compatibile între ele. Dezavantajele sunt prețul foarte mare și dificultățile în upgrade-ul ulterior, dat fiind că de multe ori, sistemul este foarte precis calculat pentru exact componentele din dotare iar sistemele de răcire, uneori, sunt proprietare, specifice acelui sistem.
  • sistemele de la integratori/reselleri, precum eMag, Altex etc. sunt compuse din componente ce pot fi găsite și la raft, de multe ori prețul este foarte mic, dar aici riști altă belea. Mulți astfel de integratori aleg să reducă costurile în locuri care nu sunt vizibile inițial, dar care te afectează pe termen lung – sursă, placa de bază etc. Astfel, te poți trezi cu un sistem cu o placă video performantă, dar cu răcire slabă, sau o sursă de calitate îndoielnică, ori placa de bază este adesea a’ mai ieftină din oferta furnizorului – ca să nu mai zic de carcase cu integritatea unei doze de bere. Apoi, mai e și problema asamblării, pentru că la unii integratori, cable management-ul este mai mult cable și mai puțin management.

Prin intermediul lui gamebox 1.0, ZONA încearcă să ia cât mai mult din lucrurile pozitive din fiecare scenariu prezentat mai sus. Componentele sunt aceleași din piața retail, deci nu vei găsi formate bizare sau ciudățenii la care nu poți face upgrade. Toate sunt de calitate, nu se lucrează cu componente sau producători cu o istorie proastă în ceea ce privește fiabilitatea, iar faptul că la ZONA se mănâncă hardware pe pâine, știm de ce să ne ferim. Apoi, sistemele sunt testate și răstestate ca să meargă bine împreună componentele, ca temperaturile să fie ok și, bineînțeles, ca să nu existe vreo componentă care să fie defectă din fabrică.

Pentru început, să ne uităm la configurație. Vom analiza apoi aspectul, ca în final să ne uităm și la performanțele în configurația minimă și în cea maximă. Prima întrebare este însă…

De ce aceste componente?

Alegerea componentelor a fost destul de grea, pentru că în zona asta de preț, te situezi între ciocanul prețului și nicovala respectării calității. Dacă vreți să înțelegeți mai bine de ce am ales fix aceste componente, vă invit să urmăriți prezentarea lui Dan. Este concisă, cu termeni ușor de digerat, iar pe lângă asta puteți vedea și mai multe imagini cu sistemul:

Bon, acum că v-ați întors la materialul meu, haideți să facem o scurtă recapitulare. Procesorul versiunii de bază a lui gamebox 1.0 este un AMD Ryzen 5 5600, montat pe o placă de bază cu chipset B550M și răcit cu un cooler turn de la ARCTIC. De ce această combinație de componente? Pentru că Ryzen 5 5600 este un procesor foarte potent, cu 6 nuclee și 12 fire de execuție. În gama mid-range, nu există niciun procesor care să-l bată la raportul preț/performanțe, dar mai important, nu există nicio placă video mid-range care să fie încetitnită de acest procesor. De-abia de la RTX3080  în sus putem vorbi de bottleneck.

Coolerul este ceva mai puternic decât cel stock, doar pentru siguranță. Coolerul stock este absolut suficient pentru Ryzen 5 5600, dar în unele cazuri trece de 80 de grade cu el, ceea ce era totuși un pic prea mult pentru confortul nostru. Performanțele termice cu coolerul ales, după cum vei vedea mai jos, sunt clar mai bune.

gamebox 1.0 by ZONA PC Gaming 2023

Fiind vorba despre o platformă AMD, memoria părea o alegere evidentă: 16GB la 3.600MT/s și latență cât mai mică. Aici e povestea aia cu Infinity Fabric Clock despre care v-a vorbit Dan în videoul de prezentare. Și am zis să alegem niște module cu iluminare RGB; pân’ la urmă e noua modă și trebuie să recunosc că am cedat tentației. În rest avem un SSD foarte rapid de la cel mai popular producător (Samsung), o sursă de calitate (Corsair face surse foarte ok pentru buget mediu) și o carcasă robustă, bine-ventilată și arătoasă Endorfy.

Dar stai, Endorfy? Cine naiba e Endorfy? Well, nu știu cine a venit cu numele ăsta, dar în spatele acestui rebranding stă un producător cu un renume foarte mare: SilentiumPC. Atât carcasele, cât și soluțiile lor de răcire sunt mai mult decât decente, asta fără să vină la un preț foarte mare.

Placa video este de la NVIDIA, iar aici s-a făcut o alegere care ar putea ridica anumite sprâncene. Alegerea a fost RTX 3050 pentru configurația de bază. De ce nu RX 6600? Din mai multe motive. Primul este legat de disponibilitatea pe piață. Radeon RX 6600 nu prea se găsește la furnizori și nu puteam să mergem pe un sistem care se schimba de la o zi la alta. Apoi, deși RX 6600 este indiscutabil mai rapidă decât RTX 3050, tradițional, driverele AMD au fost mereu dezastru.

Am ales să mergem pe soluția mai stabilă de la un producător de renume, plus că RTX 3050 este suficient de rapidă pentru gaming la 1080p, poate rula jocuri cu Ray-Tracing, are DLSS 2 care ajută foarte mult și are un consum ușor de ținut în frâu.

Știam însă că vor fi discuții, mai ales că există și oameni dispuși să cheltuie ceva mai mult. Aici, soluția a fost oferirea de upgrade-uri. Pentru cei care își doresc ceva mai puternic, puteți selecta direct un procesor AMD Ryzen 7 5700X, o placă video RTX 3060 Ti simțitor mai puternică decât modelul de bază și 1TB spațiu de stocare.

Ryzen 5700X este foarte asemănător cu Ryzen 5800X, cel puțin ca specificații. Are tot 8 core-uri și 16 fire de execuție, aceeași cantitate de memorie cache, dar frecvențe ușor mai mici și un layout diferit în interior. Dacă vrei de exemplu să faci și streaming în timp ce te joci, 5700X e o alegere clar mai bună decât Ryzen 5600. Cât despre RTX 3060 Ti, este o implementare tot de la Gigabyte, dual fan, cu niște temperaturi, veți vedea, excelente.

gamebox 1.0 – aspect și cable management

Tot RGB-ul să vină la mine! Carcasa Endorfy arată foarte bine, mai ales cu cele trei ventilatoare RGB integrate pe față și unul pe evacuare. Culorile pot fi schimbate de la un buton de pe carcasă, dar dacă apeși lung pe același buton, RGB-ul poate fi controlat din sistemul de operare. Memoriile au și ele RGB, care însă poate fi controlat cu alt program, pentru că se pare că fiecare producător vrea să-și împingă în față propriul program de management RGB. RTX 3060 Ti are și ea iluminare, dar mult mai discretă.

gamebox 1.0 by ZONA PC Gaming 2023

În rest, toate lucrurile sunt la locul lor, cable managementul este atent făcut, mai ales că vorbim de o sursă modulară, deci putem să lăsăm cablurile care nu sunt necesare în cutia sursei. Singurul cablu care este evident vizibil este cel care intră în placa video, dar acolo nu prea ai ce face. Fie că vine de sus, din lateral sau de jos, vizibil tot va fi.

Performanță, temperaturi și consum

Astea fiind spuse, zic să nu mai pierdem vremea și să vedem ce știe să facă gamebox 1.0. Avem, cum ziceam, două configurații, cea de bază și cea maxed-out, o suită de testare care include benchmark-uri sintetice și câteva jocuri populare, plus temperaturile la care te poți aștepta de la aceste componente. Dar voi deschide această discuție într-un mod tradițional, cu testele sintetice.

Configuratie

R5 5600 (PBO activ) / RTX 3050 R7 5700X / RTX 3060 Ti
TimeSpy 6400

11436

FireStrike

14568 26946
SuperPosition 4936

9487

Cinebench R20

4429 5300
Cinebench R23 11312

13564

Rezultatele pe care le-am obținut aici sunt indicatoare destul de bune pentru performanța celor două configurații. Le-am comparat și cu numerele înregistrate de configurații similare și sunt unde ar trebui. Upgrade-ul la Ryzen 7 5700X și RTX 3060 Ti își face simțită prezența și în unele scenarii vedem rezultate aproape duble. E clar că dacă iei gamebox 1.0 pentru editare video sau alt tip de procesare grafică, trebuie să mergi pe versiunea full-option.

Versiunea standard , cel puțin din testele sintetice, pare a fi perfectă pentru gaming cu setări pe High la 1080p. Se verifică afirmația asta și în testele de gaming? Hai să ne uităm la valorile medii de cadre pe secundă obținute în jocuri. Am făcut o selecție stufoasă de titluri, de la eSports la AAA-uri lansate recent și situația stă cam așa.

Joc

Setări R5 5600 / RTX 3050 R7 5700X / RTX 3060 Ti
Apex Legends 1080p High 123 FPS

189 FPS

Assassin’s Creed Valhalla

1080p High 62 FPS 90 FPS
Counter-Strike: Global Offensive 1080p Low 466 FPS

491 FPS

Cyberpunk 2077

1080p High, DLSS Quality 68 FPS 107 FPS
Forza Horizon 5 1080p Ultra 61 FPS

96 FPS

God of War

1080p High, DLSS Quality 64 FPS 115 FPS
PUBG 1080p Medium 134 FPS

214 FPS

Valorant

1080p High 262 FPS

407 FPS

Am ajustat setările în funcție de puterea oferită de configurația de bază pentru a simula setările cele mai probabil să fie folosite. Iată că RTX 3050 reușește să se țină bine pe picioare sub greutatea unor jocuri precum Assassin’s Creed Valhalla, God of War sau Cyberpunk 2077. Iar pentru un gamer care vrea să se joace la rezoluție FullHD cu peste 60FPS, iată că este o propunere foarte bună. Puteți vedea și DLSS-ul la treaba în două dintre jocurile alese.

Următorul pas este destul de mare, iar RTX 3060 Ti reușește să ia rezultatele decente obținute de RTX 3050 și să le treacă în teritoriul monitoarelor cu rată de refresh mare. Așa că pentru cei care vor să se joace la FullHD pe un monitor de 100Hz+ sau la 1440p cu 60FPS, recomand versiunea mai bine-dotată a lui gamebox 1.0.

Ne-a mai rămas să discutăm despre temperaturi și consum. Configurația de bază folosește hardware eficient, un procesor non-X și o placă video cu TDP mic, iar asta rezultă într-un consum combinat între CPU și GPU de 230W în full load și în cazul ăstuia, sursa este overkill. Chiar și în cazul configurației maxed-out, consumul ,maxim combinat de este în zona 400W. Asta lasă spațiu și pentru un upgrade ulterior, deși pentru plăci mai puternice de 3070, recomandarea este să pui și o sursă mai puternică.

Configurație

R5 5600 (PBO activ) / RTX 3050 R7 5700X / RTX 3060 Ti
Temperatură CPU 64°C

67°C

Temperatură GPU

71°C 63°C
Consum (CPU+GPU) 230W

420W

Am măsurat temperaturile în studioul nostru la o temperatură ambientală de circa 22°C și sistemele au avut temperaturi extrem de bune. Chiar și în vară, când o să ai 30 de grade în cameră, temperaturile vor fi foarte bune. Mai interesant decât atât, placa video mai puternică a fost simțitor mai rece decât RTX 3050.

În utilizarea zilnică, sistemul este extrem de silențios. În gaming, se aud mai tare ventilatoarele de la placa video și de la procesor, dar zgomotul rămâne la un nivel foarte acceptabil, zic eu.

gamebox 1.0, concluzii și preț

În ultima vreme am testat numai hardware scump și am cam uitat cât de impresionante sunt și componentele accesibile. În acest fel, cu 5.500 de lei poți să cumperi o configurație care oferă și performanță bună în gaming FullHD, are și componente de cea mai mare calitate (în această categorie de preț), arată bine, consumă puțin și e rece. În piață vei găsi sisteme cu performanțe mai mari la acest preț, deci de ce ai lua un gamebox? Pentru început, pentru că știi că nu e un sistem asamblat cu picioarele. Echipa ZONA este alcătuită din tocilari cu o pasiune maximă pentru hardware și software, deci pe lângă că știm tot ce mișcă în domeniul PC-urilor, avem experiență cu construitul de sisteme.

Apoi, știi că vei primi un sistem echilibrat, cu componente de la producători cunoscuți și respectați în industrie. Ne-am documentat mult cu privire la ce putem și ce nu putem în bugetul ăsta, iar rezultatul este unul foarte ok. Upgrade-ul la versiunea maxed-out a sistemului va urca prețul la 7.000 de lei. În această sumă primești aceeași calitate a hardware-ului ales, temperaturi la fel de bune și un consum digerabil. Performanța este mai mare, PC-ul fiind capabil de gaming la rate mari de refresh sau la rezoluție mai mare decât FullHD. În acest fel gamebox 1.0 se pretează pentru o plajă mare de utilizatori, de la pasionații de eSports care au nevoie de medii de FPS mari la gameri care insistă să dea totul la Ultra.

gamebox 1.0 by ZONA PC Gaming 2023

Pe partea de aspect zic eu că balansul este la fel de bun. Există oameni și oameni, unii preferă iluminarea RGB, alții nu. gamebox 1.0 este un sistem arătos și cu luminile stinse, dar și cu instalația de Crăciun aprinsă.

Și cam ăsta este, în mare, gamebox 1.0. Calculatorul poate fi configurat și comandat pe zona.store, cu mențiunea că numărul de unități e limitat în configurația asta. Dacă v-a plăcut ce ați văzut și aflat despre acest sistem, puteți să vă comandați configurația preferată. Iar dacă vreți ceva mai scump, mai forțos și mai bine-dotat, găsiți în ZONA Store și gamebox 2.0, mai scump dar mai puternic.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button