Business

AMD fluctuează puternic după prezentarea rezultatelor din Q3

Advanced Micro Devices Inc. (AMD) a scăzut aseară cu 4% după prezentarea rezultatelor financiare ale trimestrului, asta deși atât veniturile cât și profiturile au fost puțintel mai bune decât estimările pieței; ceea ce nu a fost pe placul investitorilor a fost prognoza mai pesimistă a companiei pentru ultimele luni ale anului, de aproximativ 6,1 miliarde de dolari, cu 300 de milioane mai puțin decât așteptările.

Normal că astăzi, la o oră după începutul ședinței de tranzacționare, cotația AMD era, bineînțeles, ați ghicit, plus 8%… așa cum e normal, întrebarea care se pune: care este logica din spatele aceste fluctuații majore? Ei bine, câteodată, piața are logica ei, bine ascunsă și înrădăcinată și care nu se revelează niciodată.

Ca la surfing, cel mai bine e să fii pe val, iar în ultimele 3-4 ședințe de tranzacționare asistăm oarecum la o schimbare a sentimentului investitorilor, care sunt mai pic optimiști pentru următoarele luni pe măsură ce economia americană este din ce în ce mai puternică, petrolul scade, inflația scade, poate că la un moment dat, cât mai rapid, și FED-ul va da în jos dobânda și uite așa bursa a căpătat un pic de culoare în obraji.

Profit mai mare de 3,5 ori pentru AMD față de anul trecut

Revenind la rezultate, AMD a raportat pentru trimestrul al treilea venituri de 5,8 miliarde de dolari, o creștere de 4% față de aceeași perioadă a anului trecut și de 8% față de Q2, în timp ce profitul net aferent perioadei a fost de 299 de milioane de dolari, o creștere importantă de la doar cele 66 milioane de dolari de anul trecut.

Defalcat, veniturile diviziei de centre de date au fost în stagnare la 1,6 miliarde de dolari, cele aduse de divizia de computere au crescut cu 42% anual la 1,5 miliarde de dolari, creștere datorată în principal vânzărilor procesorului AMD Ryzen 7000, vânzările diviziei de jocuri au scăzut cu 5% la 1,2 miliarde de dolari, iar alte venituri de 1,2 miliarde de dolari.

AMD se pregătește de lansarea până la final de an procesorului destinat inteligenței artificiale MI300 și se așteaptă ca acesta să aducă vânzări de 400 de milioane de dolari în trimestrul curent și de peste 2 miliarde de dolari anul viitor. În virtutea acestei lansări, mă aștept la o revenire a cotației cel puțin până la linia de trend descendent, în zona 120-125 de dolari per acțiune, până la finalul anului.

Adrian Barbu

Eram student acu vreo douăzeci și ceva de ani și mă gândeam cum să fac bani mulți fără bătaie multă de cap (ceva legal totuși, nu vă gândiți la prostii...). Așa că m-am apucat să investesc la bursă, tocmai ce se apăruse bursa în Romania în iarna lui 1995. Și cum, evident, norocul începătorului a fost de partea mea, am zis că gata, asta vreau să fac în viața! Ulterior, din investitor am devenit și broker/trader în cadrul a două bănci importante din România, unde am ajutat clienți să tranzacționeze la bursă. Când nu citesc știri despre companii sau cărți din domeniu, fotbalul îmi produce cel mai mult stress...

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button