PCRSS PaginaDeMediaȘtiri ITTECH

AMD este acuzat de colaborare cu guvernul Chinei

Publicația Wall Street Journal a publicat zilele trecute un articol prin care acuză AMD de împărțirea tehnologiei procesoarelor sale cu guvernul Chinei, oferind națiunii posibilitatea de a crea procesoare x86 proprii, fără implicarea vreunei alte părți.

Conform articolului, China se folosește fără limitări de tehnologia cu pricina pentru a construi un nou super-computer, ce va avea aplicații atât de natură civilă, cât și militare. Publicația mai susține că vânzarea tehnologiei a fost făcută în bună cunoștință de cauză, deoarece compania se afla într-o situație financiară precară. AMD a făcut un parteneriat  cu Tianjin Haiguang Advanced Technology Investment în urmă cu câțiva ani, pentru a permite producția de procesoare bazate pe arhitectura Zen în China, sub numele Hygon.

AMD neagă acuzațiile că împărțirea de tehnologie ar fi fost făcută fără măsuri de securitate, spunând că articolul publicat de Wall Street Journal omite multe detalii, cum ar fi că AMD a fost în strânsă colaborare cu Departamentul Apărării și Departamentul Comerțului din SUA, ce au verificat dacă tehnologia pe care compania o împărțea cu China era în vreun fel supusă vreunei restricții. Nu doar asta, dar AMD susține că a luat pașii necesari pentru a împiedica folosirea tehnologiei sale în alte scopuri decât cele intenționate. A luat măsuri pentru a se asigura că tehnologia sa nu poate fi supusă unui proces de inginerie inversă, prin care componentele pot fi apoi reproduse în totalitate, și nici nu se vor putea crea generații noi de procesoare pe baza sa. Parteneriatul oricum acoperă doar prima generație Zen, nu și Zen+ sau Zen 2.

Acuzația vine la un moment destul de notabil, din moment ce SUA doar ce a dezvăluit că va permite iarăși vânzarea de produse către Huawei, iar AMD în sine este la câteva zile de lansarea unei serii noi de procesoare.

[Hexus]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button