TECH

Au început să apară procesoarele AMD care nu sunt făcute de AMD

AMD a făcut un pact acum doi ani pentru a permite unui producător de procesoare din China să creeze modele proprii bazate pe tehnologia Zen. Iar primele procesoare efective au început să apară, fiind construite la Chengdu Haiguang IC Design Co.

Aceste procesoare, numite Dhyana, sunt foarte asemănătoare cu procesoarele Epyc produse de AMD, dar nu sunt exact același lucru. Nu este o simplă redenumire, având câteva particularități proprii care au necesitat modificarea a cam 200 de linii de cod din kernel-ul Linux pentru suport deplin. Și ce ar putea fi diferit la aceste procesoare? Presupun că unul din lucrurile modificate este acel sistem de management intern de securitate care este cam nebulos și greu de luat la bani mărunți.

De asemenea, spre deosebire de Epyc, seria de procesoare Dhyana este menită pentru sisteme integrate, așa că nu le veți găsi pe piață într-o formă în care sunt gata să fie inserate într-un socket de pe o placă de bază existentă. Motivul pentru care China ar dori să producă propriile procesoare este destul de ușor de înțeles, nu prea au voie să cumpere procesoare de acest gen din SUA, fiind o mică interdicție de câțiva ani.

Faptul că AMD a putut să facă acest parteneriat în primul rând a fost puțin cam surprinzător, considerând cât de strictă este licențierea pentru x86 de la Intel. Afacerea de față s-a putut întâmpla doar pentru că practic AMD este implicat în producție, într-un fel sau altul. Compania va și câștiga bani de pe urma acestei afaceri, licențierea urmând să îi aducă un venit destul de util pe parcursul următorilor ani.

[Ars Technica]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button