PCȘtiri ITTECH

AMD confirmă că trece de anul acesta la 7 nanometri

În urma anunțului că va renunța la colaborarea cu GlobalFoundries, au apărut întrebări dacă AMD va fi în stare să se țină de promisiunile făcute despre produsele pe care urmează să le lanseze pe parcursul următoarelor luni.

Compania a emis recent un comunicat oficial prin care speră să înlăture orice fel de dubiu, clarificând că prima generație de plăci video construită la TSMC pe procesul de 7 nanometri va fi disponibilă de anul acesta.

Aceste plăci video ar trebui să fie bazate tot pe Vega, dar într-o formă rafinată din cauza procesului mai avansat de producție. Nu vor fi plăci video dedicate publicului larg, declarațiile date anterior de AMD indicând că vor fi plăci din seria Radeon Instinct.

Nu este clar în acest moment dacă variante de gaming pentru Vega 7nm vor fi disponibile, sau dacă se va sări direct la Navi. Nu de alta, dar Navi este o arhitectură nouă, de la care se așteaptă performanță mai bună, iar procesul de 7 nanometri va aduce îmbunătățiri adiționale la eficiență. Rezultatul ar putea fi un GPU destul de impresionant… în teorie. În practică, nu este clar, unele zvonuri sugerau că Navi se va asemăna cu Polaris, nefiind disponibil un GPU întreg.

AMD a mai menționat că au terminat deja proiectarea primelor procesoare pe 7 nanometri la TSMC, însă acestea vor fi dedicate serverelor, din seria Epyc, și vor fi disponibile de anul viitor. Procesoarele acestea foarte probabil fac parte din arhitectura Zen 2, aducând iarăși atât un spor de performanță arhitectural, cât și un spor adițional de la procesul de producție.

Procesoarele Ryzen din seria 3000 ar trebui să apară și ele anul viitor, dar nu erau pomenite direct de către AMD.

[Hexus]

 

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button