PCRSS PaginaDeMediaȘtiri ITTECH

AMD anunță noile plăci Radeon Instinct MI60 și MI50

Primele plăci Radeon construite pe procesul de 7 nanometri au fost dezvăluite seara trecută de către AMD.

Acestea nu sunt pentru gaming, în cazul în care vă întrebați, ci fac parte din seria Instinct, gândită pentru accelerarea aplicațiilor din sectorul High Performance Computing și Machine Learning. Mai mult de atât, nu sunt bazate pe Navi, ci pe Vega 20.

Modelele Radeon Instinct MI60 și MI50 aduc o varietate de îmbunătățiri în ceea ce privește capacitatea de procesare. Este adăugat suport pentru instrucțiuni noi, menite să ofere performanță chiar și de patru ori mai mare față de generația anterioară, atunci când sunt folosite seturi de date cu precizie scăzută, cum ar fi INT4. Totuși, asta nu înseamnă că a stagnat progresul pentru calculele de precizie ridicată.

 

Generația nouă de plăci Instinct oferă 7.4 TFLOPS pentru calculele care implică FP64, generația anterioară având doar 768 GFLOPS. Este un salt de aproape 9 ori în ceea ce privește performanța. Iar îmbunătățirile nu se termină aici.radeon instinct amd

Pe partea de memorie, plăcile dispun de 16GB și 32GB de HBM2, cu o lățime de bandă totală de 1TB/s. Iar performanța efectivă, pentru calcule de precizie normală, a crescut cu 25% față de generația trecută. Cu toate acestea, densitatea tranzistorilor este dublă, dimensiunea efectivă a procesorului grafic este mai mică, iar consumul total de energie a picat la jumătate. Frecvențele pentru plăcile AMD Radeon Instinct sunt de 1800MHz pentru MI60 și de 1746 pentru MI50. Pentru ceva context, un Radeon RX Vega atinge în cel mai bun caz 1700MHz pe răcire cu apă, în timp ce modelele Instinct sunt strict răcite cu aer.

radeon instinct amd

Din moment ce plăcile sunt gândite pentru servere, sunt compatibile cu PCI-Express 4.0, standardul fiind disponibil la noile procesoare Epyc Rome. Iar interconectarea dintre mai multe plăci se poate realiza prin intermediul unui nou conector bazat pe Infinity Fabric, similar cu cel antic de Crossfire, sau cu noul NVLink, doar că pot fi unite doar două câte două.

Plăcile Radeon Instinct dispun și de diverse îmbunătățiri de securitate, cum ar fi virtualizarea procesorului grafic, împiedicând preluarea controlului hardware-ului de către potențiali atacatori.

MI60 va fi disponibil pentru centrele de date până la finalul anului, iar MI50 va ajunge pe piață anul viitor.

[Anandtech]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button