AMD a dezvăluit în mod oficial noul procesor Epyc Rome
Generația următoare de procesoare de server Epyc Rome de la AMD a fost dezvăluită în mod oficial la evenimentul organizat seara trecută de către companie.
Noul procesor are 64 de nuclee fizice, cu SMT, oferind un total de 128 de fire de execuție pe un singur socket. Dar asta nu este tocmai caracteristica sa definitorie, deși este una foarte importantă. Procesorul este construit pe procesul de 7 nanometri, fiind primul de tipul x86 care să folosească această tehnologie, și are parte un design foarte diferit față de generațiile anterioare.
În loc să fie un procesor construit din CCX-uri (Compute Core Complex) multiple, care în esență sunt procesoare individuale unite prin Infinity Fabric, AMD a folosit un nou design pentru Epyc Rome bazat pe conceptul de „chiplet”.
Mai exact, nucleele efective de procesare sunt separate în propria lor pastilă, având acces per nucleu doar la magistrala PCI-Express. În acest caz este vorba de PCI-Express 4.0, 128 de bande în total, fiind primul procesor care să suporte noul standard. Componenta de I/O și fiecare controller de memorie sunt amplasate pe o altă pastilă, centrală, construită pe 14 nm, la care fiecare chiplet are acces direct.
Asta înseamnă că fiecare nucleu are exact aceeași latență la accesarea memoriei și stocării, reparându-se astfel o problemă prezentă la fiecare procesor Zen. Din păcate, nu s-a clarificat exact care este latența nouă pentru accesarea memoriei. Comunicarea are loc acum exclusiv prin Infinity Fabric, așa că viteza de la RAM ar putea deveni și mai importantă. RAM-ul total suportat de un astfel de procesor este 4TB pe 8 canale.
Fiind bazate pe arhitectura Zen 2, nu pe Zen+, procesoarele AMD Epyc Rome aduc și îmbunătățiri arhitecturale, în special în ceea ce privește suportul pentru operațiuni floating point de 256 de biți și securitate îmbunătățită față de problemele de tipul Specter. Noile modele prezintă și compatibilitate cu platforma folosită la generația anterioară de procesoare Epyc.
Din cauza procesului de 7 nanometri, consumul de energie a fost tăiat la jumătate, așa că cele 64 de nuclee se încadrează în aceleași limite ca modelele cu 32 de nuclee din generația trecută. AMD nu a oferit informații despre frecvențele efective ale acestor procesoare. Seria Epyc Rome va ajunge pe piață anul viitor.
Foarte probabil vom vedea aceste schimbări de design și arhitecturale la procesoarele Ryzen 3000 din primăvară, așa că am putea avea parte de un salt de performanță, sau cel puțin de eficiență energetică, sesizabil.