Am testat noul laptop Asus ROG Zephyrus M15 GU502LWS
Hei salut! Sunt Alex si in recenzia de astazi vom discuta putin despre un laptop lansat recent, numit ROG Zephyrus M15 (GU502LWS). Mititelul acesta este mostenitorul direct al seriei M lansate anul trecut, imbunatatit si actualizat la standardele actuale. Ce este atat de interesant la el? Configuratia in care monstruletul acesta (in sensul bun al cuvantului) se vinde; toate impachetate intr-o silueta eleganta si subtire.
Configuratia testata
Il poti configura cu usurinta pentru gaming serios sau editare foto/video avand posibilitatea de a alege ce panou se potriveste activitatii tale. Poti alege intre FullHD 144HZ sau FullHD 240HZ acoperire 100% sRGB, ori 4K 60HZ 100% AdobeRGB; ultimele doua fiind calibrate Pantone.
Noi am primit in test o varianta destinata profesionistilor si mai putin gamerilor, modelul GU502LWS fiind echipat cu ecranul 4K de tip IPS, 32GB de RAM, un procesor Intel i7-10750H (6C/12T), stocare 1TB SSD PCI-e NVME (Intel 660p) si o placa video NVIDIA RTX 2070 Super de 8GB.
Inca de la primul contact, Asus ROG Zephyrus M15 arata chiar foarte bine si mi-a placut, nu pot ascunde asta. Design-ul este unul reusit, ma incanta foarte mult idea unui laptop cu aspect simplist care se indreapta putin spre segmentul industrial/business. Voi alege oricand un laptop de genul in detrimentul unui OZN plin cu luminite. Stiu, gusturile nu se discuta asa ca mai bine ii dam bataie inainte de a fi prins de unul dintre fanaticii RGB-ului.
Selectia de porturi este generoasa, laptop-ul fiind echipat cu urmatoarele: 1x USB-A 3.2 Gen.2, 2x USB-A 3.2 Gen.1, 1x USB-C cu Thunderbolt 3 care suporta atat functia de incarcare cat si output video. Nici partea de conectivitate nu a fost uitata, fiind dotat cu WiFi 6 (Intel AX201) si Bluetooth 5.0. Adaugam un HDMI 2.0b, port Gigabit LAN (Realtek RTL8168/8111), jack-uri 3.5mm pentru microfon si casti, plus un Kensington Lock. Singurul port important care lipseste a fost cititorul de carduri, tinand cont ca e versiunea dedicata editorilor.
Ecranul este foarte important – Alege-l cu grija!
Am mentionat mai sus configuratia primita, modelul nostru fiind echipat cu panoul de top, rezolutie 4K, rata de refresh de 60Hz si calibrare Pantone. Ecranul arata absolut demential, este o adevarata placere sa urmaresti continut de orice fel datorita densitatii mari de pixeli, inghesuiti pe o diagonala de 15″. Culorile reprezentate sunt naturale si foarte bine calibrate ceea ce denota clar ca este destinat editarii foto/video in deplasare si nu numai. Pentru jocuri scartaie putin, asta daca te-ai mai jucat pe un monitor cu rata de refresh ridicata inainte, efectul de ghosting fiind destul de pronuntat. Ca de… nu le poti avea pe toate.
Cum alegem panoul? E destul de simplu; modelul cu ecran de 144Hz tine atarna mai putin la pret, in timp ce modelul de 240Hz cu acoperire 100% sRGB este un mix perfect. In acelasi timp, panoul 4K va fi util in editare video/foto si ceva gaming ocazional. Singura hiba intalnita nu are legatura directa cu panoul 4K, ci tine mai mult de partea software. Adica scalarea ferestrelor si a anumitor programe in Windows a ramas in continuare dezastruoasa.
*fereastra programului era atat de mica, incat a trebuit sa-mi var nasul complet in ecran ca sa identific butoanele softului MSI Afterburner
Cum s-a comportat ROG Zephyrus M15 in perioada de testare?
Tastatura este bine spatiata, avand o cursa a tastelor scurta si precisa. M-am obisnuit foarte rapid cu ea, poate fi utilizata cu succes pentru redactarea textului si gaming. Iluminarea modelului primit in test este RGB single zone (tastele nu se pot modifica individual), iluminarea putand fi customizata dupa bunul plac din softul Aura Sync.
Palmrest-ul din magneziu este foarte placut la atingere datorita texturii fine. Capacul din zona inferioara este realizat complet din plastic, cu perforatii in zonele cheie, destinate sistemului de racire. Muchiile acestuia sunt bine finisate si dau impresia de produs premium; in plus, este un touch-pad placut la atingere, astfel am simtit nevoia de a folosi un mouse doar cand am intrat intr-un joc.
ROG Zephyrus M15 s-a comportat bine in perioada de testare, astfel nu am avut vreo problema cu el atat la nivel hardware, cat si la nivel software. Va recomand totusi sa-i faceti update de drivere intrucat cele initiale afectau performanta.
Tehnologia nu a avansat indeajuns de mult incat sa avem parte de laptop-uri foarte performante si subtiri. In acest fel, undeva vei face un compromis; ganditi-va ca la interior avem un procesor Intel Core i7-10750H care foloseste o arhitectura deja antica (14nm) si o placa NVIDIA RTX 2070 Super. Adica doua componente cu un TDP destul de mare care genereaza multa caldura.
Pentru a tine in frau laptopul, ASUS a implementat patru profiluri pentru optimizarea performantei in functie de utilizare, dupa cum urmeaza:
- Silent – Prioritizeaza silentiozitatea ventilatoarelor, reducand semnificativ din frecventa de operare a procesorului si a placii grafice;
- Performance – Limiteaza placa grafica la 80W, frecventele de operare raman stoc;
- Turbo – Este profilul cel mai agresiv, creste frecventa placii grafice cu 100MHz pe cip si 120MHz pe memorie iar procesorul isi va face un boost al frecventei mai agresiv;
- Manual – Similar cu profilul Turbo insa permite ajustarea unei curbe custom pentru ventilatoare.
Setarile Turbo/Manual sunt disponibile doar atunci cand laptopul este alimentat direct de la priza, storcand maximul de performanta pentru gaming sau alte activitati mai intensive. Important de retinut ca turatia ventilatoarelor ating nivelul maxim in modul Turbo; cateodata credeam ca s-a saturat de mine si vrea sa-si ia zborul.
In jocuri procesorul a atins o temperatura de 86 de grade cu profilul de performanta setat pe treapta „Turbo”, placa grafica stabilizandu-se tot pe acolo. In scenarii mai intensive apar spike-uri la 93-95 de grade pana cand intra mai agresiv sistemul de racire in joc. Aici intrevine si Thermal Throttling care schilodeste performanta laptop-ului, astfel cred ca inginerii ROG ar trebui sa mai arunce o privire la sistemul de racire.
Benchmarking – Teste sintetice si jocurile noastre de toate zilele
ROG Zephyrus M15 se comporta foarte bine, atat in jocuri cat si in testele sintetice. In Cinebench R20 laptop-ul a atins scoruri surprinzatoare in Multi-Core de 3179 de puncte si respectiv 459 de puncte in testul Single-Core. Sunt valori bune daca ne gandim la faptul ca Ryzen 5 3600X-ul din sistemul de acasa obtine un scor Multi-Core de 3850 puncte.
In Unigine Heaven situatia a ramas cam aceeasi. Cu toate detaliile la maxim, laptop-ul a obtinut inca o data, rezultate foarte bune. Asta ma face sa ma intreb, daca nu cumva exista un punct in care am obtine balansul potrivit intre performanta si racire.
Sa vorbim putin despre stocare. SSD-ul de 1TB capacitate este un Intel 660p pe interfata PCIe suport NVME. Modelul este unul reusit si chiar daca nu atinge viteze comparabile cu modele de top, este cu singurata o varianta solida. In CrystalDiskMark, SSD-ul a atins o viteza maxima de citire de 1950MB/s si respectiv 1800MB/s scriere. Stocarea se poate extinde ulterior, avand disponibil inca un slot M.2 liber (cu suport pentru configuratie RAID).
In sesiunea de gaming am rulat Grand Theft Auto V, The Witcher 3, Red Dead Redemption 2, Battlefield V si Far Cry 5 in rezolutie 4K cu setarile la maxim, insa am pastrat RTX OFF. Am ales sa fac asta dintr-un motiv bine intemeiat: rezolutia este uriasa pentru NVIDIA RTX 2070 Super.
Bateria are o capacitate de 76Wh, fiind una dintre cele mai mici din aceasta nisa. Din cauza rezolutiei imense, ROG Zephyrus M15 va fi mai tot timpul sub conditii de stres ridicat. Asta va afecta durata de viata a bateriei, iar o data pus la treaba nu va obtine mai mult de doua ore de utilizare. In conditii de utilizare light, spre exemplu redactarea acestui review, s-a descurcat onorabil acoperind aproape o zi intreaga de munca.
Concluzii
Acum c-am ajuns la final, trebuie sa tragem linie si sa vedem care e treaba cu ROG Zephyrus M15. Configuratia testata de mine este destinata in mod clar editarii foto/video datorita ecranului 4K si a configuratiei hardware, in care memoria RAM a primit o atentie sporita. Procesorul puternic in combinatie cu cei 32GB de RAM si stocarea super rapida vor asigura timpi mici de raspuns pentru a rezolva toate sarcinile rapid. Daca ai nevoie de un workstation mobil, sunt convins ca RTX 2070 Super din dotare va fi destul cat sa nu duci lipsa unui PC atunci cand pleci de acasa.
Pentru gaming insa, puteti alege unul dintre cele doua panouri cu rata de refresh ridicata. Laptop-ul este bine construit, performant si placut in utilizare. Avem o tastura buna, trackpad decent si o selectie de porturi generoasa. Doar daca racirea s-ar ridica la nivelul constructiei si al configuratiei hardware; de multe ori a fost mult mai cald decat mi-ar fi placut si gaming-ul fara casti ramane doar o amintire.