BusinessEconomicȘtiriTech&IT

Răspunsul Alphabet la problemele Google Search: blocarea depozitelor de spam și a necrologurilor false

Calitatea căutărilor ar putea crește cu 40%

Un studiu prezentat în luna ianuarie arată că rezultatele Google Search nu mai sunt la același nivel cu care ne-am obișnuit în trecut și primim de la ”articole click-bait, care nu oferă de fapt informația, la articole „promoționale”, care te îndeamnă să cumperi un anume produs, la dezinformări și fake-news grosolan.”

Cum se schimbă Google Search

Ca răspuns la această situație compania a anunțat modificări importante menite să îmbunătățească calitatea Google Search și utilitatea rezultatelor obținute. Printre acestea se numără îmbunătățiri ale algoritmilor sistemelor de clasare, pentru a evidenția informațiile cele mai utile de pe web și a reduce conținutul neoriginal în rezultatele căutării. De asemenea, politici noi și îmbunătățite împotriva spamului, care urmăresc eliminarea conținutului de cea mai scăzută calitate din căutări, precum:

  • Site-urile expirate refolosite ca depozite de spam –  infractorii cibernetici achiziționează domenii web care au expirat. Aceste domenii, înainte de a expira, puteau avea o anumită reputație sau autoritate în motoarele de căutare datorită conținutului original și quality links (legăturilor de calitate) pe care le acumulaseră de-a lungul timpului. După achiziție, aceste domenii sunt rapid repopulate cu conținut de calitate scăzută, adesea spam sau materiale promoționale, care nu au legătură cu conținutul original al site-ului.

Prin utilizarea reputației preexistente a domeniului, spammerii speră să obțină un clasament mai bun în                  rezultatele căutării pentru noul conținut de slabă calitate, conducând astfel la trafic nejustificat către website-        ul lor. Această practică poate induce în eroare utilizatorii care ar putea căuta informații legitime și se așteaptă      să găsească conținutul original sau relevant asociat cu domeniul respectiv. În plus, această metodă poluează          internetul cu conținut irelevant și poate afecta experiența generală a utilizatorilor pe web.

  • Obituary spam (necrologurile false) – se referă la practica abuzivă de a crea sau distribui conținut spam folosind anunțuri de deces sau pagini de comemorare. Această metodă poate implica utilizarea neautorizată a informațiilor despre persoane decedate pentru a genera trafic pe website-uri cu scopul de a obține venituri din reclame sau de a îmbunătăți clasarea în motoarele de căutare. Această tactică exploatează sentimentele și căutările legate de persoanele decedate, fiind considerată nu doar neetică, dar și o formă de spam care poluează rezultatele căutărilor cu conținut irelevant sau înșelător.

Google spune că, în 2022, sistemul de clasare a început să fie ajustat pentru a limita conținutul inutil și neoriginal în Search, menținându-l la niveluri foarte scăzute. Actualizarea prezentă, din martie 2024, își propune să rafineze aceste sisteme de clasare, pentru a îmbunătăți identificarea paginilor web inutile, cu o experiență slabă pentru utilizator sau create mai degrabă pentru motoarele de căutare (SEO), decât pentru oameni. Aceasta ar putea include site-uri create în principal pentru a corespunde unor interogări de căutare foarte specifice.

Google Search foto Pexels
foto Pexels

Principalele măsuri vizate de programul Google pentru Search sunt:

  1. Abuzul de conținut scalat: Întărirea politicilor împotriva generării automate sau mixte (automatizată și umană) de conținut în masă de slabă valoare, cu scopul manipulării clasamentelor în căutări.
  2. Abuzul de reputație al website-ului: Tratarea conținutului de foarte slabă valoare, produs de terți pentru scopuri de clasare și fără supravegherea atentă a proprietarului website-ului, ca spam.
  3. Abuzul domeniilor expirate: Considerarea ca spam a domeniilor expirate, achiziționate și refolosite cu intenția principală de a îmbunătăți clasarea în căutări a conținutului de calitate scăzută sau neoriginal.

Se estimează că, prin aceste actualizări, cantitatea de conținut de calitate scăzută pe Search va fi redusă, direcționând mai mult trafic către site-uri utile. Evaluările companiei indică faptul că, aceste măsuri combinate ar putea reduce conținutul de calitate slabă și neoriginal cu 40% în rezultatele căutării.

Aștept cu interes să vedem rezultatele.

 

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button