Tech&ITFoto-Video

Acest AI de la Google face minuni pentru claritatea fotografiilor

O să ajungem să țipăm la calculator, ca în filme, "Enhance!"

Echipele din cadrul Google Research au dezvoltat o metodă care se folosește de inteligența artificială pentru a reduce grain-ul din fotografiile realizate în condiții de luminozitate scăzută, numită RawNeRF. Conform celor de la Google, acesta este cel mai puternic tool de acest tip care a fost creat până acum.

NeRF este un sintetizator de imagine, adică un tool care este capabil să scaneze mii de fotografii pentru a le reconstrui ca niște randări 3D pentru a produce o imagine mai precisă care poate fi vizualizată din mai multe unghiuri. Conform lui Ben Mildenhall, unul dintre cercetătorii care lucrează în cadrul acestui proiect, această tehnologie funcționează cel mai bine în cazul fotografiilor cu luminozitate bună și cu un nivel mic de grain.

Din moment ce scenele cu luminozitate slabă s-au dovedit a fi problematice pentru acest tool, oamenii din cadrul echipei au trebuit să găsească o alternativă care să reducă acest grain fără a scădea calitatea imaginii. Astfel s-a creat RawNeRF, care cu ajutorul inteligenței artificiale rezolvă problema luminozității. Această tehnologie poate „șterge” grain-ul dintr-o imagine, dar fără a-i reduce calitatea.

Chiar dacă se află deocamdată în faza de testare, RawNeRF ar putea reprezenta o inovație deosebit de importantă în lumea tehnologiei, care va oferi nu numai fotografilor, cât și tuturor oamenilor care lucrează în domeniul vizual posibilitatea de a reda mult mai clar lumea din jurul lor.

Matei Pană

Mereu am fost o persoană creativă, iar odată aterizat la Zona m-am trezit într-un mediu foarte prietenos în care mă pot defășura liber. Fie că vorbim despre redactat de știri și recenzii, ori editare video, filmat sau diverse treburi mici de prin birou, sunt mereu dispus să mă implic și să învăț lucruri noi. Iar când nu fac asta, fie sunt cu chitara în brațe repetând, fie mă delectez cu vreun joc.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button