Advance Wars 1+2 Re-Boot Camp – un joc de strategie veritabil, chiar dacă nu ești nostalgic (review)

Deși franciza Fire Emblem a rămas cel mai mare nume din portofoliul Nintendo atunci când vine vorba de jocuri de strategie turn-based, unii dintre voi poate ați auzit de seria Wars. Astea sunt niște jocuri militare care au prins bine la vremea lor, dar al căror succes a fost limitat de resursele pe care Nintendo a ales să (nu) le verse în proiect.
Așa se face că majoritatea acestor lansări au fost doar pe consolele handheld ale japonezilor. De la Game Boy la DS, jocurile astea au fost foarte distractive pentru mulți copii din lumea toată care au avut plăcerea să butoneze o astfel de consolă când erau mici. Dar uite că acum, Nintendo a lansat Advance Wars 1+2 Re-Boot Camp, un remaster al primelor două jocuri ieșite pe GBA (Game Boy Advance).
Eu sunt cam tânăr și nu am prins jocurile astea la vremea lor, dar moș Marinake mi-a povestit cu o sclipire în ochi cum își aduce aminte ore întregi de Advance Wars pe GBA. „Poate e ceva de capul jocurilor ăstora” m-am gandit eu, și așa se face că am pus mâna pe cod, am descărcat tot pe al meu Nintendo Switch și am început să mă joc. Gândurile mele în cele ce urmează.
Lăsând nostalgia la o parte, avem aici ceva bun?
Înainte de toate, vreau să spun că am să privesc aceste două jocuri așa cum probabil le veți privi majoritatea. Cum consolele portabile ale celor de la Nintendo nu au făcut prea mare vâlvă pe la noi, nu îmi imaginez că foarte mulți dintre voi ați rupt pe genunchi primul Advance Wars pe GBA când erați copii. Asta înseamnă că acest remaster este nimic mai mult decât un alt joc de strategie obișnuit, atunci când elementul „nostalgie” lipsește cu desăvârșire.
Asta nu înseamnă că nu mi-am făcut temele și că nu voi face comparații cu jocurile originale, dar mă voi axa totuși pe calitatea lansării așa cum este ea, fără să îmi amintesc cum stăteam pe prispă la bunici și mă jucam jocurile astea când eram mic (pentru că nu s-a întâmplat asta). Astea fiind zise, let’s get to it.
Și vreau să încep cu ce primești dacă alegi să plătești 60 de euro pentru Advance Wars 1+2 Re-Boot Camp. Well, în primul rând vorbim despre două jocuri, așa cum spune și numele, deci ai suficient content încât să se justifice prețul. În total, ca să bați povestea din ambele jocuri (vom vorbi mai multe despre narațiune imediat) ai nevoie cam de 60 de ore, deci 1 euro pe oră de joc zic că e bine.
Dar ai posibilitatea să te joci mai mult decât atât. După ce termini toate misiunile, o nouă dificultate mai grea se deblochează, dificultate care, dacă modul normal ți s-a părut ușor, asta din urmă are potențialul să-ți scoată peri albi. Dar ce faci mai exact în Advance Wars 1+2 Re-Boot Camp?
Well, avem în față un joc de strategie turn-based în care tu controlezi o armată (cu infanterie, tancuri și așa mai departe) iar scopul jucătorului este să distrugă inamicul. Ai sub controlul tău o grămadă de unități și poți aplica o sumedenie de tactici, care mai de care mai ingenioase, ca să câștigi. La începutul jocului îți alegi un Commanding Officer (CO) care are tot felul de puteri unice (poți da refill la gloanțele unităților tale, poți vedea mai departe pe hartă atunci când planifici un atac etc.)
Trebuie să recunosc că mi-a plăcut mult sistemul ăsta de combat. În general, nu sunt cel mai mare fan al jocurilor turn-based și prefer mai mult real-time, dar se vede din capul locului că jocurile astea au fost original dezvoltate de aceiași oameni care au făcut și Fire Emblem, iar eu am respirat Three Houses pe Switch acum vreo 2 ani. Dacă știi Fire Emblem: Three Houses, nu te aștepta să găsești aici același depth, dat fiind că este un joc gândit și pentru cei mici, dar asta nu înseamnă că este ușor.
Nici eu nu sunt cel mai bun jucător de strategie, trebuie să recunosc, dar au existat momente când AI-ul inamic mi-a pus probleme serioase. Nimic de netrecut însă, dar mi-a plăcut să văd că există și ceva provocare pe dificultatea normală. Hărțile pe care te bați sunt destul de variate și nu m-am plictisit deloc pe toată perioada cât l-am jucat.
Față de versiunile vechi de pe GBA, Advance Wars 1+2 Re-Boot Camp aduce niște îmbunătățiri moderne mult așteptate. În primul rând, grafica a fost îmbunătățită serios și acum este 3D, ceva ce bătrânul GBA nu prea putea să facă, avem un voice acting decent și un suport rudimentar de multiplayer. Te poți juca contra prietenilor tăi, dar nu există un sistem de matchmaking pentru a te pune împotriva altor jucători din lume, ceea ce este un minus. Și muzica este foarte bună, fapt care m-a făcut să nu dau consola pe mute pe toată perioada testului.
Cât despre performanță, aici nu am de ce să mă plâng. Chiar dacă Switch este serios în urmă atunci când vine vorba de putere brută (la naiba, unii vor zice că Nintendo Switch era în urmă chiar și când s-a lansat în 2017), nu am întâmpinat probleme tehnice serioase. Poate un freeze scurt pe ici-colo atunci când se încărca ceva pe hartă, dar s-a întâmplat prea rar ca să fie o problemă notabilă.
Un alt lucru care mi-a plăcut mult este tutorialul destul de cuprinzător. Asta înseamnă că nu contează dacă ai mai jucat jocurile astea în trecut, dacă ești sau nu familiar cu genul turn-based strategy sau dacă ești familiar cu jocurile în general. Tutorialul face o treabă foarte bună în a te învăța tot ce ai nevoie să știi, deci nu trebuie să îți faci griji că nu te vei descurca.
Concluzie
Una dintre cele mai mari dezavantaje ale jocului este că nu aduce multe inovații majore față de jocurile originale. Deși acest lucru poate fi dezamăgitor pentru unii fani, Advance Wars 1+2 Re-Boot Camp rămâne un titlu excelent pentru oricine caută să experimenteze din nou jocurile Advance Wars sau să le descopere pentru prima dată.
La 60 de euro cât costă, consider că este un mod bun de a-ți pierde câteva zeci de ore serioase într-un joc de strategie. Grafica și muzica sunt superbe iar povestea, deși nimic nemaivăzut, a reușit să mă țină interesat o bună perioadă de timp. Sistemul de combat este robust și relativ simplu de înțeles, dar asta nu înseamnă și că jocul e ușor. Te vei lovi de câteva hopuri destul de greu de trecut, dar asta doar întregește experiența. Ce ar fi un joc de strategie fără dificultate?
Lipsa unui sistem de matchmaking este o pastilă greu de înghițit pentru unii, dar poți totuși să joci cu prietenii tăi, online și split-screen, deci măcar atât. Performanța este foarte bună și, overall, recomand Advance Wars 1+2 Re-Boot Camp oricui dorește să își pună mintea la contribuție într-un război militar. Astea fiind zise, după ce te joci Advance Wars 1+2 Re-Boot Camp, aruncă-ți un ochi și asupra Fire Emblem: Three Houses, îți promit că nu vei fi dezamăgit.
Poveste - 7
Gameplay - 8
Grafică și sunet - 8
7.7
Advance Wars 1+2 Re-Boot Camp este un joc de strategie veritabil, cu o poveste decentă și un sistem de combat drăguț. Componenta multiplayer sărăcăcioasă este un minus, dar experiența singleplayer este foarte bună.