ȘtiriȘtiință

Mai periculos decât AI-ul? Omenirea este foarte aproape de crearea ADN-ului artificial

Iată o dilemă la care să te gândești în nopțile cu insomnii. Ce ar aduce mai repede sfârșitul lumii: inteligența artificială scăpată de sub control sau organismele cu ADN artificial, intenționat sau accidental transformate în exterminatori ai speciei umane?

Măcar teoretic, cu AI-ul mai poți negocia, îl poți scoate „din priză”. Dar ce faci cu o armă biologică ultra-eficientă, care se răspândește prin aerul pe care îl respiri și acționează în moduri ce ar da fiori reci până și celor mai creativi regizori de filme cu zombies?

ADN-ul este elementul de bază al vieții, iar alfabetul genetic cuprinde doar patru litere sau nucleotide. Aceste blocuri biochimice cuprind toate tipurile de ADN, iar oamenii de știință s-au întrebat de mult dacă ar fi posibilă crearea unui ADN artificial funcțional. Ei bine, o descoperire recentă ar putea oferi în sfârșit răspunsul.

Publicată în revista Nature Communications, lucrarea științifică semnată de un genetician pe nume Dong Wang arată că oamenii de știință ar putea să creeze noi medicamente țintite pentru vindecarea anumitor boli apelând la microorganisme cu ADN artificial, proiectate pentru a îndeplini un anume scop, cum ar fi să creeze proteine ​​personalizate pentru a viza anumite boli dificil de combătut prin metode convenționale.

ADN DNA editing foto: www.pexels.com

Spre exemplu, ar putea fi dezvoltate microorganisme care să ucidă în mod sistematic celulele canceroase, sau să le marcheze cu proteine care să declanșeze sistemul imunitar al pacientului. Odată ce scopul este îndeplinit, organismele preprogramate să se autodistrugă dispar automat din corpul pacientului.

Dar de aici se deschide o veritabilă cutie a Pandorei, tehnologia putând fi la fel de ușor adaptată pentru crearea de arme biologice, care să atace anumite etnii sau categorii demografice.

Cercetătorii mai susțin și că sistemul care guvernează ADN-ul este atât de eficient, încât imitarea acestuia ar putea ajuta, de asemenea, să ne asigurăm că nu apar greșeli grave în transcriere sau traducere. Altfel spus, ar putea fi dezvoltate mașinării biologice extrem de eficiente care să sintetizeze proteine/medicamente foarte dificil de obținut în condiții de laborator.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button