TECHRSS PaginaDeMedia

Uniunea Europeană introduce de astăzi noile etichete energetice

Amprenta de carbon și factura la energie sunt principalii inamici ai vremurilor moderne. Ideea de etichete energetice ajută consumatorii să se orienteze cu privire la eficiența energetică a electrocasnicelor. De aceea, odată cu progresul tehnologic, ele pot fi supuse modificărilor, ceea ce s-a și întâmplat astăzi.

Vorbim aici de o versiune complet nouă a etichetei energetice a UE, recunoscută pe scară largă, în toate magazinele și la toate punctele online de vânzare cu amănuntul. Noile etichete energetice se vor aplica inițial unui număr de patru categorii de produse – frigidere și congelatoare, mașini de spălat vase, mașini de spălat rufe și televizoare (precum și alte monitoare externe). Vor urma etichete noi pentru becuri și lămpi cu surse de lumină fixe la 1 septembrie, iar în anii următori se vor adăuga și alte produse.

Tot mai multe produse tind să obțină clasificarea A+, A++ sau A+++ , dovada fiind scara actuală. Prin urmare, cea mai mare schimbare  este revenirea la etichete energetice cu o scară mai simplă, A-G. Aceasta este mai strictă și este concepută astfel încât foarte puține produse pot obține inițial clasificarea „A”, ceea ce permite includerea unor produse mai eficiente pe viitor.

„Eticheta energetică inițială s-a dovedit a avea mare succes, întrucât datorită ei o gospodărie medie din Europa a putut economisi mai multe sute de euro pe an, iar societățile au fost motivate să investească în cercetare și dezvoltare. Până la finele lunii februarie, peste 90 % dintre produse au fost etichetate cu A+, A++ sau A+++. Noul sistem va fi mai clar pentru consumatori și prin intermediul său întreprinderile vor putea continua să inoveze și să vină cu produse și mai eficiente. Se reduc în acest mod și emisiile noastre de gaze cu efect de seră.” Kadri Simson, comisar pentru energie

 

Produsele cele mai eficiente din punct de vedere energetic aflate acum pe piață vor fi etichetate în mod specific drept „B”, „C” sau „D”. Pe etichete va fi inclusă o serie de elemente noi, inclusiv codul QR care face legătura cu o bază de date paneuropeană, permițându-le consumatorilor să găsească mai multe detalii despre produs. Tot astăzi intră în vigoare o serie de norme privind „proiectarea ecologică” – îndeosebi referitoare la posibilitatea de reparare și la necesitatea ca producătorii să asigure disponibilitatea pieselor de schimb timp de mai mulți ani după ce produsele ies de pe piață.

Design-ul etichetelor energetice este schimbat

Pe lângă refacerea clasei de eficiență energetică a electrocasnicelor, Uniunea Europeană a adoptat și un nou aspect al etichetelor. La fel ca și cele anterioare, etichetele reclasificate indică mai mult decât clasa de eficiență energetică. În cazul unei mașini de spălat rufe, de exemplu, etichetele permit aflarea, dintr-o privire, a numărului de litri de apă pe ciclu de spălare, a duratei ciclului de spălare și a consumului de energie, astfel cum sunt măsurate de un program standardizat.

O altă schimbare semnificativă este introducerea unui cod QR în partea din dreapta sus a noilor etichete energetice. Scanând codul QR, consumatorii pot găsi informații suplimentare despre modelul de produs, precum  date despre dimensiuni, caracteristici specifice sau rezultate ale testelor, în funcție de aparat.

etichete energetice UE

Proiectarea ecologică și drepturile consumatorilor

Există și regulamente noi privind proiectarea ecologică. Acestea se referă în special la cerințele minime de eficiență actualizate și consolidează drepturile consumatorilor de a repara produsele. Producătorii sau importatorii vor fi de acum obligați să pună o serie de piese de schimb esențiale (motoare și perii de motor, pompe, amortizoare și suspensii, tamburi de spălare, etc.) la dispoziția reparatorilor profesioniști timp de cel puțin 7-10 ani după ce ultima unitate dintr-un anumit model a fost introdusă pe piața UE.

Pentru utilizatorii finali (consumatorii care nu sunt reparatori profesioniști, dar care doresc să se ocupe singuri de reparații), producătorii trebuie să asigure disponibilitatea pieselor de schimb timp de mai mulți ani după ce un produs a fost scos de pe piață – produse precum uși, balamale sau garnituri, adecvate pentru bricolaj. Timpul maxim de livrare pentru toate aceste piese trebuie să fie de 15 zile lucrătoare de la plasarea comenzii.

 

Carol Zafiriadi

"Am crescut inconjurat de pop culture, muzica si jocuri video..." Da, cunoastem explicatia pe care o poate oferi cineva care scrie despre gaming si tehnologie. Evident, nici eu nu sunt o exceptie. Cunoscutii ar putea spune ca in scrierile mele se pot regasi convingerile si esteticile care il fac pe Carol sa fie...Uhh...Carol. Scriu cu drag, alaturi de colegii mei, si disec filosofic si estetic jocurile video si smecheriile aduse de tehnologie.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button