
Potrivit zvonurilor rămase deocamdată neconfirmate, NVIDIA a supraestimat cererea pentru cipul B200 (același folosit și cu seria RTX 5090) din partea clienților din industria soluțiilor de accelerare AI, comandând la fabricantul TSMC un număr prea mare de cipuri care riscă acum să rămână nefolosite.
Potrivit informațiilor circulate în rețeaua X de un anume MEGAsizeGPU, marile companii din industrie au început să dezvolte (sau să apeleze) la cipuri ASIC specializate pe diferite sarcini de procesare AI. Chiar dacă mai puțin versatile decât soluțiile GPU ultra-sofisticate furnizate de Nvidia, cipurile ASIC au de partea lor avantajul costurilor, atât la partea investiției inițiale dar și în exploatarea pe termen lung, putând îndeplini sarcinile de procesare pentru care au fost concepute folosind mult mai puțină electricitate.
Am văzut deja o tranziție similară în industria criptomonedelor, minerii Bitcoin renunțând cu mult timp în urmă la soluțiile bazate pe GPU pentru minare Bitcoin, înlocuindu-le cu computere specializate alcătuite din cipuri ASIC Miner special dezvoltate pentru procesarea cât mai eficientă a algoritmilor criptografici specifici tranzacțiilor blockchain. Așa că o întrebare legitimă ar fi… Cum de nu a prevăzut NVIDIA o (probabil) inevitabilă tranziție către soluții ultra-specializate de procesare AI? Precum cipurile ASIC, motivată de nevoia presantă de a îmbunătăți eficiența operațiunilor AI. Mai puțin costisitoare și mai eficiente în rolul precis pentru care au fost concepute, procesoarele ASIC ar putea ameliora probleme stringente precum consumul exagerat de electricitate și costul serviciilor bazate pe AI.
Imagine you are Nvidia and have purchased shit loads of TSMC yields for B200, but now the market doesn’t want that much B200, and RTX40 is retired……The only solution is to make as much RTX50 as possible to cover the unused yield of B200 https://t.co/GFXAAdCzOl
— MEGAsizeGPU (@Zed__Wang) February 15, 2025
Chiar dacă soluțiile avansate, precum cele furnizate de NVIDIA, rămân în continuare absolut necesare în centrele de procesare cloud, soluțiile ASIC ar putea asigura o mare parte din forța brută necesară efortului de calcul.
Într-o aparentă deconectare de la realitățile pieței de soluții pentru accelerare AI, CEO-ul NVIDIA Jensen Huang vorbea la începutul acestei luni despre ”o posibilă penurie de acceleratoare GeForce RTX”, survenită pe fondul scoaterii din producție a vechii serii RTX 4000 și a cererii foarte mari pentru nou lansata RTX 5000. Și în timp ce afirmația rămâne validă pe termen scurt, supraestimarea necesarului de cipuri pentru centre de procesare AI ar putea schimba rapid datele problemei, creând un excedent de unități GPU care ar putea fi realocate pentru acceleratoare grafice din familia RTX 5090, punând presiune pe reducerea prețurilor ajunse deja la un nivel „stratosferic”.
Însă deocamdată, prețurile deja mărite au indus un blocaj al pieței de acceleratoare grafice high-end, consumatorii neavând decât să aștepte inevitabilele promoții și tăieri de prețuri, odată ce stocurile de plăci video vor reveni la normal.