MORETech&IT

Piața plăcilor video pentru cryptominat s-ar putea să fi ajuns la saturație

Timp de mai multe luni, gamerii care au avut nevoie de un upgrade la placa video s-au aflat într-o mare dificultate. Găsirea în stoc a unei plăci video mid-range sau high-end a reprezentat o provocare în sine și, de cele mai multe ori, au fost vândute la un preț cu mult peste cel recomandat de producător. Lucrurile s-au stabilit în cele din urmă, dar va mai exista o altă astfel de criză? Poate că nu în viitorul apropiat, dacă un nou raport efectuat de Jon Peddie Research este corect în evaluarea sa.

Unul dintre motivele pentru care plăcile video au fost greu de găsit este că, în unele cazuri, cei care minau cryptomonede le cumpărau cu lotul. Nu este foarte clar cât de mult a jucat acest lucru un rol, comparativ cu producătorii de memorie care alocă mai multe linii de producție cipurilor flash NAND în detrimentul DRAM-ului, dar a fost cel puțin parțial responsabil.

JPR constată ceva similar în ultimul lor raport, spunând că exploatarea cryptominatului „continuă să influențeze piața plăcilor video pentru PC-uri„. Cu toate acestea, raportul prevede, de asemenea, că „influența sa este în scădere„. Compania a declarat:

Credem că piața AIB-urilor (add-in boards) de cryptominat a fost saturată, iar minerii care au dorit AIB-uri acum le au deja. Gamerii, care s-au retras din achiziții datorită prețului la valori ridicate, văd acum creșterea ofertei și scăderea prețurilor. Credem că există o cerere între gameri, care va continua în Q2 și care va contribui la atenuarea declinului sezonier obișnuit în trimestrul al doilea pentru vânzările de plăci video dedicate de procesare grafică.

Aceasta este o veste bună pentru gameri, dacă prognoza este adevărată. Nu există nicio garanție a acestui lucru, având în vedere natura volatilă a pieței de cryptomonede – un vârf de valoare ar putea da naștere unei alte explozii miniere. Cu toate acestea, chiar și Nvidia a declarat recent că se așteaptă ca vânzările pentru astfel de plăci să scadă cu aproximativ două treimi în trimestrul actual.

Într-o conferință cu investitorii, directorul general Nvidia a declarat:

Minerii de cryptomonede au cumpărat o mulțime de de plăci video în acest trimestru și au determinat creșterea prețurilor. Ca atare, cred că o mulțime de gameri nu au reușit să cumpere încă noile GeForce.

Cifrele celor de la JPR indică același lucru. Chiar dacă gamerii au avut dificultăți în găsirea de plăci video în ultimul an, JPR declară că plăcile video dedicate pentru dekstop-uri au înregistrat o rată anuală de creștere a livrărilor de 66,4% și o rată de creștere trimestrială de 6,4%. Deci, acele plăci mergeau undeva.

În ansamblu, JPR spune că minerii de cryptomonede au cumpărat trei milioane de plăci video în valoare de 776 milioane dolari în 2017, iar alte 1,7 milioane în primul trimestru al anului 2018.

Nvidia pare să fi beneficiat cel mai mult, iar cota sa de pe piața plăcilor video a crescut de la 15,8% la 18,4% față de anul precedent, față de AMD, de la 13,1% la 14,9%. Intel deține cea mai mare cotă la 66,6% (în scădere de la 71,1%), deoarece majoritatea procesoarelor sale au grafică integrată.

Privind în perspectivă, se zvonește că Nvidia va lansa următoarea generație GeForce GTX 1180 (sau 2080) în luna iulie. Sperăm că vor exista suficiente plăci video pentru a ajunge la toată lumea.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Nu mă consider un „geek” în materie de tehnologie, dar știu că ceea ce contează la un produs este experiența de utilizare. Plec de la presupunerea ca nu știu nimic despre acel produs și văd cum mă împac cu el. Experiența mea îndelungată ca jurnalist și diversitatea de subiecte și domenii abordate au fost tot atâtea atuu-uri într-un segment publicistic dominat de bărbați. M-am familiarizat suficient de repede cu tehnologia așa încât să prezint Zona IT, emisiunea de pe TVR1 și să pornesc și un proiect personal, dedicat segmentului de home appliances.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button