TECH

A apărut o petiție online pentru a păstra Adobe Flash în viață ca open source

Și n-a trecut mult timp de când ne bucuram că, în sfârșit, Flash moare… că s-a și găsit cineva să facă o petiție online pentru ca Adobe să mențină Flash în viață.

Aparent cineva nu a înțeles mesajul. Sau poate nu este la curent cu știrile. Sau poate e doar nostalgic. Cert este că, după ce zilele trecute însăși Adobe s-a lepădat de Flash și ne-a promis că va înceta suportul pentru el din 2020, tehnologia cu mai multe găuri de securitate decât o felie de cașcaval și-a găsit un admirator care refuză să o lase să moară. Și nu e nicio exagerare. Vorbim aici de acel software pentru care Adobe a scos într-o singură lună 79 petice de securitate.

În petiția sa de pe GitHub, Juha Lindsted a fost de acord că Flash și Shockwave nu ar mai trebui să existe în forma actuală. Cu toate acestea, din dorința de a conserva o parte din conținutul arhaic de pe internet ce încă folosește sau a folosit cândva Flash, acesta ar trebui să fie relansat sub o formă de open source. Astfel, multe jocuri, experimente și site-uri web vor putea fi în continuare disponibile pentru posteritate, în caz că ar fi cineva din viitor interesat despre era întunecată a internetului în care Flash era rege. Probabil s-a gândit la vreun soi de muzeu digital.

Aparent, creatorul petiției este și un evanghelist pentru open source. Deși nu are nicio idee despre forma finală pe care ar putea-o lua un astfel proiect și ce presupune, el își pune încrederea în comunitatea de developeri open source, având convingerea că ceva bun ar trebui să iasă din asta. Într-un cuvânt, mirajul open source.

Spre finalul petiției, Lindsted se adresează direct celor de la Adobe. Este conștient că această tehnologie conține și patente ce nu pot fi divulgate public, dar încrederea sa în forțele unite ale open source-ului este de nestrămutat. Cu siguranță comunitatea va găsi o soluție, fie să peticească bucățile lipsă din codul sursă cu pansamente open source, fie să le ocolească complet.

Ce nu știu mulți, Google a încercat deja asta în trecut cu Pepper. Rezultatul a fost un succes atât de răsunător, încât Google a fost printre primele companii care s-a alăturat efortului de a înceta suportul pentru Flash. Pe scurt, nu a funcționat. Poate e ceva de învățat din asta.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Redactor Evenimente

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button