TECH

Adobe Flash își va da obştescul sfârşit în 2020

După o perioadă îndelungată de timp în care a stat la baza multor site-uri, jocuri web și clipuri video, în urma a unui număr imens de critici justificate din ultimii ani, Adobe Flash în sfârșit va deveni istorie!

… din păcate asta nu se va întâmpla înainte de 2020. Spun „din păcate” deoarece Flash a reprezentat multă vreme oaia neagră în ceea ce privește siguranța datelor. Acest soft prezintă prea multe vulnerabilități de securitate ce pot fi ușor exploatate de hackeri. Cu toate astea, Flash s-a încăpățânat să trăiască, și chiar și astăzi este folosit în 6.3% din site-urile existente pe internet.

În 2010 Steve Jobs a scris un articol foarte pertinent despre motivele pentru care Flash ar trebui să fie lăsat să moară. În 2015 noul șef de securitate de la Facebook la acea vreme a condamnat Flash pentru toate vulnerabilitățile sale și a cerut ca acesta să fie scos din uz. Chiar și în luna februarie a acestui an, Flash continua să fie o catastrofă, Microsoft lansând pentru sistemele de operare Windows petice de securitate destinate să repare vulnerabilitățile produse de această tehnologie.

Microsoft, Google, și alți producători de browsere de internet își vor aduce și ei contribuția. Astfel, începând cu jumătatea lui 2018, browserele acestor companii vă vor cere aprobarea de a rula Flash la fiecare accesare. Ulterior, din 2019, playerul Flash va fi implicit dezactivat, chiar dacă va putea fi în continuare utilizat. Și, într-un final, în a doua jumătate a lui 2020, suportul pentru Flash va fi complet înlăturat. Până atunci orice persoană care va folosi un dispozitiv modern cu un browser de internet la zi cu actualizările nu va mai putea accesa conținut media Flash. Toate aceste eforturi vor culmina la sfârșitul lui 2020 cu Adobe stopând distribuția și suportul tehnic acordat acestui player. Până atunci firma mamă va continua să lanseze update-uri de securitate.

În cazul în care sunteți posesorul unui iPhone sau al unui iPad, nu e nevoie să vă alarmați. Sistemul de operare iOS nu a permis niciodată rularea plugin-ului Flash, deoarece reprezenta un risc prea mare de siguranță pentru utilizatorul final. Faptul că și celelalte firme s-au decis să urmeze exemplul dat de Apple este îmbucurător.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Nu mă consider un „geek” în materie de tehnologie, dar știu că ceea ce contează la un produs este experiența de utilizare. Plec de la presupunerea ca nu știu nimic despre acel produs și văd cum mă împac cu el. Experiența mea îndelungată ca jurnalist și diversitatea de subiecte și domenii abordate au fost tot atâtea atuu-uri într-un segment publicistic dominat de bărbați. M-am familiarizat suficient de repede cu tehnologia așa încât să prezint Zona IT, emisiunea de pe TVR1 și să pornesc și un proiect personal, dedicat segmentului de home appliances.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button