ReviewsAltele

70Mai Omni X800 este o soluție completă pentru supravegherea autoturismului (Review)

70Mai sunt o companie fondata acum nici 10 ani, prin 2016, specializata în camere de bord, iar Omni X800 face parte din oferta lor de camere auto cu dotări de top.

Ca toate companiile astea din China, extrem de flexibile si dinamice, 70Mai a crescut precum Făt Frumos într-un an cat alții in 7, așa ca astăzi vând undeva la 2 milioane de camere de bord pe an in peste 100 de tari, si se poziționează ca unul dintre liderii acestui segment. Evident, Omni X800 este disponibilă si in Romania, fiind distribuita oficial de grupul Blacktech, si se găsește in cam toate lanțurile mari de retail de la noi: Emag, Altex etc.Omni X800

Iar ceea ce vedeți aici este de fapt un kit construit in jurul acestui model. Ce înseamnă asta? Ca pe lângă camera propriu zisa, primești încă o camera pentru spate, adică iți poți monitoriza mașina in integralitatea sa si un card SD de 128GB .

Iar noul model aduce o mulțime de noutăți: tehnologia Starvis 2 Dual-Sensor de la Sony, imagine HDR, ceea ce mi se pare o mare șmecherie, conexiunea cu telefonul se face acum pe WiFi 6 la 5GHz, ceea ce înseamnă viteze mai bune de transfer, au introdus si un sistem de detecție al mișcării asistat de AI, ai control vocal, camera se poate conecta si la internet via 4G, dar asta presupune un kit care se cumpăra separat, but more on that later, suportul pentru stocare locala a crescut si el la o jumătate de Terra, si nu in ultimul rând, imaginea însăși este 4K 60 fps, adică on par cu ceea ce oferă camerele dedicate cu care se filmează bunăoară acest video.

Omni X800

Sa le luam pe rând. In primul rând, adăugarea încă unei camere ce se poziționează in spatele mașinii, este un pas înainte care transforma sistemul într-o soluție duala. Practic ai mai multe unghiuri, sistemul înregistrând simultan atât ce se întâmpla in fata cat si in spatele mașinii. Ambele camere au suport HDR, ceea ce este un plus când vine vorba despre calitatea imaginii, mai ales pe parte de dynamic range, si ambele vin dotate cu senzori Sony pe tehnologie Starvis 2.

Cea din fata are un IMX 678 si pe spate un IMX 662. Sunt senzori comparabili inclusiv cu ce găsești pe telefoane destul de bune. Fata de precedentul model, 70mai se lauda ca odată cu adiția noilor senzori, capabilitățile in lumina scăzută s-au dublat, si este firesc, dat fiind ca dimensiunea senzorilor a crescut cu aproape 70%. Rezoluția la care înregistrează camerele este UltraHD 3840 x 2160 in 60 fps.

Știți bine ca suntem fani ai framerate-urilor ridicate, si in multe dintre review-urile noastre de telefoane, spuneam ca preferam chiar o rezoluție mai mica in favoarea unui framerate mai mare. Dar aici le ai pe toate, si rezoluție, si framerate. 60 fps înseamnă o fluiditate mai buna, mai ales când vine vorba despre obiecte in mișcare, prin urmare 4K 60 este a match made in heaven pe o camera de bord.

Omni X800

Tot pe parte de imagine, mai merita menționate câteva tehnologii care profita de puterea sporita de procesare a acestui model. De exemplu, tehnologia de auto-expunere care ajustează luminozitatea si culorile in mod dinamic, încercând sa simuleze felul in care funcționează ochiul uman. In funcție de condițiile ambientale de lumina, camera își ajustează automat setările in încercarea de a reda o imagine cat mai naturala.

O alta chestie faina este procesarea selectiva a imaginii, prin care camera identifica si accentuează elemente importante, precum plăcutele de înmatriculare sau semnele de circulație, diminuând simultan claritatea altor obiecte de pe traseu, precum copacii de pe marginea drumului.

Omni X800

Și ultimul dar nu cel din urma artificiu de procesare, este compensarea culorii si transparentei parbrizului, in încercarea de a obține un aspect cat mai realist al imaginii. Dar probabil una dintre cele mai importante astfel de caracteristici, este cea de Night Vision. Aici intra in joc algoritmii de reducere a zgomotului din imagine, de compensare a expunerii si de îmbunătățire a calității imaginii in zonele cu lumini care produc efecte de glare sau de halo. Asta face ca plăcutele de înmatriculare sa poată fi distinse si noaptea, sau sa poți face un zoom decent in imagine pentru a descifra anumite detalii.

Dar camera nu se vrea doar un asistent pentru deplasări, ci îndeplinește si funcții de supraveghere atunci când mașina sta in parcare. Una dintre funcțiile importante pe care le mai aduce acest kit este așa numitul LumiVision, gândita exclusiv pentru parcatul noaptea. Practic, camera mărește luminozitatea si scoate o imagine destul de clara chiar si in condiții dificile. Dar aceasta funcție presupune instalarea completa a kit-ului, adică sa ai camerele conectate la panoul de siguranțe al mașinii si vom discuta pe larg si despre asta mai la vale.

Omni X800

Tot importanta mi se pare si funcția de detecție a mișcării, care spun ei, ca pe lângă senzori, are in spate si un algoritm AI pentru tracking. Cum spuneam si la început, camera frontala este 360 de grade, adică are un cap care se rotește, si lucrează in tandem cu cea din spate, așa încât sa iți ofere o supraveghere cat mai completa a mașinii. Mai simplu spus, atunci când mașina este parcata iar senzorii simt mișcare, camerele se ajustează in așa fel încât sa surprindă sursa acesteia, si este sistemul este capabil sa urmărească inclusiv mișcare rapida sau mai mulți subiecți simultan.

Practic, focusează, tracku-ieste si înregistrează automat tot ce mișcă in jurul mașinii in clipuri a cate 30 de secunde fiecare. Tot in modul de parcare ai si declanșare la atingere, practic este un giroscop care simte coliziunile si care activează camerele, atât pe cea din fata cat si pe cea din spate, pentru a oferi un tablou complet al incidentului.

Omni X800

Pentru a economisi spațiu, atunci când nu se întâmpla nimic, dashcam-ul înregistrează cate un cadru pe secunda, deci ceea ce obții in final pe card este un timelapse, aspect valabil nu doar pentru camera frontala, ci si pentru cea din spate. Iar acum, haideți sa discutam puțin si despre povestea cu conectivitatea always-on.

Mai ai nevoie de un modul 4G care are si rol de conexiune hard wire la tabloul de siguranțe al mașinii pentru a oferi curent camerei inclusiv atunci când mașina este oprita. Procedura de instalare nu este tocmai simpla, dar daca vrei sa ai acces permanent de la distanta, asta presupune instalarea acestui modul 4G.

Omni X800

Procedura nu este chiar DIY, de aia cel mai probabil ar trebui sa te adresezi unui service specializat. Nu este însă nici imposibil sa-l instalezi singur, iar colegul meu Bogdan, despre care va spuneam ca are un astfel de sistem instalat pe propriul Civic, a făcut-o chiar el. Modulul 4G cu SIM se conectează la panoul cu siguranțe al mașinii, după care trebuie sa faci si un pic de cable management pentru a ascunde atât cablul camerei principale, din fata, cat si pe cel foarte lung al camerei de spate.

Dar beneficiile sunt multiple: aplicația companion poate trimite notificări in eventualitatea unei coliziuni petrecute in parcare in absenta ta, iți permite sa localizezi mașina daca ai parcat-o intr-un loc aglomerat gen mall sau supermarket si nu mai știi unde ai lăsat-o, si ai inclusiv Live Route Tracking, care iți permite sa monitorizezi in timp real de la distanta ruta din aplicație, atunci când de exemplu împrumuți cuiva mașina. Practic ai acces permanent la statusul mașinii in timp real. Dar acestea sunt beneficii previzibile atunci când conectezi sistemul la internet. Si bineînțeles, conexiunea la internet iți permite sa poți monitoriza live camerele, de la distanta, așa cum faci cu orice sistem de supraveghere.

Omni X800

Are si câteva gimmick-uri pe care probabil unii le vor aprecia, gen control vocal sau un asistent AI cam cringe. Dar despre asta nu vreau sa povestesc mai mult, pentru ca mai important decât ursuleți care trimit emoji-uri, mi se pare upgrade-ul in materie de viteza de transfer.

Camera suporta acum WiFi 6 la 5GHz, ceea ce iți permite sa descarci mult mai repede footage-ul pe telefon, cu pana la 20MB/s. Si nu in ultimul rând, sistemul are GPS incorporat si ADAS. Cu alte cuvinte, pe imagine iți sunt afișate viteza, timpul si coordonatele, dar si eventualele riscuri: ieșirea de pe banda, riscul de coliziune cu mașina din fata, sau te atenționează la pietoni si cicliști.

Capacitatea locala de stocare a fost si ea mărita, poți sa pui acum inclusiv carduri de 512GB, si dat fiind bit rate-ul nu foarte mare la înregistrare, un astfel de card te va tine mult si bine.

Omni X800

Din punct de vedere al specificațiilor tehnice, noul dashcam 4K Omni vine cu un procesor quad-core nou, pe 12nm, si cu un display IPS de 1,4 inch, un pic mai mare decât cel de pe modelul precedent.

Iar acum, ca sa rezumam aspectele tehnice ale acestei camere, de partea buna avem așa: se rotește la 360 de grade, calitatea video este buna, 4K/60 HDR este tot ce poți primi mai bun in acest moment, exista in kit si aceasta camera complementara de spate cu specificații comparabile, acel modul 4G extra permite o conectare permanenta cu sistemul si prin urmare o supraveghere mai eficienta, ba as menționa inclusiv micile amănunte care fac diferența, cum este folia de plastic din pachet care se lipește pe parbriz, pentru a nu mâzgăli parbrizul cu adezivul de pe camera, si pentru a putea detașa camera mai ușor daca se dorește îndepărtarea ei.

Omni X800

Un alt aspect care mi-a plăcut sunt conexiunile Type C, care Type C deși este un standard foarte popular, el nu se regăsește întotdeauna pe aceasta specie de dispozitive. Tot de partea buna este faptul ca 70mai Omni nu este foarte mare, prin urmare nu ocupa prea mult spațiu pe parbriz, si mai sunt si detalii plăcute precum rotirea silențioasa a capului ce conține obiectivul, sau tilt-ul generos care iți permite sa o orientezi corect si eficient, indiferent de gradul de inclinare al parbrizului. Si la toate astea se mai adaugă si funcții simpatice, precum cea de vlog, care poate fi utila celor care fac frecvent car vlogging.

Omni X800

Camera se rotește 360, prin urmare poate fi ușor poziționata din aplicație sa se orienteze către șofer. De partea mai puțin buna, după ce ne-am jucat zile bune cu ea si am discutat-o si in dunga cu Bogdan, care va spuneam ca deține un sistem similar, am ajuns la concluzia ca aplicația mai are loc de îmbunătățiri, nu ne-a plăcut prea tare nici faptul ca daca vrei sa monitorizezi înregistrările locale de pe card ești nevoit sa te conectezi la hot spot-ul WiFi al camerei si nu poți face asta de pe 4G, si nu in ultimul rând, si probabil cel mai important aspect, prețul.

Sistemul costa 1,899 de lei si nu zic ca nu-si merita banii, ci doar ca este un preț cam piperat pentru un dashcam. Sigur, este pentru întregul kit, cu tot cu camera de pe spate, dar tot nu-i puțin. Mă si gândeam zilele astea ca o camera dedicata pentru vlog-uri si acțiune excelenta, cum este Insta360 X4, costa cam 2.700 de lei, deci e cu doar 700 de lei mai scumpa decât aceasta camera de bord. Si acolo vorbim totuși despre senzor de 1 inch si capabilități video excepționale. Dar daca reușești sa treci peste acest preț nu tocmai mic, ceea ce primești, este un sistem complet si fără îndoială foarte bun.

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Back to top button