
Tehnologia evoluează într-un ritm foarte alert și de multe ori ne găsim în situații în care o investiție mare făcută astăzi, ajunge să fie depășită de altă mare descoperire în numai doi-trei ani. În situația asta s-au găsit mulți dintre cei care și-au cumpărat un router WiFi 5 scump, dotat cu tot felul de funcții și extrauri; oameni ca Dan, care au dat 2.800 de lei pe un router de la ASUS, care a devenit aproape obsolete numai vreo trei ani mai târziu, când piața a făcut cunoștință cu WiFi 6 și vitezele sale superioare.
Dar tot tehnolgia este cea care ne oferă soluții pentru astfel de probleme, iar astăzi vreau să discutăm fix despre un astfel de produs. Faceți cunoștință cu Zyxel NWA50X, un punct de acces PoE WiFi 6 care servește drept upgrade accesibil pentru o rețea deja existentă. Iar dacă termenii ăștia v-au băgat în ceață, stați fără grijă că o să-mi explic vorbele.
Ce este un punct de acces și ce înseamnă PoE?
Să începem cu ce este acela un punct de acces, ori cum îi zice americanu’, access point. Păi, este un dispozitiv care creează o rețea WLAN și poate susține peste 60 de conexiuni simultane. Asta îl face potrivit în medii business, unde sunt adesea multe conexiuni de la clienți și parteneri. Acest punct de acces se conectează la router-ul principal printr-un cablu Enthernet, iar aici este partea interesantă.
PoE înseamnă Power over Enthernet, iar în combinație cu cablul ăla de mai devreme, poți așeza nebunia asta oriunde într-un spațiu și ai nevoie de un singur cablu, întrucât access point-ul se va alimenta prin intermediul celui de enthernet. În acest fel, devine mult mai ușor să îl instalezi în locuri mai greu accesibile, întrucât elimini nevoia unei prize. Iar partea și mai tare este că dispozitivele conectate la un astfel de punct de acces nu se amestecă cu cele de pe router-ul principal, astfel nu îl vei supraîncărca inutil.
Acestea sunt motivele pentru care un punct de access PoE este mult mai potrivit într-un mediu business. De obicei, pentru locuințe sau birouri cu un număr limitat de dispozitive, problema semnalului se rezolvă cu un range extender. Dar Zyxel NWA50AX blurează linia asta dintre punctele de access și utilizarea lor în locații mai mici.
Zyxel NWA50AX – Specificații
- AP11ax de nivel de intrare pentru afaceri mici și SOHO
- AX1800 (11ax) 2×2 MU-MIMO
- 2.4GHz 23dBm; 5GHz 23dBm
- Autoinstalare ușoară
- Un port uplink GbE
- Imunitate la interferențe 4G/5G
- Suport WPA3
- NebulaFlex
- 140mm x 140mm x 33mm
Să revenim puțin la router-ul de 2.800 de lei de la ASUS care este limitat la WiFi 5, in timp ce mai toate jucăriile din birou sunt compatibile WiFi 6. Prin conectarea unui punct de acces PoE care știe WiFi 6, rețeaua generată de acesta va permite viteze mai mari și nu se va împiedica de limitările unui router WiFi 5 pentru că sursa sa de internet este un cablu Gigabit care asigură maximul de performanță.
Zyxel NWA50AX – Experiență de Utilizare
Trebuie să recunosc că am întâmpinat câteva probleme cu Zyxel NWA50AX ăsta, dar am realizat mai târziu că a fost și vina mea că nu am citit manualul de utilizare cu toate cele 256 de slide-uri ale sale. Și cu toate astea, într-un final i-am dat de cap și am înțeles cât de simplă este treaba: descarci aplicația Zyxel Nebula pe telefonul tău (Android și iOS), scanezi codul QR de pe cutie sau de pe spatele produslui, îl conectezi la curent și la net și ești gata de următoarea etapă a configurarii. Bine, de menționat că aplicația s-a comportat impecabil pe iPhone, în timp ce telefonul cu Android pe care am instalat-o inițial a întâmpinat probleme. Ba nu se conecta, ba nu mergea nu știu ce și nici n-am apuat să termin configurarea la prima strigare.
Dar odată ce m-am prins că este de la aplicație, sau de la sistem, sau ce-am înțeles eu, am decis să încerc aplicația și pe iPhone. Descărcat, urmat pașii din videoul de pe YouTube; totul a mers ca uns și a pornit drăcovenia. Și ce-avem noi aici? Avem o interfață la care m-am prins foarte greu cum te poți conecta și care a reușit, cumva, să-mi creeze tot felul de probleme ciudate. Dar am reușit să-l configurez, iar Zyxel NWA50AX a început să scuipe semnal.
Așa că am început să facem și testele. Cu laptopul lângă router-ul ASUS, prind undeva spre 700Mbps ceea ce este decent. Pot lucra cu asta. Conectat la access point am observat o mică scădere, dar este cam pe-acolo. Așa că mi-am luat inima-n dinți și laptopul la subraț și am urcat înapoi în biroul Zona. Aici avem probleme cu acoperirea routerului ASUS, iar viteza de aproape 700Mbps s-a transformat destul de rapid în 50-100Mbps.
S-a aruncat un cablu pe geam, s-a deranjat puțin biroul de sub noi, dar cumva am bibilit-o. Și cumva, am reușit să conectez și Zyxel NWA50AX la un etaj mai sus și să îmi fac o rețea WiFi 6 cu viteză cât mai mare. Iar după o sesiune de testare, am obținut un rezultat de 528Mbps cu ping mic. Adică decent, mai ales că nu vorbim despre vreun produs high-end. Odată cu chestia asta am mai obținut ceva. Rețeaua WiFi 6 este securizată folosind protocolul WPA3, adică „the latest and greatest” în zona asta de preț și un standard ceva mai future-proof comparativ cu WPA2-ul cu care eram atât de obișnuiți.
Încă nu am vorbit despre cea mai mare reușită a acestui produs. Zyxel NWA50AX mi-a transformat router-ul ASUS într-un dispozitiv care va mai rămâne prin birourile noastre ceva timp, întrucât acum a învățat și WiFi 6 și știe și protecție de ultimă generație. Și per total, s-a dovedit o soluție destul de elegantă și accesibilă, încât să facă pe oricine să se gândească de două ori înainte de a-și face upgade de la un router de 1.000 – 2.000 de lei sau mai scump, la unul din aceeași categorie de preț care realist, nu oferă în plus decât WiFi 6 și WPA 3.
Construcție și opțiuni de montare
Zyxel NWA50AX este construit să reziste. Fiind un produs dedicat afacerilor mici și mediului profesional, acesta trebuie să necesite cât mai puține intervenții și să meargă mult și bine. Așa că producătorul s-a asigurat că AP-ul nu se va încinge nici în momentul în care trebuie să facă față unui număr mare de conexiuni. Căldura este degajată atât prin fantele de pe fața dispozitivului, cât și prin spate, astfel se va răci indiferent de modul în care este montat.
Cât despre montajul în sine, acesta se realizează prin intermediul suportului inclus în pachet. Cu ajutorul acestuia, poți monta punctul de acces pe tavan sau perete, într-o cutie de juncțiune rotundă (3.5″ / 4″) sau într-o cutie de priză. Iar dacă vrei să-l fixezi pe un tavan fals, ai nevoie de niște cleme care se vând separat.
Interesant de menționat este și LED-ul de stare prin intermediul căruia poți afla starea dispozitivului. Zyxel NWA50AX îți poate spune prin diferite coduri de culoare dacă funcționează, dacă își face update de software, dacă există probleme cu conexiunea și multe altele. Vă recomand însă ghidul utilizatorului, pentrun că eu unul m-am prins târziu de faptul că pe lângă combinații de culori, LED-ul transmite mesaje diferite în funcție de durata iluminării.
O altă treabă pe care simt nevoia s-o scot în evidență este că un access point nu este un router. În cazul lui Zyxel NWA50AX, avem doar un port de alimentare, un RJ-45 pentru internet și un conector care îți permite să accesezi interfața de comandă prin linii de cod a punctului de acces. Așa că dacă vrei să conectezi un PC la un astfel de dispozitiv, nu o vei putea face decât prin intermediul WiFi.
Concluzie
După ce cântărim toate astea, trebuie să tragem și linie. Concluzia este destul de evidentă: Zyxel NWA50AX este un produs foarte specific, pentru un public nișat și nu are un approach pentru mase. Cu toate astea, reușește să fie ceva mai user-friendly decât multe alte soluții de rețelistică, un domeniu care doar prin denumirea sa are tendința să sperie utilizatorii neexperimentați. Și o face într-un mod deștept, cu o aplicație prin care configurezi jucăria în câțiva pași simpli și o colecție de ghiduri în format video pe care le găsim pe YouTube.
Un dispozitiv ca acesta din review costă puțin peste 400 de lei, iar pentru cine are nevoie de el, este un preț mic de plătit. În schimb, orice șansă de a atrage consumatorii casnici este năruita de soluții precum Huawei Mesh, care la un preț cu doar vreo 2-300 de lei mai mare, îți oferă un pachet mesh cu două unități, care pot servi ca router și care sunt mult mai ușor de folosit, oferind aceleași funcții moderne.
- Ușor de montat și configurat
- Oferă o alternativă la routerele WiFi 6 scumpe
- Poate susține un număr foarte mare de conexiuni
- Alimentarea se face prin cablul de internet (PoE)
- Aplicația dă rateuri, în special pe Android
- Ghidul de utilizare de 200+ pagini va speria începătorii