Știri ITTECH

Zvonurile despre procesoarele AMD Zen 2 sună foarte promițătoare

Știu că Zen+ și procesoarele AMD Ryzen 2000 doar ce au fost lansate, dar asta nu înseamnă că este prea devreme să ne apucăm de scormonit după zvonuri despre generația următoare.

În cazul în care există ceva confuzie, Zen+ este doar o micșorare/optimizare a procesului de producție folosit pentru Zen, în timp ce Zen 2 este atât o micșorare considerabilă a procesului, precum și o arhitectură nouă.

Zvonurile despre această nouă arhitectură sugerează că va aduce un spor de performanță per ciclu de calcul care ar putea ajunge până la 15%. Iar alături de această îmbunătățire va veni și suport pentru frecvențe ceva mai mari. Așa că per total performanța efectivă a procesoarelor ar fi mai mare de 15% față de modelele Ryzen 2000 pe care le avem în acest moment pe piață.

Nu este absolut nimic ridicol aici, estimările acestea sună a fi destul de rezonabile și în conformitate cu ce ne-au adus în trecut salturile de la o generație la alta. Excepția principală ar fi Zen în sine, dar asta numai pentru că Bulldozer era oarecum groaznic.

Cealaltă parte a zvonului ar putea fi ceva mai șubredă. Zen 2 ar urma să aducă un salt de la 4 nuclee per CCX (complexul de procesare în care sunt găzduite nucleele pe arhitectura Zen creată de AMD) la 8 nuclee per CCX. Dacă se adeverește, asta va rezulta atât în procesoare cu mai multe nuclee, 16 pentru AM4 și până la 128 pentru Epyc, cât și poate performanță ceva mai bună. La urma urmei, deși acel Infinity Fabric este destul de performant, aduce un spor de latență sesizabil la comunicarea dintre nucleele amplasate pe CCX-uri diferite. Dar dacă toate cele 8 nuclee sunt pe același CCX, echivalentul unui 1800X va fi simțitor mai sprinten.

Anterior mai era discutată și posibilitatea ca AMD să treacă la un design de CCX cu 6 nuclee. Așa că nu este clar care din aceste două zvonuri se va adeveri.

Procesoarele bazate pe arhitectura Zen 2 ar trebui să fie disponibile de prin primăvara lui 2019.

[Overclock 3D]

 

 

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button