PCTECHTech&IT

Zvonuri noi despre Radeon Navi

Prin vara aceasta vom vedea la față plăcile Radeon noi, bazate pe arhitectura Navi. Dar până atunci avem parte doar de zvonuri, iar cele mai recente sună destul de promițătoare.

Pe de o parte, am putea avea parte de lansarea efectivă a noii generații la E3, nu la Computex. Nu ar fi o diferență prea mare, întârzierea efectivă fiind de doar câteva săptămâni. Pe de altă parte, s-au ivit câteva informații potențiale despre ce fel de hardware chiar vom vedea.

Zvonul este deocamdată doar asta, așa că ar trebuit tratat ca atare. Însă, dacă s-ar adeveri, am avea în față următoarea situație. Prima placa video Radeon bazată pe noua arhitectură ar urma să folosească un GPU Navi  10 și va fi dezvăluită în următoarele luni. Aceasta ar urma să fie disponibilă la un preț de apro*ximativ 260 de dolari, însă cu un nivel de performanță ce ar plasa produsul undeva între un RX Vega 56 și un GTX 1080, plăci mult mai scumpe.

Radeon Navi 10 ar urma să aibă un TDP de 150W, folosind 8GB de memorie GDDR6 cu o lățime de bandă de 410GB/s. Dacă vă întrebați ce s-a întâmplat cu HBM, probabil tot va fi pe undeva pe acolo, dar nu pe o placă video care să coste mai puțin de 300 de dolari. Frecvența procesorului grafic ar urma să fie în jurul a 1.8GHz, fiind folosite câteva tehnologii noi pentru redarea geometriei și pentru procesul de rasterizare.

Placa sună foarte bine, pe hârtie, dar deocamdată hârtia este oarecum transparentă din cauza găurilor. Până ce vom avea parte de informații concrete, nu putem decât să visăm la prețuri cu adevărat competitive în domeniul plăcilor video.  Pe acest segment lucrurile nu au mers prea bine în ultimii ani, norocul pe care l-am avut pe partea de procesoare deocamdată eșuând să se materializeze. Dar, cine știe, chiar dacă AMD continuă să dezamăgească pe acest segment, poate Intel va reuși să tempereze dominația celor de la Nvidia.

[Overclock 3D]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button