PCTECHTech&IT

Zvon: Radeon Vega a avut de suferit din cauza lui Playstation 5

Încă un lucru pe care l-am ratat săptămâna trecută din cauza aglomerației E3-ului a fost apariția unui zvon menit să elucideze câteva lucruri despre situația curentă a soluțiilor grafice Radeon.

Zvonul vine de la publicația Forbes,  care afirmă că a primit informații de la surse din cadrul industriei. Conform articolului cu pricina, Radeon Vega n-a avut un proces de dezvoltare prea lin, deoarece până la două treimi din echipa care lucra la proiect sub Raja Koduri a fost mutată la Navi. Este de înțeles că asta ar putea provoca probleme și ar fi inconvenabil pentru liderul proiectului. Dar să fie destul cât să îl convingă să plece de la AMD?

Ar fi, dacă Navi la care echipa sa lucra nici măcar nu era menit să fie un produs Radeon. Sursele anonime susțin că această variantă de Navi, pentru care Vega a fost în esență sacrificat, este proiectat de la zero pentru Playstation 5. Este un proiect făcut la comandă pentru Sony mai presus de toate. Navi tot se va manifesta și ca o soluție grafică pentru desktop într-o bună zi, dar aparent va fi doar sub forma unor plăci video mid-range, fără să există vreo opțiune pentru un model high-end care să se lupte cot la cot cu noile plăci video Nvidia.

Ceva similar s-a întâmplat cu Polaris, o variantă mai mare a arhitecturii fiind promisă, dar eșuând să se materializeze, iar arhitectura în sine a fost construită cu anumite dispozitive Apple în minte. Componenta semi-custom a companiei AMD pare să comande direcția diviziei Radeon, asta deși ar fi trebuit să fie cam separată, din momentul în care Radeon Technologies Group a fost înființat. Iar asta cu siguranță nu ar fi fost pe placul lui Raja Koduri, care a fost desemnat ca șef al acelei divizii.

În cazul în care informația este autentică, ce ar putea însemna pentru viitorul plăcilor video Radeon? Am putea vedea o tranziție și mai pronunțată către integrarea soluțiilor grafice AMD în diverse alte dispozitive, în defavoarea plăcilor video de desktop, în special a celor high-end. Pe scurt, nu strică faptul că Intel s-a apucat de făcut plăci video.

[Forbes]

 

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Un comentariu

  1. In cazul asta, sper ca Raja sa faca ceea ce stie el sa faca sub steagul celor de la Intel. Macar acolo, cel putin la nivel teoretic nu duce lipsa nici de fonduri, nici de mana de lucru.
    Pe noi utilizatorii ne cam doare undeva, atat timp cat are cine sa se bata ca sa ne ia noua banii, o sa avem parte de preturi ok. Daca ar ramane doar nvidia sau intel, ei bine, tineti-va bine placile actuale… .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button