MORE

Zvon: Nvidia Pascal va fi dezvaluit in aprilie

Revolutia grafica promisa de anul 2016 ar putea fi mai aproape decat credeam. Cele mai recente zvonuri indica posibilitatea ca Pascal, noua generatie de placi video de la Nvidia, sa isi faca debutul la GPU Technology Conference, care se va desfasura intre 4 si 7 aprilie.

Nvidia va avea o prezenta puternica aici si ar urma sa fie dezvaluita o varianta functionala a unei placi video Pascal. Nu un prototip, ci o versiune care va fi foarte apropiata de modelul de lansare, de la care am putea afla chiar si cateva rezultate de performanta, sau cel putin de eficienta.

Zvonurile mai indica si o posibila data la care Pascal va ajunge pe piata, undeva prin luna iunie, insa nu sub forma unui model dedicat desktop-urilor, ci ca o placa video pentru laptop-uri de gaming. Avand in vedere sporul de eficienta pe care il va avea aceasta generatie fata de toate cele anterioare, performanta pe acest segment va creste simtitor.

Pascal va fi construit pe un proces de fabricatie mult mai mic decat cel de 28 de nanometri, folosind FinFET, ceea ce va duce la pierderi mai putine de energie, consum mai redus si abilitatea de-a impinge hardware-ul mai mult pana cand isi va atinge limita termala.

Generatia Nvidia Pascal se va folosi de memorie HBM 2 pe modelele de top, oferind atat latime de banda masiva fata de Maxwell, cat si suport pentru pana la 32GB de memorie video. Se asteapta ca placile video dedicate utilizatorilor de rand sa aiba in jur de 16GB. Celelalte placi video, de ranguri mai mici, se vor folosi in continuare de GDDR5 sau de inlocuitorul sau, GDDR5X, care ofera performanta ceva mai buna, dar tot modesta pe langa HBM 2.

[Kit Guru]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button