PCȘtiri ITTECH

Zvon: Intel pregătește seria Core 10000 tot pe 14nm pentru desktop

Update: Fișa s-a dovedit a fi falsă.

Acum că avem procesoare AMD noi, vine întrebarea logică: „Intel? Ce aștepți?”. Pe de o parte, unii ar spune „Nimic, i9 9900K tot este rege în jocuri”, și ar avea dreptate la 1080p și mai puțin pe la 1440p, dar la altceva decât jocuri?

Răspunsul ar putea sosi în viitorul poate nu extrem de îndepărtat, conform unui nou leak ce s-a ivit pe internet, și care nu prea poate fi confirmat deocamdată. Leak-ul vine sub forma unei fișe ce prezintă întreaga serie de procesoare din seria 10000 pe care Intel o are în plan. Procesoarele nu sunt construite pe procesul de 10 nanometri, din moment ce nu prea se așteaptă să apară astfel de produse pentru desktop mai devreme de perioada 2021-2022. În schimb, procesoarele ar fi construite pe procesul 14nm+++.

Spre deosebire de generația anterioară, fiecare model va avea hyperthreading, de la umilul i3 (ce este ca un i7 de pe vremuri), până la i9 cu nu mai puțin de 10 nuclee. Cel mai puternic procesor dintre toate ar avea numele i9 10900KF și ar fi capabil să atingă 5.2GHz pe un singur nucleu și 4.6GHz pe toate nucleele în modul de boost, frecvența sa de bază fiind de 3.4GHz.

Noile procesoare ar urma să funcționeze pe un socket nou, LGA 1159, și vor suporta memorie de 3200MHz ca standard. Mai puțin i3-urile, acestea vor fi limitate la 2933MHz pentru memorie. Partea ce mai interesantă ar fi prețul, cel mai scump model costând doar 500 de dolari.

În ceea ce privește performanța, posibil să nu vedeți un salt prea mare față de generația curentă, din moment ce nu arată ca o arhitectură diferită, ci încă un rafinament al lui Skylake... al… sincer, nu știu al câtelea.

Așteptăm acum să vedem dacă informația asta va fi confirmată, și dacă da, când exact vor sosi noile procesoare.

[Overclock 3D]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Back to top button