TECH

Zvon: Google va achiziționa Lytro, startup-ul de camere video pro

O știre de la TechCrunch susține că Google va cumpăra compania de camere Lytro pentru aproximativ 40 de milioane de dolari. Lytro este cel mai bine cunoscută pentru crearea unei camere inovatoare, denumită „Light field camera„, dar compania s-a reorientat în ultima vreme către tehnologia de camere profesionale pentru filmări și capturi video VR.

S-ar putea să vă amintiți prima cameră Lytro, care a venit într-o formă foarte ciudată de tub, cu un obiectiv la un capăt și un touchscreen de 1,5 inci la celălalt. Tubul era plin de lentile și un senzor de lumină special care putea capta imagini mai degrabă ca date despre câmpurile de lumină, decât o rețea de pixeli, așa cum o fac camerele tradiționale. Avantajul a fost că poți să faci o fotografie fără să te îngrijorezi de focalizare și poți ulterior să faci focus selectiv la imagine în orice fel dorește utilizatorul. Dezavantajul este că aveți nevoie de un senzor CMOS mult mai dens pentru a captura o imagine cu un număr mare de pixeli. În 2012, când s-a lansat această cameră, Lytro putea să calculeze toate aceste date cu câmpuri luminoase doar pentru o imagine de 1MP.

După prima generație, producătorul vine cu un succesor în 2014, intitulat „Lytro Illum„. Această cameră a avut o formă mai apropiată de cea tradițională și a mărit rezoluția. Niciuna dintre aceste camere nu s-a vândut foarte bine, iar compania a făcut tranziția în cele din urmă de la camerele de luat vederi către camerele profesioniste pentru VR și cinema.

TechCrunch spune că planurile Google pentru Lytro nu sunt încă prea clare. Știrea sugerează că achiziția ar ajuta eforturile Google VR, indicând către propriul efort al celor de la Google cu camerele de lumină și un program imersiv de văzut imagini lansat de curând pentru Stream VR, numit „Fields Light„. În plus față de designul și inginerii de camere luminoase concurente, Lytro are de asemenea 59 de brevete legate de imaginile de câmpuri luminoase pe care Google le-ar putea dori. Există deja o legătură puternică între Lytro și Google: Rick Osterloh, SVP de hardware Google, ocupă un loc în consiliul de administrație al Lytro.

Raportul este un pic neclar cu privire la detaliile exacte ale tranzacției. O sursa a descris afacerea ca fiind o vânzare de active, Lytro fiind estimată la nu mai mult de 40 de milioane de dolari. O altă sursă a spus că prețul a fost chiar mai mic: 25 de milioane de dolari. Zvonurile în această privință sunt mai multe și din surse diferite, care nu coincind asupra unui punct concret.

Toate aceste posibilități totuși indică un deznodământ dureros pentru Lytro. În 2017, compania a fost evaluată la 360 de milioane de dolari, iar firma a obținut fonduri de peste 200 milioane dolari de la diferiți investitori. Neavând un produs sau un serviciu pe care Lytro să-l poată monetiza, se pare că banii s-au cam epuizat, iar Google va achiziționa compania la un preț de chilipir.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Nu mă consider un „geek” în materie de tehnologie, dar știu că ceea ce contează la un produs este experiența de utilizare. Plec de la presupunerea ca nu știu nimic despre acel produs și văd cum mă împac cu el. Experiența mea îndelungată ca jurnalist și diversitatea de subiecte și domenii abordate au fost tot atâtea atuu-uri într-un segment publicistic dominat de bărbați. M-am familiarizat suficient de repede cu tehnologia așa încât să prezint Zona IT, emisiunea de pe TVR1 și să pornesc și un proiect personal, dedicat segmentului de home appliances.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button