PCTECHTech&IT

Zvon: Apple va renunța la procesoarele Intel din Mac-uri, din 2020

Apple intenționează să-și construiască propriile procesoare pentru computerele Mac, probabil chiar din 2020, anunță Bloomberg. Aceasta ar distanța compania de procesoarele Intel și i-ar permite lui Apple să dețină un control și mai strict asupra ecosistemului său, ceea ce ar reprezenta o schimbare uriașă în MacOS și iOS, și felul în care acestea ar putea coexista în continuare.

Proiectul, care are numele de cod „Kalamata”, se află încă în stadiile sale foarte timpurii, dar scopul este de a face Mac-urile să funcționeze mai bine, împreună cu iPhone-urile și iPad-urile. Bloomberg spune că va fi „o tranziție în mai multe etape”, astfel încât nu veți vedea toate dispozitivele primind noile procesoare Apple prea curând.

Avi Greengart, director de cercetare pentru platformele și dispozitivele de consumatori la GlobalData, a declarat:

Apple a mai schimbat înainte platformele de siliciu pentru Mac, deci dacă cineva poate face această schimbare, ei sunt aceia. 2020 sună ambițios, dar nu și imposibil. M-aș aștepta ca Apple să înceapă, de fapt, cu laptop-urile sale de consum, în care echilibrul performanță / putere este cel mai puternic, în timp ce calculatoarele iMac și Pro ale Apple să continue să ruleze pe siliciu Intel mai multă vreme.

Ultima modificare a procesorului de la Apple a fost de la platforma PowerPC a IBM la procesoarele Intel. Schimbarea a fost anunțată în 2005, iar primele laptop-uri cu Intel au fost livrate în 2006. Ce s-a anunțat acum, pe de altă parte, pare mai complicat.

Când au fost contactați pentru comentarii, un purtător de cuvânt al Intel a refuzat să comenteze „speculațiile despre clienții noștri„.

Acțiunile Intel au scăzut cu aproape 8% după această știre. Potrivit lui Bloomberg, Apple reprezintă aproximativ 5% din afacerea Intel deci, deși nu este o veste bună pentru companie, nici nu îi va aduce falimentul.
Desigur, acest tip de tranziție de la o platformă la alta ar putea cauza probleme pentru aplicațiile scrise pe platforma Intel x86, explicând probabil lansarea eșalonată. Dar au existat, de asemenea, zvonuri despre aplicațiile iOS care vin pe Mac, ceea ce ar conduce către o creștere în numărul aplicațiilor pentru utilizatorii de laptop și desktop.

Cipul Apple din seria A a crescut rapid în ultimii ani. În urma unor evaluări, A11 Bionic din iPhone X și iPhone 8 și 8 Plus a depășit performanțele laptopurilor cu procesorul Intel Core i5 pe testul popular Geekbench 4. Mulți analiști și reporteri au sugerat că Apple ar putea crea într-o zi un chip pentru propriul MacBook așa cum procedează pentru iPhone, iPad și Apple Watch.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Nu mă consider un „geek” în materie de tehnologie, dar știu că ceea ce contează la un produs este experiența de utilizare. Plec de la presupunerea ca nu știu nimic despre acel produs și văd cum mă împac cu el. Experiența mea îndelungată ca jurnalist și diversitatea de subiecte și domenii abordate au fost tot atâtea atuu-uri într-un segment publicistic dominat de bărbați. M-am familiarizat suficient de repede cu tehnologia așa încât să prezint Zona IT, emisiunea de pe TVR1 și să pornesc și un proiect personal, dedicat segmentului de home appliances.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button