MORE

Zvon: AMD va lansa un procesor cu 8 nuclee in octombrie

Cateva informatii noi au inceput sa circule pe internet despre ce procesoare vor fi disponibile din noua arhitectura AMD Zen. Informatii care indica existenta unui model cu 8 nuclee.

Acest procesor, parte din seria Summit Ridge, ar urma sa aiba un TDP de numai 95W, comparabil cu modelele mai economice din seria FX-8000 curenta. Daca acest potential termic tot vi se pare mare, ar fi bine sa luati in considerare cateva elemente foarte importante. Spre deosebire de seria FX bazata pe Bulldozer, cea bazata pe Zen chiar are nuclee intregi.

Asta inseamna ca din start are un avantaj foarte mare de eficienta fata de seria FX. Daca un FX ar fi avut 8 nuclee intregi, atunci cei 200W ai seriei 9000 ar cam fi fost standardul.  Nu sta rau nici comparativ cu un procesor adevarat cu 8 nuclee de la Intel, un i7-5960X. Acesta are un TDP de 140W, fiind construit cu tehnologie ceva mai veche, pe 22 de nanometri.

Zen este realizat folosind procesul de fabricatie pe 14 nanometri, primul de la AMD care sa foloseasca FinFET, ducand la o sporire foarte mare a eficientei si reducerea consumului de energie. Pe langa asta, procesorul va folosi si o tehnologie numita SMT, similara cu Hyperthreading, insemnand ca in total vor fi 16 nuclee logice utilizabile de sistem

Acest procesor Zen ar urma sa fie lansat pe undeva prin luna octombrie, la un pret care speram sa nu fie tocmai de 1000 de dolari. Va fi compatibil cu platforma AM4, are suport pentru DDR4, PCI-Express 3 si toate celelalte noutati care s-au ivit pe piata de cand a fost lansat AM3+, cu 5 ani in urma.

[Overclock 3D]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button