Tech&IT

Zuckerberg vrea ca utilizatorii de iPhone să folosească WhatsApp în loc de iMessage

Mark Zuckerberg își dorește atât de mult să îi convingă  pe utilizatorii de iPhone să renunțe la bulinele albastre ale iMessage și să treacă pe WhatsApp încât a decis să utilizeze și minciuni pentru a-și atinge obiectivul. O reclamă amplasată deasupra intrării uneia dintre cele mai aglomerate stații de metrou din New York arată o bulină verde și una albastră, care simbolizează cum arată un SMS, respectiv un mesaj iMessage pe un iPhone, doar ca mai jos să scrie „private bubble”, sugerând că aplicația de chat a celor de la Meta este mai privată și mai securizată decât implementarea celor de la Apple.

Dacă ar fi fost vorba doar de asta, nu aș fi avut o problemă, dar lucrurile nu se opresc aici. Mark Zuckerberg a postat o poză cu reclama pe pagina sa de Instagram, iar descrierea este parțial mincinoasă. El enumeră trei lucruri pe care WhatsApp le are, dar iMessage nu. Hai să le luam pe fiecare în parte și să vedem despre ce e vorba.

În primul rând, el menționează că pe WhatsApp, utilizatorii de iPhone nu pot purta conversații criptate integral cu utilizatorii de Android prin iMessage, ceea ce este corect. Dacă ai un iPhone și îi trimiți un mesaj unui prieten care folosește un Samsung, să zicem, atunci textul tău va ajunge la el în format SMS, ceea ce este departe de a fi considerat un standard securizat. Ok, prima afirmație este corectă, să trecem mai departe.

În al doilea rând, el vorbește despre cum WhatsApp a implementat o funcție care face ca mesajele să dispară, iar iMessage nu. Și aici am să-i acord o bilă albă, cu mențiunea că, deși pe iMessage nu poți face ca mesajele să dispară automat, la un interval de timp după ce au fost trimise, ai la dispoziție trei minute din momentul în care ai apăsat pe „send” pentru a da „unsend” unui mesaj manual, iar întreg conținutul va dispărea definitiv.

Acum vine partea cea mai bună. În al treilea rând, Zuckerberg a declarat că nu poți face un backup criptat integral conversațiilor de pe iMessage, ceea ce este total greșit. Backup-urile făcute local pe un PC sau Mac folosind iTunes sunt criptate în întregime, iar dacă un utilizator de iPhone alege să facă backup pe iCloud, atunci poate sta liniștit știind că, și acolo, toate conversațiile și mesajele sunt criptate, cu o mică virgulă.

Apple folosește serverele altor companii precum Microsoft, Google sau Amazon pentru iCloud. Toate datele utilizatorilor sunt stocate pe mai multe servere, de la companii diferite, în bucăți mici de date criptate. Ca să redevină folosibilă, orice bucățică de date criptate trebuie decriptată, iar asta se întâmplă cu o așa-zisă cheie de criptare. În timp ce toate informațiile tale vor rămâne criptate atât timp cât se află pe serverele iCloud, Apple stochează local, pe servere proprii, cheia de criptare.

Compania americană face acest lucru pentru a asigura autorităților acces la informații despre suspecți precum conversațiile de pe iMessage sau poze, dar toate astea se întâmplă numai pe baza unui mandat emis oficial. Astfel, datele mele și ale tale stau bine-mersi pe vreun server Amazon sau Google, criptate fără ca cineva să le poată vedea.

Nu pot să nu remarc faptul că Mark Zuckerberg pare ușor disperat după atenția oamenilor, ceea ce este un semnal de alarmă. Dacă este dispus să mintă atât de deschis în încercarea de a arunca cu noroi în competiție, ceva nu merge bine deloc în spatele cortinei, la Meta. Orice ar fi, se pare că Zuckerberg măcar este asumat atunci când minte. Scriu acest articol la mai bine de o zi după ce el postat asta pe Instagram, iar totul este încă acolo, needitat.

Contributors

Pe lângă echipa noastră uzuală de tocilari, colaborăm punctual cu diverși redactori și freelanceri la fel de pasionați ca și noi în ceea ce privește jocurile, gadget-urile și tehnologia, în general. Materialele scrise de aceștia sunt marcate cu denumirea Contributors și sunt evaluate cu atenție, pentru a ne asigura că vă oferim informații corecte și conținut de calitate, la standardele Zonei.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button