RSS PaginaDeMediaSecuritateȘtiri IT

Zoom nu este cea mai sigura solutie de videoconferinte

Odata cu epidemia de coronavirus, multe business-uri au trebuit sa migreze pe online. Astfel, conferintele care pana nu de mult se tineau in sali cu mese rotunde, acum se tin acasa. Desigur, pentru asta era nevoie de o platforma solida, iar Zoom este una dintre ele. Aplicatia s-a bucurat de o crestere in popularitate, insa asta a dus si la intrebari despre siguranta datelor. Ei bine, se pare ca situatia nu este chiar roz.

Zoom sustine ca este o aplicatie cu encriptie end-to-end, doar ca un research realizat de The Intercept dezvaluie ca nu este chiar asa. Cand a fost intrebat despre aceasta situatie, un purtator de cuvant al aplicatiei a spus ca „in acest moment, nu este posibil sa activam encriptia end-to-end pentru intrunirile video Zoom.” Aplicatia foloseste encriptie TLS, acelasi standard folosit si de browser-ele web pentru site-uri HTTPS. Asta inseamna ca datele tale sunt protejate fata de serverele Zoom, la fel ca si in cazul Gmail sau Facebook. Metoda end-to-end insa, asigura faptul ca datele tale nu vor ajunge la nimeni altcineva, cum este cazul cu WhatsApp sau Signal.

Zoom si scurgerile de informatii

S-a descoperit recent si faptul ca Zoom a scapat pe internet adrese email si fotografii ale utilizatorilor. In plus, unii oameni au putut initia apeluri catre persoane necunoscute din cauza unei probleme cu modul in care aplicatia gestioneaza contactele.

In mod normal, un grup de contacte Zoom cu aceeasi adresa de email sunt catalogate intr-un „Company Director” si iti permite, spre exemplu sa cauti o persoana anume, sa ii vezi fotografia si email-ul si sa o apelezi video. Asta are sens in cazul unei companii, dar problema este ca Zoom grupeaza si persoanele care se inregistreaza cu mail-ul personal. Asta inseamna ca un anumit grup de oameni necunoscuti este format, chiar daca acestia nu au treaba unul cu celalalt.

Zoom are un trecut destul de tulburat cand vine vorba de securitate. In Iulie a fost descoperita o bresa prin care un website malitios putea intercepta apeluri video din aplicatie. Compania s-a miscat bine in legatura cu aceasta problema, insa de atunci a tot intampinat astfel de situatii. In consecinta, personal v-as recomanda alta aplicatie pentru videoconferinte, mai ales cand vine vorba de afacerea voastra.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button