TECH

Ziarele din SUA cer ajutorul guvernului pentru a combate Google și Facebook

Disputa dintre presa tradițională și internet continuă, o asociație masivă de presă din SUA dorind să obțină ajutor de la autorități pentru a avea sorți de izbândă.

News Media Alliance este asociația cu pricina, compusă din aproximativ 2000 de entități de pe teritoriul SUA ce se ocupă cu prelucrarea și publicarea de știri. Această alianță cere de la guvern o scutire de la legile în vigoare de anti-trust, pentru a putea negocia ca o singură entitate cu cele două companii pe care le văd ca fiind responsabile pentru starea financiară precară în care se află acum: Google și Facebook.

Argumentul alianței este că au fost obligați până acum să lucreze după regulile stabilite de cele două companii, având putere foarte limitată de a decide modul în care conținutul lor este publicat și monetizat prin internet. Mai rău de atât, modul în care știrile sunt monetizate a dus la o explozie de articole false, a căror validitate n-a afectat în vreun fel faptul că tot au generat profit.

Alianța nu a oferit detalii despre ce dorește să obțină de la Facebook și Google, dar probabil vor fi lucruri legate de o monetizare mai bună, limitare a publicării articolelor fără monetizare și cam tot ce amenință ziarele de ani de zile că se va întâmpla. Acum că DRM în HTMLie este pe drum, ar avea și ceva unelte la îndemână pentru a putea restricționa accesul la știri în afara paginilor și monetizării proprii.

Acum trebuie să stăm, să așteptăm, să vedem dacă alianței i se permite să ocolească legea, și ce consecințe va avea. Mai ales ce ramificații vor avea aceste consecințe, fiindcă puteți fi siguri că dacă are succes, se va repeta și în Europa.

[Ars Technica]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button