Fanii Asus care cochetează de ceva timp cu ideea achiziționării unui laptop din seria ROG Zephyrus au de acum la dispoziție și o variantă cu platformă AMD, noul Zephyrus G16 folosind cea mai recentă serie de procesoare Ryzen AI 9 HX 370, prevăzute cu accelerator dedicat pentru procesare AI dar și un CPU cu 12 nuclee convenționale pentru satisfacerea oricăror pretenții în jocuri.
ROG Zephyrus G16 vine, în cazul de față, implementat pe un șasiu… nu la fel de nou, carcasa laptopului fiind identică celei folosită cu modelul bazat pe platforma Intel Meteor Lake, lansat în această primăvară. Cu alte cuvinte, tot ce a făcut ASUS a fost sa transplanteze in ea un procesor AMD din noua generație, păstrând intacte toate celelalte elemente: ecran, răcire, tastatura, trackpad etc.
Există totuși deosebire de configurație pe lângă procesor, daca versiunea cu Intel venea cu placi video dedicate pana la 4090, cea de fata, este limitata la doar doua variante de accelerator grafic: RTX 4060 si 4070. Modelul de fata este cel cu 4060, si am sa va spun mai la vale si de ce am preferat pentru testare aceasta versiune. N-am să insist prea mult asupra caracteristicilor de construcție si design, pentru ca ele rămân aceleași cu cele ale versiunii cu Meteor Lake, pe care am analizat o in detaliu la momentul apariției.
Laptopul păstrează un aspect elegant si minimalist, este simplu si sobru, mai ales in culoarea asta gri șobolan, si singura „pata de culoare” este diagonala argintie ce străbate capacul. Elementele de branding sunt si ele discrete, singurul vizibil fiind logo-ul Republic of Gamers gravat pe capăt. Pe burtă avem fantele răcirii si doua benzi din cauciuc dur, ce ridica puțin laptopul de pe suprafața biroului, pentru a facilita airflow-ul. In paranteză fie spus, nu recomand folosirea acestui laptop în poală, pentru ca tinde să devină destul de fierbinte în load.
Și ca să terminăm cu exteriorul, am sa menționez pe repede înainte si conectica mai mult decât suficienta, alcătuita dintr-un port thunderbolt, un USB-C, 2 USB-uri Type A, un port HDMI, port de încărcare, card reader full SD, si nu in ultimul rând, tradiționalul jack combo pentru caști si microfon.
Ridicând capacul, suntem întâmpinați de un enorm ecran OLED de 16 inch, o tastatură bine spațiată, un trackpad uriaș si doua difuzoare mari care iți sar in ochi. Tastatura este excelenta, cu taste generoase ca suprafață, cursa este ideală, la fel si senzația la apăsare. Deasupra acesteia tronează un buton hexagonal de Power, pe care nu riști sa-l confunzi cu vreo tasta oarecare, așa cum se întâmplă la majoritatea laptopurilor actuale, si mai avem si un set de taste rapide pentru volum, mute, si…Republic of Gamers. Nu am ce sa reproșez acestui keypad, cu excepția faptului ca ajunge sa se încălzească destul de tare, așa cum indica aceste imagini termice, dar ajungem si acolo. Trackpad-ul este enorm, precis si nu am nimic de comentat cu privire la eficienta acestuia. Atât mie cat si colegilor mei, tastatura si trackpad-ul ni s-au părut identice cu cele de la ProArt-ul testat acum câteva zile, sper sa nu greșesc, dar cu siguranța acest G16 are multe in comun cu acela.
O mențiune specială merita difuzoarele babane, cu 4 woofere însumând 8W si 2 tweetere însumând 4W. Sistemul audio este capabil si de Dolby Atmos, se aude bine si tare, pana la punctul la care poți edita sunet pe acest laptop sau asculta muzica. Tot pe parte multimedia mai merita notată camera infraroșu cu suport pentru Windows Hello, dar pe care o putem considera basic, in ciuda rezoluției sale Full HD.
Cum e experiența cu ROG ZEPHYRUS G16
Haideți sa ne oprim puțin asupra acestui fenomenal ecran OLED la rezoluție 2,5K si frecventa de 240Hz. Este o bijuterie, pe care sincer o vad mult mai potrivită pentru creare de conținut, editare video sau foto, decât pentru gaming, chiar daca, tehnologia OLED cu negrul ei profund, se poate dovedi un orgasm multiplu in jocuri.
Acuratețea display-ului a ieșit excelentă pe măsurătorile noastre și cu un Delta E mai mic decât 1. Pe lângă toate astea, panoul suporta si Dolby Vision, ceea ce-l face încă si mai fain pentru filme si seriale, deci Zephyrus G16 este o unealta senzațională si pentru aceasta activitate, ajutat si de diagonala generoasa de 16 inch si de marginile liliputane ale displayului. Avem o bandă mai lată în partea de jos, dar ea este parțial ascunsă de șasiul în spatele căruia se pliază capacul. Apropo, duse sunt vremurile când laptopurile de gaming aveau acea coadă dizgrațioasă, dar care pana una, alta, se dovedea al naibii de practica la răcire.
Revenind la ecran, doua aspecte mai merita menționate, unul dintre ele este strălucirea, care pe măsurătorile noastre s-a apropiat destul de mult de cei 500 de niți promiși in specificații, ceea ce nu este rău pentru un OLED, aceasta tehnologie nefiind tocmai renumită pentru strălucire. A doua chestiune, ar fi ca laptopul asta are si o versiune cu ecran TFT, la aceeași rezoluție, frecventa si strălucire, dar recomandarea mea merge înspre OLED, chiar dacă asta face laptopul mai scump per ansamblu. Daca e bal, bal sa fie, iar display-ul OLED este cireașa de pe tort care face toți banii. Formatul display-ului este de 16:10, unul potrivit mai degrabă pentru productivitate si totodată, încă un argument in favoarea tezei mele de la începutul acestui video, si anume ca laptopurile actuale de gaming nu mai sunt chiar de gaming.
Din păcate, la partea de software experiența de utilizare este… exact cea la care te ai aștepta din partea unui laptop ASUS. Evident, nu puteau lipsi Armoury Crate si MyAsus si McAfee, care pe mine unul acesta din urma mă scot din minți, deci as califica experiența software drept una destul de încărcată si greoaie. Ar mai fi probabil multe altele de menționat, si îmi cer scuze pentru cele care poate mi-au scăpat, dar așa cum spuneam, acest G16 este pana la urma, același lucru cu cel cu procesor Intel pe care l-am testat in primăvară.
Performanțe și temperaturi
Bun, si acum haideți sa plonjam in tehnicalitățile de la interiorului acestui laptop. Așa cum spuneam, el este motorizat cu noul AMD Ryzen AI 9 HX 370, al cărui TDP a urcat in testele noastre pana la maxim 70W, si care s-a descurcat mai mult decât onorabil. E drept si ca este a treia sau patra oara când care testam exact acest procesor, in diferite implementări, si din nou, G16 seamănă al naibii de tare cu ProArt-ul testat acum câteva zile.
În Cinebench 24 am scos 1.180 de puncte, in R23 puțin peste 23.000, iar in Geekbench 6 15.080 de puncte. Deși mă doare gura s-o tot repet, acest model vine si cu o unitate de procesare neurala de 50 TOPS, care ne-a livrat in deja familiarul UI PROCYON AI Computer Vision, 120 de puncte. Dar problema cea mai mare a acestui laptop nu este reprezentată de ceea ce livrează in teste acest procesor, altminteri foarte capabil, ci răcirea si temperaturile.
Pe procesor am atins temperaturi de 95 de grade Celsius in testele mai stresante, gen OOCT sau Cinebench R23 in loop, iar laptopul devine extrem de zgomotos, si încearcă sa decoleze de pe masă. Si temperaturile la nivelul șasiului sunt îngrijorătoare, cu aproape 50 de grade Celsius în zona de deasupra tastaturii, despre spate nici nu mai zic, iată deci motivul pentru care nu recomand o folosire intensivă in poala.
Placa video, in cazul de fată mezina familiei 4000 de la Nvidia, adică 4060 laptop, s-a comportat ceva mai bine, atingând temperaturi maxime de cam 80 grade Celsius. Am sa va dau pe repede înainte si câteva scoruri pe parte grafica, 9.500 de puncte in 3DMark Time Spy, 21.600 in Fire Strike, 5.250 in Port Royal.
Dar știți cum se zice, testele sintetice nu spun toata povestea, așa ca fiind un laptop pretins „de gaming” am rulat si niște jocuri. In Cyberpunk, la rezoluția nativa a ecranului, cu Ray Tracing pe low, si DLSS pe Quality cu frame generation, am scos un rezonabil scor de 62 fps, iar când am micșorat rezoluția la Full HD, cu Ray Tracing ultra, si DLSS tot pe quality si cu frame generation, am atins 75 de cadre pe secunda.
Problema rămâne însă încălzirea pronunțata a laptopului, ceea ce nu prea m-a incantat pe parcursul sesiunilor de gaming. In mai popularul si mai puțin pretențiosul CS2, la rezoluție nativa si cu grafica pe high, am avut un minim de 120 de cadre pe secunda si un maxim de 190, iar după ce am coborât rezoluția la Full HD, ne-am încadrat intre 190 si 250fps. In Valorant la rezoluția nativa am avut intre 350 si 400 de cadre pe secunda iar la 1080p intre 400 si 450. Ceva mă face sa cred ca versiunea cu 4070 este clar mai potentă, chiar daca in ambele versiuni maximul de VRAM este de 8GB, dar s-ar putea ca aceasta versiune a laptopului sa fie încă si mai fierbinte.
Și tot la capitolul observații legate de grafica, as menționa switch-ul dintre placa video integrata in procesor si cea dedicata, si se pare ca nu suntem singurii care au observat comportamentul lent al Optimusului care ar trebui sa facă seamless aceasta trecere. La încărcare scăzută, placa utilizata este Radeon-ul 890M integrat, iar atunci când laptopul este in sarcina, se face automat trecerea pe 4060, de exemplu atunci când te joci.
Dar acest autoswitch nu pare să-si dea seama imediat de aceste schimbări, iar colegul meu Rafi a simțit nevoia sa seteze manual placa video dedicată ca opțiunea go to in mod default. Iar o astfel de decizie duce la scăderea autonomiei.
Deși laptopul are o baterie mare, de 90Whr, autonomia maximă obținută de noi, cu toate setările date pe modul frugal, a fost de puțin peste 6 ore. Este destul de departe de autonomiile neverosimile pe care le obțin actualmente laptopurile Windows cu chip uri ARM de la Qualcomm. De partea bună, ar fi de menționat ca încărcarea este rapida cu brick-ul mare de 200W din pachet, laptopul încărcând-se de la 0% la 100% in sub o oră, si probabil ați remarcat ca am zis, brick-ul mare. In buna tradiție ASUS, si acest laptop vine cu 2 încărcătoare, intre care si unul mai mic, de călătorie. Si in încheierea parții legate de hardware, as mai menționa SSD-ul de 1TB PCIe Express 4.0 si cei 32GB de memorie LPDDR5X la 7500 MHz.
Concluzii despre ROG ZEPHYRUS G16 cu AMD Ryzen AI 9
Înarmat cu noile procesoare AMD Ryzen AI, Zephyrus G16 este net mai performant decât cel cu Meteor Lake. Dar in egală măsură, temperaturile și zgomotul mi s-au părut o problemă. Asta este compromisul inerent unor carcase din ce in ce mai subțiri si mai minimaliste. Ba as merge mai departe de atât, si in sensul celor discutate in intru-ul acestui video, as îndrăzni sa spun ca Zephyrus G16 nu este ceea ce se înțelegea altădată printre un laptop de gaming. Daca îl prevesti ca pe un laptop de gaming pur sânge, vei fi dezamăgit: selecția de placi video se oprește la 4070, iar procesorul nu poate da nota întregii sale capacitați din cauza limitărilor de răcire si grosime, prin urmare, eu nu l-aș califica drept un laptop de gaming veritabil.
Daca îl prevesti însă din perspectiva unei utilizări generaliste, este un laptop fain. Așadar raportează-te la el ca la o unealta minunată pentru creare de conținut prin prisma excelentului sau ecran OLED si al dotărilor hardware suficiente pentru astfel de task-uri, este si o mașină minunată de vizionat filme si clipuri gratie aceluiași ecran fabulos si sistemului audio de top, si potrivit printre altele si pentru gaming, atât timp cat așteptările tale nu înseamnă numai WuKong, Star Wars Outlaws sau mai bătrânul Cyberpunk 2077, jucate pe setări înalte si cu grafica in blană. Este de fapt un laptop bun la toate, care are si niște trăsături estetice si tehnice care sugerează gaming.
În schimb, chiar daca sunt sigur ca-mi voi lua hate pe tema asta in comentarii, prețul mi se pare o veste buna: modelul de fata este 11.500 de lei, ceea ce pentru un laptop de 16 inch, subțire si elegant cum este asta, cu un ecran OLED excelent, cu ultima generație de procesoare AI de la AMD si cu placa video dedicată, nu este puțin lucru.