
Până mai acum câteva luni, lineup-ul de telefoane ASUS era împărțit cât se poate de clar: într-un colț aveai ROG Phone, un telefon extrem de puternic gândit în mare parte pentru joacă, iar în celălalt colț era Zenfone, unul dintre ultimele exemplare din specia muribundă a flagship-urilor mici. Dar lucrurile par să se schimbe. La începutul anului am avut în teste ROG Phone 8 Pro, primul din seria asta care a lăsat în urmă design-ul edgy și gamery pentru un aspect mai elegant și mai discret.
Și chiar dacă noi și mai toți reviewerii care s-au jucat cu ultimele generații de Zenfone i-am lăudat pe ASUS pentru menținerea poziției ferme în segmentul de „flagship minion”, modelul despre care vom vorbi astăzi se abate de la tradiție. Zenfone 11 Ultra e the new kid on the block și vine cu toate surlele și trâmbițele unui flagship tradițional, inclusiv dimensiunea. Are un ecran superb, aproape la fel de mare ca cel de pe S24 Ultra, numărul camerelor de pe spate crește iar design-ul primește și el un refresh.
Display, baterie, putere și camere la superlativ
Dar înainte de toate, vreau să începem discuția despre noul Zenfone 11 Ultra la display, deoarece ăsta este cel mai mare punct forte al telefonului. Așa cum ziceam, diagonala acum este mult mai mare față de modelul precedent, de la 5,92 inch pe Zenfone 10 la 6,78 inch aici, iar bezel-urile sunt încă și mai mici, pentru un raport ecran-corp de 94%, o valoare mare care bate multe dintre flagship-urile actuale.
Restul specificațiilor sunt și ele impresionante. Avem de-a face cu un panou flexible AMOLED LTPO, cu rezoluție FullHD+ alături de 144Hz în gaming și 120Hz oriunde altundeva. Strălucirea maximă de 2.500 de nits poate că nu pare mare într-o lume în care există OnePlus 12 de pildă, cu un peak brightness pe la 4.500 de nits. Dar numărul ăsta nu spune întreaga poveste, deoarece se referă la nivelul maxim de strălucire pe care poate panoul să-l atingă pe un procent mic din suprafață, nu pe tot display-ul.
În schimb, Zenfone 11 Ultra se laudă cu un HBM (High Brightness Mode) de 1.600 de nits pe tot ecranul, ceea ce în utilizare normală îl face mai luminos chiar și decât S24 Ultra sau iPhone 15 Pro Max. Nici la capitolul culori nu stăm rău deloc, cu un delta-e sub 1 și acoperire 107% a spectrului DCI-P3, deci e safe to say că Zenfone 11 Ultra este unul dintre cele mai bune telefoane atunci când vine vorba de consum media.
Clipuri pe YouTube, seriale pe Netflix, filme Blu-Ray, you name it. Orice o să se vadă sublim pe display-ul telefonului ăsta, iar în combinație cu difuzoarele stereo care se aud amplu și puternic, sunt extrem de puține telefoane care sunt mai bune la capitolul ăsta. Dacă nu te coafează difuzoarele și nu ai o pereche de căști wireless la îndemână, Zenfone 11 Ultra este unul dintre puținele telefoane de vârf care încă se încăpățânează să păstreze jack-ul de căști, totul în timp ce rezistența la intemperii IP68 nu lipsește, lucru pe care nu pot decât să îl aplaud.
Dar nu doar display-ul beneficiază de dimensiunile mai mari ale telefonului, ci și autonomia. M-am uitat puțin cruciș atunci când am văzut că ROG Phone 8 Pro a primit o baterie de 5.500mAh, cu 500mAh mai puțin decât modelul de anul trecut, dar grație optimizărilor de sub capotă autonomia reală nu era foarte diferită, cel puțin nu la fel de diferită cum ar sugera cifrele.
Ei bine, cei de la ASUS nu au scăzut dimensiunea bateriei la Zenfone 11 Ultra, ba chiar au montat un acumulator tot de 5.500mAh, un salt imens de la cei 4.300 de pe Zenfone 10. În combinație cu încărcarea rapidă la 65W pe fir, noul Zenfone este un adevărat battery champ. Ce nu-mi place este că producătorul a ales să nu mai includă încărcătorul în cutie, deci dacă vrei să profiți la maxim de viteza de încărcare va trebui să îți cumperi un brick separat. Saaau, dacă nu vrei să te încurci cu fire, telefonul știe încărcare wireless la 15W.
Continuăm lista specificațiilor de flagship cu chipset-ul. Care, spre mirarea nimănui, este Snapdragon 8 Gen 3, cel mai puternic procesor din tabăra Android. Zenfone 11 Ultra este extrem de rapid, nu există urmă de lag în sistem sau în jocuri și nici nu se încălzește prea tare pe deasupra. Se pare că noul 8 Gen 3 este un model reușit, ceea ce este cumva surprinzător ținând cont de track record-ul Qualcomm de „una caldă, una rece”.
Și nu doar că are cel mai rapid chip disponibil, dar Zenfone 11 Ultra scoate rezultate mai bune decât S24 Ultra în testele sintetice. În Geekbench 6, Zenfone a scos 2.305 puncte în Single-Core și 7.141 de puncte în testul Multi-Core, valori o idee mai mari decât etalonul de la Samsung. Asta e cu atât mai impresionant dacă te gândești că S24 Ultra are un Snapdragon 8 Gen 3 special, numit For Galaxy, care este tactat oleacă mai sus decât modelele obișnuite, implicit și cel de aici. Zenfone mai bate detașat și alte flagship-uri competitoare care folosesc același chipset, cum ar fi Honor Magic6 Pro, dar aici diferențele sunt și mai mari, în jur de 4 procente.
Răcirea joacă un rol important aici, și deși ASUS spun că sistemul nu este același ca pe ROG Phone, inginerii tot au acordat o bună bucată din atenția lor acestui aspect, și se vede. Iar dacă tot am menționat de ROG Phone, 8 Pro a reușit în Geekbench 7.491 de puncte în Multi-Core, ceea ce înseamnă că dacă vrei cea mai bună performanță posibilă la ora actuală pe Android, ROG Phone is the way.
Zenfone 11 Ultra este disponibil în două configurații mari și late, anume 12GB RAM cu 256GB stocare în varianta de bază și 16GB RAM cu 512GB stocare în varianta de top. Noi am avut în teste varianta mai scumpă, cea cu 16GB RAM și nu ne-am lovit de absolut nicio problemă, indiferent de cât de tare am forjat telefonul. Mă aștept la același lucru și de la configurația mai slabă, dar e de menționat că dacă ai nevoie de multă stocare internă trebuie să plătești din prima mai mult pentru 512GB, deoarece ăsta nu are un slot pentru microSD.
Design-ul a suferit și el multe schimbări față de generația trecută. Spatele telefonului nu mai este acoperit dintr-un material special aderent ca pe Zenfone 10, ci cu o bucată de sticlă majoritar mată. Câteva linii estetice lucioase inspirate din limbajul de design recent al companiei completează aspectul, și trebuie să recunosc că nu îmi displace. Arată și se simte ca un flagship adevărat, fix scopul pe care ASUS au sperat să îl atingă, deci nu văd nimic rău aici.
Modulul de camere a fost și el redesenat acum, și aduce foarte mult cu cel de pe ultimul ROG Phone. Este mare, impunător și destul de ieșit în relief. Telefonul se va bălăngăni pe masă dacă încerci să îl folosești normal, ceea ce este un downside, dar mai toate telefoanele noi sunt așa și cred că este ceva cu care ne-am obișnuit.
Acum intrăm în discuția despre camere, un subiect destul de important deoarece Zenfone-urile din trecut nu erau tocmai cele mai bune la pozat. Dar cum 11 Ultra se vrea un flagship complet din toate punctele de vedere, mă aștept să văd niște îmbunătățiri serioase. Și pe hârtie cel puțin, lucrurile arată bine. Camera principală este un Sony IMX 890, un senzor de top cu f/1.9, stabilizat cu un sistem mișto 6-axis gimbal 3.0 despre care vom vorbi mai multe imediat.
Totodată mai avem și o lentilă ultrawide de 13MP cu f/2.2 dar și un telefoto de 32MP. Asta din urmă este poate cea mai interesantă, deoarece ultimele câteva generații de Zenfone au ales să nu includă o lentilă dedicată pentru zoom. Este un telefoto 3x ceea ce este de apreciat, și rămâne de văzut imediat cum se descurcă în lumea reală.
Până atunci însă, vreau să vorbim mai pe larg despre lentila principală, piesa de rezistență al oricărui telefon care se vrea a fi unul serios. Astea fiind zise, Zenfone 11 Ultra scoate niște poze foarte bune, cu o gamă dinamică largă și destul de multe detalii, mai ales în zonele mai întunecate din cadru unde, de obicei, alte modele pierd finețurile texturilor de pildă. Nu este cazul și aici, iar pozele făcute în lumină bună vor arăta senzațional.
Telefonul nu se descurcă deloc rău nici când vine vorba de pozele portret. Am remarcat o separare între subiect și background foarte bună, și nu am întâlniti erori prea mari nici în cele mai intensive și demanding scenarii, un loc unde alte modele se pierd și blurează ceva ce ar trebui să fie în focus. Nici vorbă de asta aici, și pozele portret au ieșit grozav. Lucrurile stau bine chiar și atunci când apune soarele, și Zenfone 11 Ultra reușește să scoată niște poze luminoase, clare și calde noaptea.
Acum trecem la camera ultrawide care, sincer, nu e cine știe ce upgrade față de generația anterioară. Majoritatea pozelor arată bine, dar culorile sunt o tentă cam reci comparativ cu celelalte focale, există ceva zgomot și nici nivelul de detaliu nu e ceva spectaculos din cauza rezoluției de doar 12MP. Îți poți face treaba cu ea lejer însă, și dacă ai nevoie să înghesui cât mai multe lucruri într-un singur cadru e ok, dar vei obține rezultate mai bune cu lentila principala în mai toate scenariile.
Dar acum abia ajungem la partea interesantă, adică la lentila telefoto. La zoom optic 3X, Zenfone 11 Ultra reușește să captureze niște imagini foarte bune, cu un grad ridicat de detalii și un aspect plăcut overall. Este un pas înainte important, și mă bucur să văd că noul flagship ASUS primește un sistem de camere potent și complet.
Arsenalul fotografic este completat de o cameră selfie de 32MP, care are un as în mânecă. ASUS au folosit un senzor RGBW, ceea ce în termeni simpli înseamnă o performanță mai bună în lumină slabă, grație unui pixel alb înghesuit între celelalte culori. Asta se traduce bine și în teren, cu selfie-uri care conțin multă lumină, arată natural și sunt pline de detalii.
Și la capitolul video stăm bine, cu una dintre cele mai bune stabilizări din industrie. ASUS au ajuns deja la cea de-a treia generație a stabilizării lor gimbal, care acum te lasă să capturezi clipuri extrem de smooth chiar și atunci când alergi, spre exemplu. Calitatea imaginii în sine e ok, nu la nivel de iPhone dar nu e nici departe.
AI
Dar nu ar fi un telefon de top din 2024 dacă nu ar veni la pachet și cu niște funcții AI gândite să îți facă viața mai ușoară, nu? Well, Zenfone 11 Ultra vine cu așa ceva, iar prima funcție de genul este AI Call Translator. Exact cum îi spune și numele, telefonul poate traduce în timp real conversațiile pe care le porți cu alți oameni vorbitori de o limbă alta decât a ta. Momentan limbile suportate nu sunt multe (engleză, franceză, chineză, germană, portugheză, italiană și japoneză), dar compania a spus că mai multe limbi vor fi adăugate pe parcurs.
AI Transcript este următoarea funcție AI de pe listă, care merge așa cum te-ai aștepta. Telefonul știe să îți scoată un script bazat pe ce vorbești tu sau alți oameni într-o înregistrare audio. Asta se poate dovedi extrem de util într-un meeting spre exemplu, unde nu mai e nevoie de cineva care să își noteze ce se vorbește, se poate ocupa Zenfone 11 Ultra de asta. Ba mai mult, ulterior poți face și o sinteză a conversației tot cu ajutorul AI-ului.
Next up vorbim despre AI Wallpaper, o funcție care îți permite să creezi de la zero imagini pentru home screen-ul tău. La fel ca în cazul implementărilor pe care le-am văzut pe S24 sau Pixel 8, trebuie să alegi câteva elemente și un vibe dintr-un set prestabilit iar telefonul va genera automat un wallpaper bazat pe deciziile tale. E o chestie mișto cu care te poți juca din când în când, atunci când vrei să schimbi puțin aspectul telefonului.
Semantic Search este ultima funcție din grădina inteligenței artificiale, și este gândită pentru a te ajuta să cauți ce ai nevoie mai repede și mai eficient. Poze, aplicații și setări pot fi găsite acum mai ușor, folosind un limbaj cât mai natural atunci când le cauți.
De menționat este că aceste funcții AI nu sunt momentan disponibile, noi am avut versiuni beta pe care le-am putut testa, dar ASUS m-au liniștit că vor veni pe toate modelele Zenfone 11 Ultra la scurt timp după lansarea de azi printr-un update. Nu se știe încă dacă bunătățile AI își vor face drum și pe Zenfone 10, dar compania nu scoate din ecuație această posibilitate, deci există șanse ca modelele mai vechi să primească așa ceva.
Ecosistem FTW!
Ultima dar cu siguranță nu cea din urmă funcție despre care vreau să vorbesc este poate una dintre cele mai utile de pe noul Zenfone 11 Ultra. Acum, telefonul tău se poate conecta la PC-ul sau laptopul tău cu Windows pentru o integrare extrem de strânsă care ți-ar putea face munca și viața în general mai ușoară. Ca să testăm, am pus mâna pe un Zenbook, ne-am asigurat ca ambele dispozitive să fie pe aceeași rețea Wi-Fi, am scanat un cod QR și… magie!
Dar ce poți face cu asta? În primul rând poți rula aplicații de pe telefon direct pe ecranul din Windows, un lucru care s-ar putea dovedi extrem de util în cazul în care ai nevoie de acces într-o anume aplicație disponibilă doar pe telefon, fără să mai fie nevoie să îți muți atenția de la ecranul principal al laptopului la cel al telefonului. Dacă asta nu e suficient, poți inclusiv proiecta întreg ecranul lui Zenfone într-o fereastră specială în Windows, așa că poți avea tot sistemul de operare la îndemână.
La asta se adaugă frumos și poate cele mai utile funcții care s-au născut în urma acestei integrări, cele de drag&drop și copy&paste. Mai precis, poți muta fișiere de pe un dispozitiv pe altul doar mutându-le efectiv între ferestre, deci poți scoate documente importante din telefon pe laptop pentru a le edita mai rapid și mai eficient spre exemplu. Același lucru se aplică și în cazul pozelor, filmulețelor sau oricăror altor fișiere la care te mai poți gândi, ceea ce este foarte tare. Copy&paste cred că este destul de self explanatory, dacă primești un link pe SMS îl poți copia pe telefon și lipi pe laptop, iar totul se întâmplă rapid și fără bătăi de cap.
Dar ce faci dacă te afli într-un loc unde rețeaua Wi-Fi nu este cea mai bună sau nu există deloc? Well, ASUS s-au gândit și la asta, și toate funcțiile pe care le-am enumerat mai înainte sunt disponibile și prin cablu. Iei cablul USB-C de încărcare, un capăt îl conectezi la telefon, celălalt la laptop și voila: Phone Link merge impecabil.
Concluzie
Trăgând linie, recunosc că îmi place ce au făcut ASUS cu noul Zenfone 11 Ultra. Ca un împătimit al telefoanelor mari, nu pot să spun că mă deranjează faptul că producătorul a decis să revină la un format mai baban, cu un ecran generos și o baterie babană. Cu toate astea, în cadrul unui event pentru presă compania a spus că formatul mic al lui Zenfone 10 nu a fost uitat, și că un eventual Zenfone 11 ar putea veni în niște dimensiuni liliputane, o veste bună pentru cei care au fost vrăjiți de formatul telefonului de anul trecut.
Revenind la oile noastre, în România Zenfone 11 Ultra costă 4.999 în varianta cu 12GB RAM și 256GB stocare și 5.499 pentru configurația cu 16GB RAM și 512GB stocare. De menționat este și că, pe magazinul online oficial al ASUS va fi și o promoție early-bird în desfășurare începând de azi, 14 martie, până pe 14 aprilie. Dacă îți comanzi un telefon nou în luna asta vei beneficia de încă 500 de lei discount, o ofertă care pare din ce în ce mai greu de refuzat.
Comparând cu restul pieței de flagshipuri pursânge, prețul lui Zenfone 11 Ultra nu mi se pare mic dar cu siguranță nici mare. Sunt alte telefoane de top care au specificații extrem de similare, de la chipset până la ecran, care costă mai mult, și consider că ASUS au o ofertă bună pentru cei care vor performanțe incredibile, un ecran superb și o autonomie considerabilă.
Are și minusuri, da. Dar overall consider că Zenfone 11 Ultra merită luat în considerare dacă vrei tot ce are mai bun de oferit un telefon de top acum, la început de 2024. Este frumușel, construit bine și funcțiile AI și integrarea cu Windows sunt cireașa de pe tort.