MORE

Youtube vs. Guvernul Turc 1:1

Am incercat sa va tinem la curent atat in emisiune cat si pe site, cu razboiul dintre companiile web, transformate in campioni ai libertatii de expresie, si oficialitatile turce care incearca in fel si chip sa blocheze raspandirea informatiilor stanjenitoare. 

La un moment dat chiar am luat legatura cu detinatorii unui site turcesc, care ne-au asigurat ca gasesc cai ocolitoare pentru a fenta blocada, desi teoretic hotarari succesive ale unor instante de judecata au cerut ridicarea acesteia. Ne-am aratat in articolele pe care le-am scris indoiala cum ca aceste hotarari judecatoresti vor fi puse in practica. Autoritatile turce au sfidat ordinele curtilor de justitie si au reiterat interzicerea locala a YouTube, dupa ce pe aceasta platforma au fost postate inregistrari ale unor convorbiri secrete, care implicau securitatea nationala, spune guvernul. Primul ministru Erdogan considera ca aceste scurgeri de informatii fac parte dintr-o “campanie murdara” de a-l inlatura de la putere. Autoritatile au impus aceasta restrictie pe 27 martie 2014, inaintea alegerilor locale, in conditiile in care pe Youtube mai aparusera inregistrari care inculpau oficiali pentru acte de coruptie. In ciuda acestora, puterea a castigat alegerile, iar ironic, popularitatea lui Erdogan pare a fi ramas intacta.Twitter a castigat la Curtea Constitutionala din Turcia, iar guvernul declara ca interzicerea platformei respective de socializare ar trebui reinstaurata, iar YouTube a castigat intr-o curte inferioara la Ankara, care a precizat ca interzicerea sa incalca drepturile omului. Cu toate acestea insa, guvernul refuza sa puna in aplicare hotararea, sub pretext ca … este gresita. Nu este o situatie normala si orice stat care depaseste anumite limite ale implicarii in consumul de informatie al propriilor cetateni nu este unul democratic.

Zona IT

Întotdeauna am avut înclinații „renascentiste”: film, jurnalism, filosofie, orice presupune despicatul firului în patru până la mecanismele cele mai profunde. Dar pasiunea pentru tehnologie a fost o constantă. Am început să configurez sisteme PC pe la sfârșitul anilor ’90, întâi pentru mine, apoi pentru prieteni, apoi pentru primul meu start-up, una dintre primele firme de editare digitală din Romania. Asta în paralel cu jurnalismul tech, început în aceeași perioadă, concretizat întâi în producții TV, apoi în online.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button