ȘtiriTech&IT

YouTube va permite actorilor și muzicienilor să solicite îndepărtarea creațiilor deepfake atribuite lor

YouTube anunță noi măsuri împotriva folosirii abuzive a inteligenței artificiale, adresând în mod special problema răspândirii dezinformărilor și a falsurilor create cu ajutorul tehnologiei deepfake.

Poate că unii dintre voi nu ați observat, dar YouTube abundă de canale care „produc” la foc automat tot felul de documentare, muzică și videoclipuri, așa zise programele de știri și dezinformări de tot felul. Pe cele mai slabe calitativ le recunoști ușor după vocea robotică și monotonă a naratorului care recită lucruri fără sens generate cu ChatGPT, în timp ce pe ecran defilează încropeli de poze și secvențe luate de la alții. Însă au apărut și fake-uri de bună calitate, narate cu voci expresive controlate de inteligență artificială și modelate după timbrul vocal al unui prezentator cunoscut. Și partea de imagine a evoluat foarte mult, producțiile video alterate prin tehnologia deepfake fiind cu greu identificate drept falsuri.

Deja este ceva banal să clonezi vocea unei persoane folosind doar câteva mostre audio înregistrate. Adevărații „artiști” clonează acum voci de vedete, atribuindu-le producții muzicale și chiar întregii videoclipuri pe care nu le-au creat niciodată.

Pentru aceștia, Google va aduce schimbări politicilor YouTube, simplificând și accelerând rezolvarea ”solicitărilor de eliminare a conținutului generat de inteligență artificială, sau a altui conținut sintetic sau modificat care simulează o persoană identificabilă, inclusiv chipul sau vocea acestuia”.

Persoanele fizice direct lezate de aceste abuzuri pot trimite solicitări de eliminare a conținutului neconform folosind Privacy Complaint Process. Google precizează că solicitările primite vor fi analizate cu ajutorul echipelor de moderatori, decizia luată variind de la un caz la altul. Spre exemplu solicitarea de îndepărtare ar putea fi respinsă dacă producția este una de satiră, eventual vizând o persoană publică.

În mod similar, muzicienii sau reprezentanții acestora pot solicita eliminarea oricărei producții obținută prin imitarea vocii folosind AI.

Pe lângă simplificarea procesului de eliminare a conținutului, YouTube se va asigura și că orice conținut modificat sau sintetic este etichetat ca atare. Creatorii YouTube vor avem la dispoziție noi opțiuni pentru a dezvălui aceste informații, sub amenințarea eliminării postărilor neconforme, oprirea monetizării prin suspendarea Programului de parteneriat YouTube și alte repercusiuni.

Pentru utilizatorii YouTube, conținutul generat sau alterat folosind inteligența artificială va fi marcat cu un banner ușor vizibil adăugat la descrierea clipului respectiv.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button