TECHHiFi-TVRSS PaginaDeMedia

YouTube TV sau cum va evolua televiziunea tradițională. Suntem pregătiți?

La fel ca un șofer de BMW fără bani de benzină, mă regăsesc și eu cu TV inteligent de generație nouă montat în casă, dar fără cablu TV. Și cu toate astea, acest televizor reprezintă centrul de entertainment din configurația mea, grație lui Android TV care mi-a permis să-mi instalez toate aplicațiile de care aș putea avea nevoie. Iar în curând, s-ar putea să mai adaug una pe lista: YouTube TV. Și vreau să vorbim puțin despre acest serviciu, întrucât mi se pare interesant și cred că este momentul potrivit.

Ce este YouTube TV?

Dacă acum vreo 10 ani, o majoritate covârșitoare de oameni care dețineau un TV aveau și conexiune la televiziune prin cablu, acum trendul începe să moară încet și sigur. Vechile canale de televiziune au fost înlocuite de confortul și libertatea de alegere oferite de YouTube, Netflix și alte aplicații de acest tip. Pe măsură ce oamenii au început să-și eficientizeze mai bine timpul, am ajuns să fim și mofturoși. De ce să mă uit pe ProTV la același film pe care l-am mai văzut de vreo trei ori până acum, când pot să intru pe Netflix și să văd Don’t Look Up sau alte filme din Top 10 pe România?

YouTube TV este fix răspunsul la această întrebare. Vine sub forma unui abonament care a debutat în 2018 și îți oferă acces la peste 80 de posturi de televiziune. Printre acestea regăsim nume mari precum ABC, CBS, PBS și ESPN. Bine, dacă niciunul din astea nu vă sună cunoscut, este din cauza faptului că serviciul este creat pentru Statele Unite ale Americii.

YouTube TV

Poate că HBO este un nume mai sonor, pe care cu siguranță îl recunoașteți. Și este și el disponibil aici, dar la fel ca la orice alt provider, vine sub forma unui add-on premium pentru care trebuie să plătești extra. Bun, deci avem zeci de posturi de televiziune, canale extra care costă în plus și pachete de canale precum cele sportive. Cu ce este YouTube TV diferit de un abonament la televiziune prin cablu?

Poate că posibilitatea de a urmări show-uri și filme la alegere, oricând, mai îndulcește puțin situația. Și uite cum ușurel, serviciul ăsta începe să includă și un fel de Netflix, iar alături de posibilitatea de a urmări posturi de televiziune, unește sub aceeași umbrelă mai multe servicii de care nu știai că ai nevoie până să le vezi puse la un loc. Și mai adaugă aici și spațiu nelimitat de stocare DVR pentru a-ți înregistra emisiunile favorite sau meciurile pe care nu vrei să le ratezi și ai un serviciu complet.

De ce ar trebui să ne pese nouă, românilor?

Știu că românul e nația aia care se uită strâmb la orice e „americănesc” și îmbrățișează cu greu schimbările și evoluția; fuck, m-am obișnuit! Dar haideți să vă zic și eu de ce cred că YouTube TV chiar este o șmecherie pe care fie că o vrem sau nu, o vom adopta la scară largă, sub o formă sau alta. Pe măsură ce televizoarele devin mai inteligente, încep să se pupe cu telefoanele la fel de deștepte și capătă acces la tot felul de aplicații, soluțiile old-school precum cablul TV vor începe să dispară.

YouTube TVȘi cine să le ia locul dacă nu serviciile de streaming? Iar YouTube TV este printre primele servicii oferite de o companie recunoscută la nivel global care oferă cam tot ce ai nevoie. Singura problemă, pe lângă disponibilitate, pe care o văd în acest moment este prețul. Într-o Românie în care providerul de internet te taxează cu 20-30 de lei în plus pentru 100+ canale de televiziune, prețul de 65 de dolari pe luna pentru abonamentul oferit de YouTube, nu e mare, ci imens. Mai adaugi încă un HBO pentru 15 dolari, un Showtime la 11 dolari și cine știe ce alte canale și poți plăti până la 400-500 de leuți pe lună pentru televiziune și un fel de Netflix. Iar aici nu se adaugă și prețul pentru YouTube Premium, care este un abonament separat pe o platformă, teoretic, separată.

Dar la fel ca multe alte servicii care au apărut și prin România, atunci când o va face, YouTube TV va fi cel mai probabil localizat. Și cum ar fi să poți intra pe YouTube ca să vezi cel mai nou video de la Zona, ca mai apoi să dai repede pe DIGI Sport ca să vezi ce a făcut Chelsea și să închei seara cu un film, toate astea din aceeași interfață? Destul de tare, zic eu, iar pe la un 100 de lei, cred că lumea s-ar gândi bine înainte să plătească cablu TV și abonament la Netflix; chestii care ar costă tot pe acolo, minus beneficiile oferite de abonamentul propus de YouTube.

E oare momentul să facem trecerea?

De fel sunt optimist și îmi place să privesc inovații care prind avânt pe afară, iar în tupeul meu să îmi imaginez cum s-ar pupa astea cu mentalitatea din România. Și pe lângă multe nebunii de care am fost sigur că nu vor prinde, cred că YouTube TV ar putea avea succes. Iar asta poate fi o concluzie destul de logică pe care s-o tragem după ce aruncăm o privire la popularitatea abonamentului Premium. Taxa de protecție împotriva reclamelor este destul de accesibilă încât foarte mulți dintre cunoscuții mei, tech savy sau nu, o plătesc cu plăcere lună de lună numai să scape de mizeria aia de reclamă la eToro.

Dar asta este părerea mea umilă, de om care investește în tehnologie și confortul oferit de aceasta mai mulți bani decât utilizatorul de rând. Așa că vreau să vă aud și vouă părerea în comentarii. Credeți că YouTube TV are vreo șansă în România? Dacă da, la ce preț și ce ar trebui să ofere? Iar dacă nu sunteți de acord cu ce am scris aici, vă rog, spuneți-mi cum vedeți voi lucrurile. Aici, pe Facebook, pe SMS, cu porumbel voiajor sau unde vă este vouă mai comod.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button