Știri ITTECH

Youtube și Netflix testează un nou codec, AV1

O problemă serioasă pe care o au serviciile de video streaming este că numărul de clipuri pe care le stochează continuă să crească, ducând la o nevoie constantă de a extinde capacitatea de stocare. Și cum acele SSD-uri de 20TB nu sunt tocmai ieftine, lumea trebuie să se orienteze către noi metode de compresie.

Cel mai recent dintre ele este AV1, un competitor deschis și gratuit pentru HEVC/H.265, a cărui testare a început acum la Youtube și la Netflix.

Dacă vreți să vedeți cum arată în mișcare acest nou codec pe Youtube,  va trebui să aveți fie Chrome 70, care doar ce a fost lansat, fie una din variantele nocturne ale lui Firefox. Nu va funcționa pe vreun alt browser. Mai mult de atât, clipurile special codate în AV1 din acea listă se folosesc de codec doar pe rezoluția 480p sau una mai mică.

 

În al doilea caz, puteți găsi aici câteva exemplare, deocamdată Netflix evitând să folosească direct pe serviciu acest codec. După ce descărcați unul din fișiere, disponibile pe rezoluții multiple pe 8 sau 10 biți, va trebui apoi să găsiți un player care chiar suportă codec-ul. Am încercat VLC 3.0.4, care ar trebui să aibă suport pentru AV1, dar tot nu funcționa.

 

Mai merită menționat că acest codec deocamdată nu are suport hardware dedicat. Nu există accelerare AV1 construită în vreun CPU sau GPU, așa că totul trebuie făcut din CPU cu forță brută, ca în vremurile de altă dată, când nu puteai rula în timp real un clip de 1080p pe internet folosind un Athlon 64.

Va mai fi nevoie de ceva timp și testare pentru ca AV1 să fie folosit la scară largă.

[Anandtech]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button