MORE

Youtube folosește codecul VP9 pentru 4K

Cu implementarea suportului pentru clipuri video în format 4K, și chiar la 60 de cadre pe secundă, Youtube s-a lovit de o mică problemă, și anume un număr mare de utilizatori nu le poate rula. Nu doar pentru că a reda un video ce are o rezoluție verticală de 2160 pixeli necesită un sistem potent – asta ar rezolva doar un upgrade – ci și pentru că fișierul în sine este masiv. Vorbim de un fișier ce ocupă de 4 ori mai mult spatiu față de unul în Full HD și de 8 ori mai mare comparativ cu clasicul 720p. Unul suficient de mare încât să fie din start inaccesibil pentru cei care nu au conexiuni la internet cu lățime de bandă suficientă. Astfel, Youtube folosește codecul VP9 pentru 4K, un nou format destul de interesant.

Ca urmare, Google a început să implementeze codecul video VP9 pentru codarea acestora. Spre deosebire de cel H.264 folosit în acest moment, VP9 este capabil să comprime fișierul video mult mai bine, dar fără a pierde din detaliu. Culorile sunt cel puțin la fel de vii precum se regasesc in cel H.264 și se mișcă la fel de fluid, însă dimensiunea totală a fișierului cade chiar la jumătate în comparație cu ce avem acum. Codecul VP9 nu este în acest moment utilizat la scară largă deoarece nu tocmai fiecare dispozitiv este capabil să îl decodeze nativ. În acest moment, telefoane mobile lansate în ultima perioadă precum Galaxy S6, au capacitatea de-a decoda fișierele VP9, iar pe partea de desktop, dacă folosiți Chrome și Firefox veți putea să vedeți aceste fișiere fără probleme.

Nu se știe momentan dacă VP9 va fi adoptat la scară largă de către Google pentru Youtube, deoarce nu este singurul format video capabil să scadă simțitor mărimea fișierelor ce se află acum pe piață. H.265, succesorul lui H.264, oferă aceeași micșorare a fișierelor și este adoptat la nivel de hardware de plăci video precum seria 900 de la Nvidia și se presupune că va fi integrat în seria R300 de la AMD.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button