Știri ITTECH

Youtube distruge canalul Fundației Blender

Youtube are câteva apucături cam ciudate în ultima vreme. Pe de o parte începe să interzică dirijarea utilizatorilor către alte servicii pentru lucruri ca stream-uri video în direct, precum Twitch. Pe de alta, distruge canale create de organizații non-profit, ca Fundația Blender.

Dacă nu știți despre ce este vorba, Fundația Blender se ocupă cu susținerea programului de grafică 3D, animație și nu numai, numit Blender. Este un program gratuit, care acum 18 ani încăpea pe o dischetă, iar acum este o unealtă excelentă pentru oricine vrea să se apuce de grafică 3D fără să plătească vreo taxă către Autodesk sau alte astfel de companii.

Fundația Blender are un canal de Youtube pe care publică lucruri precum conferințe, tutoriale și ocazional filme gratuite create cu Blender, cum ar fi clasicul Big Buck Bunny. Eh, toate aceste clipuri sunt acum indisponibile, Youtube interzicându-le la nivel mondial fără să dea inițial vreun motiv sau o înștiințare.

Fundația a mai avut anterior probleme cu Youtube, legate de clipuri individuale, compania refuzând să mai permită difuzarea lor în SUA fără ca acestea să fie monetizate. La urma urmei, Fundația Blender este una de tipul non-profit, ar fi cam ciudat să își monetizeze clipurile pentru profit. Este posibil ca acesta să fie motivul pentru care Youtube a decis să blocheze fiecare clip de pe canal, la urma urmei, Youtube nu este o asociație caritabilă, acele clipuri ar trebui să genereze cumva bani pentru companie… presupun. Nu de alta, dar Youtube s-a străduit în ultimii ani să se asigure că nu mai poate monetiza nimeni un clip video.

Unii au argumentat că Youtube ar putea trata găzduirea clipurilor publicate de Fundația Blender ca o donație de resurse, pentru care ar fi scutiri de taxe… dar asta ar presupune ca Youtube/Google/Alphabet să plătească taxe în primul rând. Așa că dacă sunteți interesați de conținutul publicat de Fundația Blender, ar fi bine să apelați la alte metode de a viziona clipurile, 

[Blender.org]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button