
Instagram nu este singura platformă „intoxicată” de conținut generat de AI, YouTube anticipând probleme cel puțin la fel de mari cu clipurile video alterate prin metode artificiale. Diferența ar fi că Google acționează mai degrabă în mod proactiv, în timp ce Meta pare mai degrabă iertător cu fake-urile generate de AI, atât timp cât aduc afișări și generează profit.
În timp ce Instagram a ajuns aproape la stadiul de ”Meme” prin tolerarea pozelor editate, administratorul YouTube încă nu pare dispus să renunțe la orice urmă de credibilitate permițând creatorilor să populeze platforma cu falsuri asistate de inteligența artificială. Bine, există și excepții precum pozele „de copertă” adăugate clipurilor video, exagerările asistate de AI ajutând la creșterea vizualizărilor fără a afecta conținutul urmărit.
Descrise în limbajul juridic drept creații ”alterate sau sintetice”, clipurile video care includ elemente modificate/generate folosind tehnologii de inteligență artificială vor trebui de acum marcate corespunzător, încă de la momentul încărcării pe YouTube. Creatorii YouTube care vor neapărat să testeze vigilența algoritmilor dezvoltați de Google special pentru evidențierea acestui tip de conținut riscă să fie penalizați, sancțiunile mergând de la reducerea vizibilității până la excluderea clipurilor de pe platformă.
Sistemul de abordare presupune confruntarea creatorilor cu întrebări, clarificând dacă persoanele, filmările sau scenele din clipurile încărcate au fost sau nu modificate digital. Poți răspunde la toate întrebările prezentate cu „da”, primind o etichetă pe clipul sau postarea distribuită pe YouTube Shorts. Desigur, dacă verificări ulterioare arată că eticheta afișată imediat sub clipul video a fost acordată pe nedrept, autorul clipului respectiv va fi penalizat.
Google precizează că dezvăluirea faptului că un anume clip include conținut modificat sau sintetic nu va împiedica descoperirea acestuia pe platformă. Cât despre creatorii care nu și-au etichetat corect videoclipurile, aceștia vor primi o etichetă „pe care nu vor avea opțiunea să o elimine” mai târziu, erodând în mod permanent reputația canalului respectiv.