MORE

Youtube a implinit ieri 10 ani, iar primul video postat vreodata „redevine” viral!

Primul video incarcat vreodata pe Youtube a fost postat pe 23 Aprilie 2005 de catre Jawed Karim, fondatorul celebrei platforme. Are 18 secunde si… a intrat in legenda. A fost prima caramida a ceea ce avea sa devina cel mai mare website video al tuturor timpurilor, o chestie la fel de prezenta in viata noastra ca roata sau apa calda. Aveti clipul mai jos.

In Octombrie 2006 Google cumpara Youtube cu 1.6 miliarde de dolari! O gramada de bani pentru un site cu un an de existenta! Din pacate Jawed Karim nu a mai revenit pe firmamentul marilor playeri din Silicon Valley, asemenea lui Elon Musk sau altora care au ramas „in joc” dupa ce si-au vandut primele afaceri. Chiar si asa se poate spune ca a facut destul. Mai mult decat fac miliarde de oameni intr-o viata.

Dar Youtube a ramas si a crescut, pana la monstrul care este acum, „unchallenged” timp de 10 ani, cu milioane de clipuri uploadate zilnic si sute de milioane de vizualizari insumand… miliarde de minute. In ultima vreme insa, sunt din ce in ce mai multi cei care „ravnesc” la succesul Youtube, propunand diverse variante si forme alternative de raspandire a continutului video. Twitch sau Netflix cu modele de business si targeturi diferite, evident, Yahoo ca intentie si multi altii. Dar ceea ce se prefigureaza ca o amenintare cu adevarat credibila este… Facebook! Si nu ma surprinde deloc asta. Gigantul social media este singurul care are puterea si interesul real de a „ataca” Youtube. Facebook Video, desi „tanar” prin comparatie cu Youtube, devine o chestie cu adevarat serioasa, mai ales dupa ce in 2014 Facebook si-a ajustat algoritmii in aceasta directie. Iar Facebook se bazeaza pe propriile „miliarde” de vizualizari si accesari, pe miliardul de utilizatori zilnici, nu are nevoie sa convinga pe nimeni cu privire la ceea ce „poate”. Iar video-urile postate pe Facebook incep sa dea semne serioase ca ar avea „tractiune” si vizibilitate mai mare decat cele de pe Youtube! Clipurile lor ajung direct la utilizatori, care oricum isi petrec o gramada de timp pe reteaua sociala. Ei nu trebuie sa caute, clipul ii gaseste pe ei. Sigur ca exista „if” si „but”, si ca poate mai este cale lunga pana acolo, dar categoric vantul schimbarii incepe sa bata! Si asta nu este un lucru rau.

De-a lungul timpului au existat destule probleme si scandaluri (fie legate de drepturile de autor, fie legate de platile absolut mizere ale creatorilor de continut), dar niciodata ele nu au dat in clocot, si nici nu i-au determinat pe cei de la Google sa se miste, deoarece Youtube s-a folosit mai mereu de pozitia sa dominanta pe piata, de stapan absolut al sharingului video. Pe principiul „nu-ti place, valea d-aici!”. Dar lucrurile nu trebuie sa stea asa: concurenta este mereu benefica, si din fericire, viitorul nu mai pare atat de senin si lipsit de griji pentru Youtube. Facebook, dar si altii, vor musca in tacere, incet dar sigur din felia Youtube. Noi ii dorim la multi ani, il respectam pentru a fi fost primul, si speram sa nu se culce pe lauri.

Articole asemanatoare

Back to top button