Yahoo poate fi dat în judecată de utilizatorii săi păgubiți
Până acum câteva luni, Yahoo era o companie independentă ce părea că va avea un viitor foarte neplăcut. A fost cumpărată între timp de Verizon, formând entitatea numită Oath, dar asta nu înseamnă că va scăpa de păcatele trecutului.
Mai exact, păcatele incidentelor de hacking dezvăluite anul trecut. Cele mai mari breșe de securitate din istorie s-au produs la Yahoo, conducerea de atunci luând decizia de-a nu informa publicul, fiindcă probabil asta ar duce la scăderea cotației sale la bursă. Miliardul de oameni afectați de acest incident nu prea aveau multe opțiuni, până zilele trecute, când o judecătoare din SUA a proclamat că aceștia au voie să dea Yahoo în judecată… cel puțin cei din SUA.
În mod normal, corporațiile de acest gen tind să includă în termenii de utilizare elemente ce spun că nu pot fi date în judecată de utilizatori, fiindcă este la modă să fii nevoit să renunți la câteva drepturi atunci când îți faci un cont la ceva de pe internet. Acest gen de protecție nu mai este valabilă în SUA pentru Yahoo, tocmai pentru că breșele de securitate nu au fost anunțate la timp, ducând la furturi de identitate și cheltuieli din partea utilizatorilor pentru a se securiza din nou.
Desigur, Yahoo-ul care va fi dat în judecată nu este același responsabil pentru breșă, conducerea plecând cu milioane de dolari în valiză după ce Verizon a cumpărat compania. Așa că în cazul în care vor fi alte procese prin care utilizatorii vor putea dovedi pagube, Verizon va trebui să plătească pentru restituirea lor, nu fosta conducere a companiei.